POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

NOVI ZAKON O PREKRŠAJIMA - PREKRŠAJNI NALOG - PRIHVATANJEM ODGOVORNOSTI ZA PREKRŠAJ - SMANJUJETE KAZNU ZA POLOVINU

Propisi - Prekršajni nalog

Od 1. marta 2014. godine, kada počinje primena NOVOG Zakona o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013) - ovlašćeni organ, odnosno ovlašćeno lice (na pr. policijski službenik), kada otkrije prekršaj iz svoje nadležnosti - MOŽE - učiniocu prekršaja izdati prekršajni nalog (sa iznosom kazne), pa ako prekršilac prihvati odgovornost i u roku od 8 dana plati POLA iznosa kazne - oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

 

Ovlašćeni organi - su organi uprave, ovlašćeni inspektori, javni tužilac i drugi organi i organizacije, koje vrše javna ovlašćenja u čiju nadležnost spada neposredno izvršenje ili nadzor nad izvršenjem propisa u kojima su prekršaji predviđeni.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopije zadržava organ koji izdaje prekršajni nalog.

Prekršajni nalog se uručuje - prisutnom licu, za koga se smatra da je učinilo prekršaj, u momentu otkrivanja prekršaja, a lice protiv koga je izdat prekršajni nalog - svojim potpisom (na odgovarajućem mestu u nalogu) potvrđuje njegov prijem.


Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog - odbije da primi nalog, službeno lice će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen - čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Učiniocu prekršaja koji - ne može da dokaže svoj identitet ili nema prebivalište, ili ne živi na adresi na kojoj je prijavljen, ili ako ima prebivalište u inostranstvu ili ako odlazi u inostranstvo radi boravka, a kome je izdat prekršajni nalog - naložiće se da izrečenu kaznu uplati odmah, odnosno - naplatiće se na licu mesta. Ako učinilac prekršaja - ne plati novčanu kaznu, smatraće se da je podneo zahtev za sudsko odlučivanje i - odmah će se dovesti pred nadležni sud, a ukoliko to nije moguće - predstavnik ovlašćenog organa može preduzeti mere iz člana 199. stav 1. Zakona (zadržati lične isprave).


Dakle

  • Odbijanje prijema naloga - NE SMATRA SE da NALOG NIJE URUČEN;
  • Nemogućnost dokazivanja identiteta, odnosno mesta boravka - prouzrokuje NAPLATU KAZNE - ODMAH, odnosno DOVOĐENJE pred nadležni sud - ODMAH (sa mogućnošću zadržavanja ličnih isprava);
  • Neplaćanjem u roku od osam dana - gubite pravo na oslobađanje polovine kazne.

 

Naravno

  • Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog - može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga, ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.
  • Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog - može podneti zahtev za sudsko odlučivanje i Sud će pokrenuti postupak.
  • Voditi računa, ako Sud utvrdi - da je okrivljeni (koji je zahtevao sudsko odlučivanje) odgovoran za prekršaj, svojom odlukom će ga obavezati da plati novčanu kaznu iz prekršajnog naloga (u punom iznosu) kao i da nadoknadi sudske troškove.

 

Dakle

  • Neplaćanjem nakon isteka roka od osam dana, ali plaćanjem celokupnog iznosa kazne pre postupka izvršenja - gubite pravo na oslobađanje polovine kazne - ali ne plaćate sudske troškove I NE UNOSI se izrečena kazna u Registar novčanih kazni;
  • Neplaćanjem po platnom nalogu i podnošenjem zahteva za sudsko odlučivanje - pa odustankom od zahteva - sud će rešenjem utvrditi da je prekršajni nalog - konačan i izvršan i okrivljenog obavezati da plati i nastale troškove prekršajnog postupka, a izrečenu novčanu kaznu uneće u Registar novčanih kazni;
  • NEČINJENJE (nepreuzimanje naloga, neplaćanje, nepodnošenje zahteva za sudsko odlučivanje...) NE OPRAVDAVA, odnosno ne doprinosi izbegavanju odgovornosti i kazne - NAPROTIV, UVEĆAVA JE.


