POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

POSREDOVANJE U PROMETU NEKRETNINA - ZAKONSKI REGULISANO

Posredovanje u prometu nekretninaSmatrajući da sadašnje stanje u oblasti - posredovanja u prometu (i zakupu) nekretnina -karakterišu brojne nepravilnosti i problemi, a u želji da uvede red u ovu oblast, nadležni organ je predložio i Narodna skupština Republike Srbije je donela POSEBAN ZAKON - Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kojim se obezbeđuje visok stepen pravne sigurnosti i zaštite, za sve učesnike u prometu i zakupu nepokretnosti, posebno u pogledu - prava, obaveze i odgovornosti posrednika, odnosno uslova i načina obavljanja posredovanja.

 

Do sada, Republika Srbija nije imala POSEBNU regulativu „za ovu oblast“, odnosno - nije imala pravnu regulativu koja bi propisala - ko i pod kojim uslovima MOŽE da se bavi poslovima posredovanja u prometu nepokretnosti. Kompletan korpus odnosa se odvijao u „opštim okvirima“ (primenom, pre svega - Zakona o privrednim društvima i Zakona o obligacionim odnosima), što se pokazalo kao nedovoljno (voditi računa - radi se o dodatnim uslovima, a ne o „isključujućim“, odnosno odredbe pomenutih zakona „ostaju“, na primer - osnivanje, registracija, forme posrednika, kao privrednog društva - propisane su Zakonom o privrednim društvima; Za ugovore - važe pravila obligacionog prava, tim više je i samim Zakonom, članom 2. izričito propisano da - na sva pitanja koja nisu uređena Zakonom - primenjuju se odredbe Zakona o obligacionim odnosima).

Prema rečima predlagača Zakona, zakonskim uređenjem ove oblasti, osim pravne sigurnosti po učesnike u ovim poslovima, obezbeđuju se uslovi za podizanje nivoa kvaliteta usluga posredovanja (po evropskim standardima), doprinosi razvoju tržišta nepokretnosti i jačanju konkurentnosti privrednih subjekata u ovom sektoru (videti -  OBRAZLOŽENJE PREDLAGAČA ZAKONA).


Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti (u daljem tekstu: Zakon) je donela Narodna skupština Republike Srbije, na Prvoj sednici Drugog redovnog zasedanja u 2013. godini, 31. oktobra 2013. godine i objavljen je u „Sl. glasniku RS“, br. 95/2013 od 31.10.2013. godine, sa propisanim stupanjem na snagu 8. novembra 2013. godine (osim nekih odredbi).

Zakonom se uređuju - uslovi i način obavljanja posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti, kao i nadzor nad primenom Zakona i kaznene odredbe za posrednike (novčane kazne za prekršaje i zaštitne mere - zabrana vršenja posredovanja i javno objavljivanje presude) .

Posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti je - delatnost koja obuhvata poslove pronalaženja radi dovođenja u vezu sa nalogodavcem druge ugovorne strane, koja bi sa njim pregovarala o zaključenju, odnosno zaključila ugovor o prometu ili zakupu nepokretnosti, a koji se obavljaju uz novčanu naknadu (u daljem tekstu: posredovanje);

Posrednik je - privredno društvo, odnosno preduzetnik, koji ima sedište u Republici Srbiji i koji je upisan u Registar posrednika.

NALOGODAVAC je - fizičko i pravno lice - prodavac, kupac, zakupodavac ili zakupac nepokretnosti (odnosno punomoćnik nekog od tih lica), sa kojim posrednik zaključuje ugovor o posredovanju.

Dodajmo da se prava i slobode (pre svega - svojinska prava - pravo da kupi, proda, zakupi, iznajmi nekretninu - kome hoće, kad hoće, preko koga i po kojoj ceni ...) ovim Zakonom - ne diraju. Zakon se bavi posredovanjem, dakle pravima, obavezama i odgovornosti posrednika, dok se obaveze nalogodavca - regulišu u meri koja je potrebna da bi odnos (i ceo posao) mogao da funkcioniše, a sve ostalo je u domenu - savesnosti i poštenja (i obligacija, naravno).

 

UslovI za obavljanje posredovanja

  • Upis u Registar posrednika
  • Stručna osposobljenost za obavljanje poslova posredovanja
  • Posedovanje - Ugovora o osiguranju od odgovornosti za štetu
  • Odgovarajući - Poslovni prostor i oprema

Zabranjeno je - neovlašćeno obavljanje posredovanja.

