POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PRIVREDA

Nastavak podrške sektoru malih i srednjih preduzeća

Dimitrovgrad, 12. april 2021.

 

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković posetila je danas Mlekaru „Stara planina“ u Dimitrovgradu i kompaniju „Peksim“ iz Pirota, koje su, zahvaljujući pomoći države, kupile opremu i na taj način unapredile svoje poslovanje i konkurentnost.

Atanasković je istakla da je plan tog ministarstva da, zajedno sa Privrednom komorom Srbije, obiđe što više privrednika, a posebno mala i srednja preduzeća, koja predstavljaju generator privrednog rasta, sa ciljem da im se pruži što snažnija podrška kako bi napredovala i uposlila što više ljudi.

Ona je, obilazeći pomenutu mlekaru, koja predstavlja dobar primer poslovanja, a koristila je sredstva Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, podsetila na to da je za četiri programa podrške malim i srednjim preduzećima ove godine izdvojeno dve milijarde dinara bespovratnih sredstava.

Prema njenim rečima, Ministarstvo privrede stoji na raspolaganju i drugim privrednicima i daje im mogućnost da konkurišu za sredstva koja dodeljuje.

Vlasnik mlekare Zoran Nikolov rekao je da je ta firma, uz pomoć Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, obnovila vozni park i kupila nove mašine, čime su se približili otvaranju novog tržišta za izvoz.

Nikolov je istakao da zapošljavaju 32 radnika i imaju maloprodajnu mrežu od 18 objekata, kao i da se nada da će otvaranjem veleprodaje u Beogradu proširiti broj kupaca.

Predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov rekao je da je za tu opštinu važno da postoje ovakve firme, jer osim tridesetak radnika u samoj mlekari, ona na neki način zapošljava i veliki broj poljoprivrednika od kojih uzima mleko.

Atanasković je obišla i kompaniju “Peksim“ iz Pirota, koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija, a takođe je koristila sredstva Fonda za razvoj i Ministarstva privrede, kojima je kupila dve mašine, zahvaljujući čemu su unapredili poslovanje.

Ona je posebno istakla da ova firma proizvode pravi od recikliranog materijala, što doprinosi zaštiti životne sredine.

Vlasnik kompanije Petar Ćirić izrazio je zahvalnost ministarki na poseti, koja, kako je istakao, predstavlja ohrabrenje u daljem poslovanju.

Zbog situacije u vezi sa koronavirusom imamo poteškoća u poslovanju kao i svi, ali za sada imamo pune kapacitete proizvodnje, rekao je Ćirić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536010/nastavak-podrske-sektoru-malih-i-srednjih-preduzeca.php

 

 

* * *

Uskoro rešenje za kompaniju Tigar AD

                             

Pirot, 12. april 2021.

 

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković obišla je danas Tigar AD u Pirotu i tom prilikom izrazila uverenje da će se uskoro naći rešenje za tu kompaniju, što je veoma važno za ceo grad.

Atanasković je najavila da će preduzeće poslovati prema unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), dodavši da je primetna zainteresovanost investitora za ovu kompaniju, što je, kako je ocenila, odlična vest.

Ministarka je navela da 80 odsto proizvodnje ide za izvoz, i to najviše u Francusku, i da Tigar opstaje i u ovim teškim vremenima.

Prema njenim rečima, 2015. godine je firma dobila prvi UPPR, kada je država konvertovala sva njihova dugovanja i spasila ih od mnogo gore situacije, nakon čega su uspeli da se oporave i sami krenu dalje, da prave nove proizvode, traže rešenja i stanu na noge.

Najbitnije je da Tigar, jedno od 556 preduzeća koja smo nasledili za privatizaciju 2014. godine, sada izmiruje sve obaveze prema državi i svojim radnicima, istakla je ministarka.

Danas u privatizacionom portfelju imamo 77 preduzeća, a moram reći da smo zadovoljni privatizacijom velikih giganata kao što su Železara, Galenika, RTB Bor i PKB, navela je ona.

Atanasković je napomenula da je poseta Pirotu i Tigru AD još jedna u nizu poseta privrednim subjektima širom Srbije.

Želimo da čujemo sa kakvim se izazovima susreću privrednici, da promovišemo vidove podrške koju pruža Ministarstvo privrede, ali i da zajednički gradimo bolji privredni ambijent, rekla je ona.

Pomoćnik generalnog direktora kompanije Tigar AD Danijela Aleksov istakla je da se u fabrici dnevno, u tri smene, proizvodi sedam do osam hiljada pari obuće i da takvo stabilno poslovanje nije bilo moguće bez podrške države i Ministarstva, pre svega u rešavanju zaostalih dugovanja.

Na pragu smo usvajanja UPPR koji će, uz ovo rasterećenje dugova, garantovati dobru finansijsku stabilnost, rekla je Aleksov.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić istakao je da je Tigar sa više od 1.000 zaposlenih i te kako bitan za Pirot, te da raduje informacija o usvajanju UPPR-a i eventualnom nalaženju strateškog partnera, odnosno privatizacije kompanije.

On je naveo i da očekuje da do kraja ove godine u tom gradu bude otvoreno oko 1.000 novih radnih mesta.

Načelnik Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić predočila je da u Pirotskom okrugu, koji po popisu iz 2011. godine ima više od 90.000 stanovnika, postoje 862 kompanije i 2.157 preduzetnika.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/535890/uskoro-resenje-za-kompaniju-tigar-ad.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)