I na kraju - kratak savet -  osim u slučaju da ste sigurni da niste napravili prekršaj za koji vas tereti nadležni organ i zbog koga je izdat prekršajni nalog - NAJEDNOSTAVNIJE i NAJJEFTINIJE je da u roku (do) osam dana PLATITE polovinu novčane sume (sve drugo je neizvesnije, dugotrajnije i sigurno - skuplje).  

Ako, pak „ostajete istrajni da želite sudsko odlučivanje“ (sigurni ste da ste u pravu) - POSTARAJTE SE da - vaš zahtev bude UREDAN (blagovremen, potpisan ...) jer će ga sud, u suprotnom, odbaciti (a vaš prekršajni nalog će postati - konačan i izvršan, dok će izrečena novčana kazna biti uneta u Registar prekršajnih sankcija). Što se tiče urednosti samog prekršajnog naloga koji prilažete (preciznosti činjeničnog opisa radnji, sadržaja svih potrebnih podataka i opisa radnji iz kojih proizilazi pravno obeležje prekršaja, vreme i mesto izvršenja prekršaja itd ...) - ne brinite o tome, sud će pre donošenja rešenja - zatražiti od organa koji je izdao prekršajni nalog da ga - uredi (a ako to ovaj ne učini u ostavljenom roku - sud će postupiti kao sa neurednim zahtevom za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno odbaciće ga).

 

Videti

LJ.M.V.

Objavljeno: 10.02.2014.

Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 35 | Sledeća | Poslednja strana
Nepoznat
Ukupno: 35
Komentar
Re: NOVI ZAKON O PREKRŠAJIMA - PREKRŠAJNI NALOG
Komentar #35 objavljen : Fri November 25, 2016, 01:27:02
Zdravo svima prvi put me policija zaustavila pre 3 nedelje i napisala kaznu za voznju sa probnom vozackom dozvolom, i rekli su mi da cekam poziv kod prekrsajnog sudije, potom juce su mi ponovo pisali a da mi nije stigla ni ona orethodna, policajac mi je rekao da jedino sto moze da mi izadje u susret da pise kaznu te dve kao jednu. Ne znam da li je to moguce i kakva je kazna posto je kazna na kaznu sa probnom dozvolom voznja posle 23h
Trubajić Ilija penzioner
Ukupno: 35
Komentar
Pravni lek
Komentar #34 objavljen : Sat October 22, 2016, 15:03:51
Prvo što me interesuje je, oće li neko, kompetentan, odgovoriti na moje pitanje, ili će čitaoci, laici kao i ja, da mi se podsmevaju?
Drugo, suštinsko, zašto u prekršajnom nalogu ne postoji puka o pravnom leku? Da li se mi to vraćamo u tursko doba, "Kadija te tuži, kadija ti sudi!" Jednostavno ti utrpaju NALOG, BEZ OBZIRA DA LI SI KRIV ILI NISI, a da se žališ i tražiš pravdu, možeš Bogu ocu!
Nepoznat
Ukupno: 35
Komentar
Istekla vozacka doyvala vise od 6 meseci
Komentar #33 objavljen : Mon September 19, 2016, 18:13:49
Postovani,

Stigla mi je prijava da mi je istekla vozacka dozvala pre vise od 6 meseci. Cinjenicno stanje je da mi nije istakla vozacka a da sam dobio prijavu da mi je istekla. Posto imam staru vozacku dozovolu pretpostavljam da policajac nije pogledao na yadnjoj strani da je vozacka dozvola produyena i validna do 2018 Dobio sam poziv za prekrsajni sud. Mene zanima da lije dovoljna odbrana da ponesem vozacku dozvolu na kojoj se vidi da je validna i da vazi do do 2018 ili treba jos nesto? takodjje na toj rutinskoj kontroli policajac mi nista nije rekao samo mi je vratio dokument i rekao sve je u redu. Da li je policajac obavezan da mi predoci prekrsaja ako sam ga napravio ili nije?