 

NAČIN obavljanja posredovanja

Posredovanje se, kao što je rečeno, vrši na osnovu - ugovora o posredovanju u prometu, odnosno zakupu nepokretnosti, koji zaključuju - nalogodavac i posrednik.

Prava, obaveze i odgovornosti i posrednika i nalogodavca - regulisana su (detaljno) odredbama čl. 16. - 30. a ovde bi (još) skrenuli pažnju na još nekoliko stvari:

  • Nalogodavac - nije dužan da pristupi pregovorima, odnosno da zaključi ugovor (po predlogu posrednika), a u slučaju da u Ugovoru o posredovanju - postoji odredba kojom je ugovoreno drugačije, ta odredba - ništava je.
  • Postoji mogućnost ugovaranja - EKSKLUZIVNOG POSREDOVANJA (za određeni period)
  • Predviđena je i mogućnost da - NALOGODAVAC ostane ANONIMAN (do neke farze)
  • Regulisano je i - POTPOSREDOVANJE.

 

Detaljnije - Videti:

 

LJ.M.V.

Objavljeno: 05.11.2013.

Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Aleksandra Savic
Ukupno: 7
Komentar
Molim odgovor
Komentar #7 objavljen : Sat November 12, 2016, 01:45:07
Po sredi agencije prodala sam stan.Nasela sam lakoverujuci agentu da ce zbog moje invalidnosti za 10-15 dana me preseliti i sve zavrsiti.Nakon napustanja naseg stana sa kupcem potencijalnim ,pozvala me je i rekla.Stan je prodat,spustila sam cenu 500e,pritom nas nije pitala.Verovala sam joj i otiosli smo u agenciju gde je gosp.Advokat obavio ispitivanja i spremio sve za potpis Predugovora kod Notara.Direktor agencije se pojavio samo da uzme novac i proveri da li je cist novac26.10.27.10. smo kod notan
ra potpisali predugovor,s tim sto ja nisam kao supruga potpisala saglasnost za prodaju stana do ugovora.Agencija nije samnom nikakav ugovor potpisala niti mi dala fiksalni racun za 750 e...Posto agent za 15 dana nije mi ponudio ni jednu ponudu,shvatila sam da sam zbog svoje lakovernosti,dovedena u zabludu i pogresila .Zvala sam agenta da je upozorim da na usmenu rec vise nemogu da joj verujem i da zahtevam kontakt s kupcem da kazem gospodsji da sam svojom lakovernoscu pogresila i da ljudski to resimo.Agent nije htela da mi da broj telefona niti da mi obezbedi kontakt.jA SAM 7 DANA BILA U UC KBCB ,ZBOG STRESA I MOJE ZDRAVLJE SE SVE VISE NARUSAVA.Uspela sam sama da dodjem do kupca i dogovorile smo se da se nadjemo u ponedeljak.Molim Vas ,da li imam obaveze da se javim agenciji sobyirom da cu raskinuti predugovor sa kupcem i vratiti 4000 e,da ne bih ja dovela nju u zabludu.Za novac koji imam neizvodljivo je naci zbog mog loseg zdravlja nista za taj novac .Ja sam invalid 100% po jednom osnovu(slepo lice),a kvantitativno 180%..u invalidskoj penziji sa TNP.sUPRUG MI NIJE RADNO SPOSOBAN.kREDIT NE MOGU DA PODIGNEM ,JER JE OVA SUMA MALA ZA ODGOVARAJUCI STAN ZA INVALIDA.mOJ BI BIO PREDLOG DA kupcu vratim 4000 e i eventualno neku nadfoknadu sto je novac stajao kod mene 15 dana,ali da li to mogu ? Zaboravila sam da Vam kazem i podatak da je agen ponovo nakon svega postavio oglas sa mojim stanom.Srdacni pozdrav,Aleksandra
Zoli
Ukupno: 7
Komentar
Molim odgovor
Komentar #6 objavljen : Mon October 17, 2016, 10:44:01
Sklopili smo ugovor o posredovanju nekretnina na godinu dana.Prošlo je skoro osam meseci bez uspeha.Dali možemo sami tražiti kupca ili moramo raskidati ugovor.Koje su obaveze nas kao prodavca prema posredniku ako sami nađemo kupca naravno ne koga je posrednik kontaktirao ili našao.Hvala!
GORICA
Ukupno: 7
Komentar
BRZI ODGOVOR
Komentar #5 objavljen : Wed February 18, 2015, 20:15:12
POSTOVANI!
DA LI JE AGENCIJA U SLUCAJU RASKIDA PREDUGOVORA O PRODAJI NEKRETNINE OD STRANE PRODAVCA ZBOG OZBILJNOG RAZLOGA SE ODLUCILA NA TAJ KORAK, U OBAVEZI DA VRATI PROVIZIJU PRODAVCU ILI NE, STA DALJE PREDLAZETE?
Stefan
Ukupno: 7
Komentar
MOZE ODGOVOR!?
Komentar #4 objavljen : Mon December 15, 2014, 20:29:31
Da li prodavac/nalogodavac moze direktno da proda nepokretnost bez posrednika ili ce morati sve preko posrednika da ide?
Srdacan pozdrav
Ivi
Ukupno: 7
Komentar
Molim odgovore
Komentar #3 objavljen : Fri April 25, 2014, 22:26:47
Aleksandra je postavila vrlo dobro pitanje, samo ne vidim odgovor. Interesuje me i zasto nema odredbe koja stiti posrednike od ovakvih i drugih manipulacija nalogodavaca i drugih? Naime, desavalo se da je u listu nepokretnosti jedan vlasnik danas, a vec drugi sutra. Sto moze dovesti posrednike u neprijatnu situaciju,a trebalo bi oni da garantuju( po ovom zakonu)vlasnistvo nepokretnosti, a ne nalogodavci-prodavci( vlasnici nepokretnosti). Ko ce tu koga i kako zastititi? Koje su posledice?
Bilo je i price da se mimo posrednika nece moci izvrsiti kupoprodaja nepokretnosti. Da li to znaci da u Sudu nece prihvatiti overu ugovora bez prisustva posrednika, tj. bez pecata istog?
Jos jedno pitanje- gde se moze polagati strucni ispit?
Unapred hvala!
Aleksandra
Ukupno: 7
Komentar
Pitanje
Komentar #2 objavljen : Fri December 27, 2013, 12:35:23
Da li biste bili ljubazni da mi odgovorite na pitanje vezano za posredovanje.
Da li posrednik ima prava da u ugovor o posredovanju unese "klauzulu" (nije mi poznata pravna terminologija) prema kojoj prodavac snosi odgovornost u ukoliko potpiše predugovor/ugovor sa licem koje je srodnik potencijalnog kupca kojeg je pronašao posrednik. Kako prodavac (nalogodavac) može da zna ko je sa kim u srodstvu i da li je ta osoba u srodstvu ili ne sa osobom koju je posrednik dovodio da pogleda stan? Hvala unapred.

