POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Rad u tri smene kako bi bolnica u Batajnici bila otvorena 1. decembra

Beograd, 2. novembar 2020.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se na posebnoj sednici Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao zajedno sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, raspravljalo o Kosovu i Metohiji, BDP-u i epidemiji COVID-19.

Vučić je, u obraćanju novinarima, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, preneo da je Vladu obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine, kao i o tome koliko se novca ulaže u južnu srpsku pokrajinu.

Takođe, na sednici je bilo reči i o tome kako da utičemo na povećanje stope BDP-a u Srbiji, što se opet odražava na životni standard i od presudnog je značaja za plate i penzije, dodao je predsednik.

Treća tema bila je epidemija koronavirusa, ukazao je on i dodao da to pravi sve veće probleme jer su bolnice sve punije.

Prema njegovim rečima, konstatovano je da je Beograd sve izraženije žarište, zbog čega se radi u tri smene kako bi bolnica u Batajnici bila otvorena 1. decembra.

Vučić je napomenuo da, prema aktuelnim podacima, danas ima sedam preminulih, a zbog manjeg broja testiranja imamo manje zaraženih, uz veći procenat pozitivnih, dok se približno 2.000 pacijenata nalazi u kovid bolnicama.

Predsednik je uputio apel građanima da se pridržavaju mera kako bismo čuvali naše starije sugrađane, i ujedno izrazio uverenje da će i bolnica u Kruševcu moći da bude završena do 19. decembra.

U skladu sa tim, on je uputio molbu premijerki Brnabić i svim članovima Kriznog štaba da, ukoliko je moguće, ne donose odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata, kako taj sektor ne bi ostao bez prihoda.

Vučić je preneo da su projekcije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će ukupan privredni rast Srbije u naredne tri godine, dakle ove i naredne dve, iznositi 10,2 odsto, ocenivši da će to biti najbolji rast u Evropi.

Upoređujući taj podatak sa prognozom MMF-a za ostale zemlje, on je precizirao da će Severna Makedonija imati privredni rast 4,3 odsto, Albanija 3,8 odsto, Rumunija 2,5 odsto, BiH 2,1 odsto, Bugarska 3,6, cela istočna Evropa 2,2 odsto, takozvano Kosovo 1,7 odsto, Slovenija 1,5 odsto, Mađarska 1,5 odsto, Hrvatska 0,7 i Crna Gora -3,3 odsto.

Prema njegovim rečima, naša zemlja će do kraja 2022. godine biti ispred Hrvatske za 3,5 milijardi evra, dok će prestići Crnu Goru za još pet milijardi evra, a da bi taj rezultat ostvarila moraće više da se radi i gradi u svim sferama društvenog života.

Vučić je dodao da je Srbija, prema najnovijoj fleš prognozi, imala pad BDP-a u trećem kvartalu od 1,3 odsto, što je trenutno najbolji rezultat u Evropi.

On je preneo da se čekaju podaci za još neke zemlje, ali da ćemo svakako biti prvi ili drugi po rastu od -1,3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, podsetivši na to da smo u trećem kvartalu imali rast BDP-a u odnosu na drugi kvartal ove godine od 11 odsto.

Prema njegovoj oceni, podaci za treći kvartal su pozitivne vesti, tako da sada svakako možemo da tvrdimo da će Srbija imati najveći rast BDP-a za celu 2020. u Evropi.

Istovremeno, on je potvrdio da u Srbiji raste industrijska proizvodnja i da po tom pitanju možemo da budemo optimisti.

Takođe, kako je naveo, bilo bi veoma značajno i dobro za zemlju kada bi IT sektor, čiji izvoz ove godine učestvuje u BDP-u sa 5,6 odsto, porastao na šest odsto, pogotovo zato što je teško za očekivati da poljoprivreda, nakon tri godine, i četvrtu godinu zaredom ostvari rekordne rezultate.

Vučić je izneo podatak da je prerađivačka industrija zabeležila rast od 2,3 odsto u odnosu na treći kvartal 2019. godine, ukupna industrija rast od 3,1 odsto, a poljoprivreda je porasla za 4,5 procenata.

Problema je bilo u niskogradnji, zbog nedovoljno plaćanja i manje ulaganja u održavanje i izgradnju lokalnih i regionalnih puteva, što će se, kako je objasnio, ispraviti sa 14,7 milijardi ulaganja i mnogo radova koje tek slede.

Vučić se osvrnuo i na tok dijaloga sa Prištinom, rekavši da je članove Vlade upoznao sa tim da Srbija ne može da prihvati stav Prištine da će Zajednicu srpskih opština (ZSO) formirati nakon priznanja nezavisnosti, jer je ZSO bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom.

Oni su se obavezali na stvaranje ZSO ne pod uslovom bilo kakvog priznanja, već pod uslovom da se ispune stvari oko regionalne policije, participacije na izborima, sve što je pisalo u Briselskom sporazumu, i ne mogu da izmišljaju nove sporazume koji ne postoje, naglasio je predsednik.

To Beograd, kako je istakao, dovodi u ne laku situaciju, jer Albanci suštinski ne žele kompromisno rešenje, već takozvano međusobno priznanje, odnosno da Srbija prizna nezavisno Kosovo.

Na posebnoj sednici Vlade je bilo reči i o projektima kojima Beograd može da pomogne Srbima na Kosmetu, ponovio je Vučić i podsetio na to da je otvorena laboratorija za uzimanje PCR testova u Kosovskoj Mitrovici, a razmišlja se i o projektima proširenja kapaciteta i izgradnji novih projekta u zdravstvenom sektoru u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

Predsednik je najavio da će do 10. novembra biti doneta odluka o ulasku građana Srbije na teritoriju Severne Makedonije i Albanije bez PCR testova, kao i za njihove građane u Srbiju.

Takođe, kako je objasnio, od tada će biti moguć ulazak srpskih građana na teritoriju Albanije bez pasoša, samo sa ličnom kartom, dok je ulazak za ličnom kartom na teritoriju Severne Makedonije već omogućen.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/494613/rad-u-tri-smene-kako-bi-bolnica-u-batajnici-bila-otvorena-1-decembra.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)