Pozdrav,
Milos
Besima Murati
Ukupno: 35
Komentar
Jeden prekrsaj placken dva put
Komentar #32 objavljen : Sun April 03, 2016, 18:25:08
Ja sam platila jeden prekrsaj dva puta.Znaci Radar me snimio u mjestu Sije ,znaci bila sam na putu u povratku za Austriju gdje boravim .
Prvi moj ulazak u BiH u mjestu Nemila sam se sama javila ,platila kaznu.Nakon ca.jednu godinu ,zaustavlja me policija u Kaknju i za Isti prekrsaj sam ponovo morala da platim,i ako sam tvrdila da sam platila,ali nazalost uplatnica za uplacenu Kanu nije bila kod mene .Platim ponovo i povratkom kuci nadem uplatnicu i nalog:isto mjesto,vrijeme ,datum.
Sve dokazano ,bila u Zenici,krivi ovi u Kaknju,javis se osobno u Kaknju,krivi ovi u Nemili,nisu izbrisali nakon placanja itd.Sigurno sam pricala 15 osoba zaduzeni ili policajaca i svi su reagovali neprofesionalno i ako ja nisam trazila krivca nego nacin Kako da povratim novcana sredstva .Ja sam morala ici u Zenicu ,pa Kakanj,pa u Nemilu.Nijedna osoba nije se in izvinila ili pokazala zanje kakao dalje ,ocigledno nemaju zakone za moj Slucaj ili misle da oni nemogu pogrijesiti.Pa sam se pitala kako jadni gradani u Bosni nemogu ili nesmiju reci da je policija pogresila,lakse je trazit vezicu.Sad bosanski policajci prave viceve od ove Teme i imaju barem Temu zu kaficu i smjeh .Zalosno ,jadno i bijedno bez karaktera.
aleksandar
Ukupno: 35
Komentar
Kako izbeci placanje
Komentar #31 objavljen : Tue March 15, 2016, 23:12:01
Kad vam posalju bilo sta iz suda ne podizite, kad va trazi policija recite vasim ukucanima da im kazu da ste na privremenom radu u inostranstvu i da se vracate sledece godine,ja ih tako ceo zivot vozam,nemam nista na svoje ime,sva dokumenta mi vaze jos naredne 5 god,a sve kazne zastarevaju 2 god od dana kad ste nacinili prekrsaj. ja do sad za 10 god imam otprilike 100 kazni.
Jovanka
Ukupno: 35
Komentar
Promenite zakon
Komentar #30 objavljen : Fri February 12, 2016, 16:05:37
Za voznju bulevarima po Novom Beogradu gde nema saobracaja (Vojvodjanska) i nema obavestenja o radarima netreba da bude ogranicenje 50 km. jer nevozimo fice vise. A i nemate nikakav znak o ogranicenju zbrine na toj lokaciji. A i vecom brzinom neugrozavamo saobracaj u bulevarima ako svi postujemo svoje trake kao i pesaci da ne pretrcavaju. U Becu sa 100 km mozete proci ceo Bec u jednom talasu (semafora kad je zeleno) i niko nece stradati. Tamo se kaznjavaju i pesaci samo kod nas ne.
milan
Ukupno: 35
Komentar
pekrsajne kazne
Komentar #29 objavljen : Thu February 04, 2016, 13:22:27
sto se tice unosa u registar neplacenih kazni...kako je moguce da proverom na vasem sajtu ne izadje niti jedna neplacena kazna a potom odlaskom u Mup na registraciju vozila,naravno nakon sto je celokupna registracija placena,u Mupu mi kazu >pa vi imate neplacenu kaznu> na upit sluzbenika Mupa kako je moguce da meni na sajtu prilikom samostalne provere ne izlazi nista a Vama da,odgovor je da je njihova provera drugaciji od nase...i kako sad covek da zna sta da radi,,,zasto nisu provere usaglasene,cemu onda ti programi provere...totalno bezveze i neozbiljno i naprave ti neugodnost na salteru ispadas budala itd...nakon toga opet hodanje od prekrsajnog Suda do poste pa vracanje uplatnice na uvid i neznam sta pa tek nakon 24h ,mozda,ce biti izbrisano iz registra...dajte uozbiljite se malo...malo vise!!!