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(02.04.2021.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/476554/Brojevi-bolji-mora-se-slusati-Krizni-stab

https://www.politika.rs/sr/clanak/476859/Kon-Medicinski-deo-Kriznog-staba-je-kocnicar-u-popustanju-mera

https://www.politika.rs/sr/clanak/477338/U-Kini-proizvode-100-miliona-doza-vakcine-Sputnjik-V

Postavljen spomenik despotu Stefanu Lazareviću

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA


FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za april 2021.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Objavljen Zakon o klimatskim promenama


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Prvi ugovori za čistiji vazduh u 31 gradu i opštini


VEŠTAČENJE

Veštačenje posledica povreda kičmenog stuba i karlice


UNUTRAŠNJI POSLOVI

Potpisan Sporazum o saradnji MUP-a i Udruženja osiguravača Srbije


IZ DRUGIH IZDANJA

Polemike posle predloga za promenu koncepta nužne odbrane - Suština je u tumačenju Zakona


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Primena instituta nužne odbrane


DRŽAVNA UPRAVA

NAJU najvažnija institucija za stručno usavršavanje državnih službenika


DIGITALIZACIJA

Digitalna pismenost i digitalna povezanost za sve građane


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE

Podeljena odgovornost - doprinos u nastanku štete


RADNO PRAVO

Neke dileme povodom prestanka radnog odnosa zbog otvaranja stečajnog postupka


SUDSKA PRAKSA - RADNO PRAVO

Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji


RADNO PRAVO

Radno vreme


RADNO PRAVO

Komunalna delatnost - Kolektivni ugovor za zaposlene u komunalnoj delatnosti


OBLIGACIONO PRAVO

Ugovor o ortakluku u našem pravnom sistemu


VLADA

Popis stanovništva u oktobru ove godine


FINANSIJE

Agencija "Fič" potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou od BB+


IZ DRUGIH IZDANJA

Gramatički i prirodni rod imenica


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)