POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PARNIČNI POSTUPAK

Izmenama Zakona o parničnom postupku brže do pravde

Beograd, 1. jun 2021.

 

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je, u vezi sa tekstom objavljenim u dnevnom listu "Srpski telegraf", da  je, između ostalog, cilj izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku upravo brži i lakši put do pravde i postizanje veće pravne sigurnosti.

Ministarstvo pravde, u vezi sa navodima iznetim u tekstu da se ubuduće mogu suditi samo bogati, ističe da se izmene u pogledu sankcije za neplaćanje sudske takse odnose samo na one stranke koje mogu da plate taj trošak, a ne na egzistencijalno ugrožene.

Obaveza plaćanja takse nastaje tek nakon prvog ročišta, do tada se može podneti zahtev za oslobađanje od plaćanja sudskih taksa ili zahtev za omogućavanje plaćanja takse na rate, o čemu se sudu podnosi dokaz, a institut siromaškog prava postoji od 1977. godine, te je zadržan i prilikom ovih izmena i dopuna.

Iako sud ima mogućnost naplate takse prinudnim putem, za građane to znači trostruko veći iznos jer se tada naplaćuju i kaznena taksa i troškovi izvršnog postupka.

Takođe, apsolutno su netačni navodi da zaposleni koji ostane bez posla i nema sredstava da plati sudsku taksu neće imati pristup sudu jer u toj vrsti sporova taksa se ni ne naplaćuje.

Ministarstvo podseća i na to da je u najvećem broju predmeta sudska taksa 1.900 dinara, kao najniža, i da se njena visina nije menjala deceniju, niti će se sada promeniti, za razliku od advokatska tarife, koja je povećana pre mesec dana za čak 30 odsto upravo u parničnim postupcima.

U saopštenju se naglašava da se 60 odsto sredstava ostvarenih naplatom sudskih taksi uplaćuje u budžet i koristi za finansiranje najvažnijih životnih potreba svih građana Srbije, dok se 40 odsto sredstava koristi za finansiranje sudova i tužilaštava, čiji je nesmetan i efikasan rad takođe u interesu građana i zaštite njihovih prava.

Ministarstvo naglašava i da u takozvanim masovnim bankarskim predmetima građani mogu najlakše da ostvare svoja prava upravo podnošenjem samo jedne tužbe, kako je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Kad je reč o masovnim bankarskim predmetima, za građane je bitno da im se vrati neosnovano plaćena naknada, što mogu najlakše i najbrže ostvariti podnošenjem jedne tužbe, a ne podnošenjem posebnih za utvrđenje ništavosti odredbe ugovora, a po okončanju postupka posebne tužbe za isplatu.

Građani svoja prava ostvaruju kroz jednu tužbu, a ostale se podnose isključivo radi advokatskih troškova.

Na taj način dolazi do enormnog bespotrebnog gomilanja sporova, čime se onemogućava suđenje u razumnom roku u svim ostalim predmetima.

Ministarstvu pravde je upravo bio cilj da se unapredi sudski postupak i njegova efikasnost, što dovodi do bržeg i boljeg pristupa pravdi građanima Srbije.

Takođe, Ministarstvo skreće pažnju i na ostale predložene izmene, kao što su izmene u vezi sa mesnom nadležnošću suda koje u potpunosti dovode do ravnomerne opterećenosti sudova u Srbiji, čime se postiže da građani mogu u postupcima do pravnosnažne odluke doći u isto vreme u svim sudovima.

Preopterećeni sudovi moći će da ispune rokove, a građani svoje pravo da ostvare u razumnom roku, sa manje troškova.

Ukoliko se ove izmene usvoje, sporovi u kojima građani tuže Republiku Srbiju sprovodiće se pred sudovima na teritoriji prebivališta tužioca, a ne kao do sada isključivo u Beogradu, što upravo znači da građani neće morati da putuju u Beograd i tako snose dodatne troškove.

U sporovima zaštite prava korisnika finansijskih usluga, tačnije bankarskim sporovima, tužioci će tužbe podnositi sudu njihovog prebivališta, a onda će i žalbeni sud biti na toj teritoriji, čime se rasterećuju beogradski drugostepeni sudovi - viši i apelacioni, koji su preopterećeni nesrazmerno u odnosu na ostale sudove u Republici.

Ministarstvo ističe da su neosnovane tvrdnje da će se izmenama o reviziji, kao vanrednom pravnom leku, još više opteretiti Vrhovni kasacioni sud.

Ovim izmenama se ide upravo ka suprotnim efektima, kada će konačno sud najvišeg ranga moći da ostvari svoju pravu ulogu u pravosudnom sistemu.

Takođe, korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija (elektronsko dostavljanje, slanje podnesaka elektronskim putem, održavanje ročišta putem video-konferencijske veze) u funkciji su unapređenja rada sudova i povećanja efikasnosti postupka, što je u skladu s najboljim praksama  evropskih država.

U tom smislu predložena su rešenja čije je uspešno funkcionisanje već potvrđeno u sistemu eUprave.

Prednosti tog sistema imaju prilike da vide svi građani i privredni subjekti u različitim postupcima (zakazivanje termina za vakcinaciju, dobijanje ličnih dokumenata, dostavljanje poreskih rešenja, upis dece u škole i vrtiće).

To podrazumeva mogućnost svakog građanina Srbije, ali ukoliko on to želi, a ne obavezno, da elektronskim putem na najjednostavniji način podnese sudu inicijalni akt, podneske i pravne lekove.

Na taj način ustrojava se elektronski spis u koji će građani imati pravo elektronskog uvida.

Primena ovih odredaba, ukoliko nacrt bude usvojen, biće odložena za dve godine kako bi se obezbedili svi potrebni uslovi.

Opisani režim štedi građanima vreme i novac, a nudi uslugu u zaštićenoj pravosudnoj mreži uz poštovanje svih bezbednosnih uslova i direktno se reflektuje na pravnu sigurnost.

Konačno, Ministarstvo pravde naglašava da je u toku javna rasprava, a ne konačan tekst zakona i da je javna rasprava upravo mesto na kome treba da se čuju argumenti.

Po završetku javne rasprave, 14. juna, biće  razmotrene sve primedbe i predlozi, nakon čega će Ministarstvu pravde, kao predlagaču,  Radna grupa dostaviti tekst nacrta i to je put svakog zakona.

Rešenja iz nacrta usklađena su u potpunosti sa pravilima Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda, a u uporednopravnim sistemima postoje sve odredbe koje se u javnosti ističu kao sporne.

Izradi nacrta se i pristupilo u skladu sa revidiranim Akcionim planom za Poglavlje 23 i Akcionim planom za unapređenje Republike Srbije na rang-listi Svetske banke.

Da bi se postigla efikasnost i ubrzanje procesa, sprečilo dugo trajanje parnica i smanjili troškovi postupka za građane neophodno je sistemsko rešenje koje se ovim izmenama upravo postiže, navodi se u saopštenju.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/549966/izmenama-zakona-o-parnicnom-postupku-brze-do-pravde.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)