Mihajlo
Ukupno: 35
Komentar
Prekrsajni nalog za parkiranje
Komentar #28 objavljen : Thu December 17, 2015, 19:43:42
Da li se prekrasjni nalog moze osporiti ukoliko je sam nalog lose i netacno ispunjen (netacna aadresa koja je navedena gde je prekrsaj izvrsen)? Da li je obavezan prilog (fotografija) u slucaju da je prekrsaj otkriven neposrednim opazanjem, a u zabelesci je navedeno da je cinjenicno stanje zabelezeno foto dokumentacijom?
Nepoznat
Ukupno: 35
Komentar
Re: NOVI ZAKON O PREKRŠAJIMA - PREKRŠAJNI NALOG
Komentar #27 objavljen : Tue November 24, 2015, 11:09:25
Sramotno je da neka DECA upravljaju motornim vozilom i NIKO IM NISTA NE MOZE, zato sto im stricevi i pase rade u supu, a pritom kada ih zaustave odmah zovu telefonom i daju saobracajnom policajcu otvorenu vezu da se ispricaju sa stricem i pasom.
Besima Murati
Ukupno: 35
Komentar
placena kazna dva puta
Komentar #26 objavljen : Fri November 06, 2015, 21:52:17
01.07.2014 pocinila sam prekrsaj tako sto sam vozila 75 km na sat ,a dozvoljena 60kmna sat(radar u sijama).Dana 26.07.2014 javim se u POLICIJSKU UPRAVU U NEMILI da platim novcanu kaznu iz Prekrsajnog naloga broj:1037629090
u iznosu 40 km(cetrdeset km).
Dana 01.11.2015 na izlazu iz Kaknja zaustavlja me policija iz policijske stanice u kaknju i pokazuju mi na racunaru da sam prekrsila,odnosno prekoracila dozvoljenu brzinu na istom mjestu.U tom momentu sam pomislila i glasno izgovorila da sam kaznu platila,ali na zalost kod sebe nisam imala uplatnicu.Sluzbenic policije su me ubijedili da to nije ista kazna i ponovo mi ispunili PREKRSAJNI NALOG broj 1050416766 40 km na sat koji sam drugi dan platila u vrijednosti 20km (rok 8 dana ,50%).Kad sam se vratila u moje mjesto mog boravka nasla sam prekrsajni nalog (vec naveden)uporedila i ustanovila da sam dva puta platila jedan prekrsaj.Moram napomenuti da sam bila zadnji dan mog boravka dana 04.11.2015 u MUP ZENICA i pitala:kako mogu provjeriti da li se radio istoj kazni.Sluzbenca mi je objasnila ,da nemoze nista da vidi ,da je sve izbrisnao.Kome da se obratim?
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 35 | Sledeća | Poslednja strana
INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(02.04.2021.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/476554/Brojevi-bolji-mora-se-slusati-Krizni-stab

https://www.politika.rs/sr/clanak/476859/Kon-Medicinski-deo-Kriznog-staba-je-kocnicar-u-popustanju-mera

https://www.politika.rs/sr/clanak/477338/U-Kini-proizvode-100-miliona-doza-vakcine-Sputnjik-V

Postavljen spomenik despotu Stefanu Lazareviću

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA


FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za april 2021.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Objavljen Zakon o klimatskim promenama


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Prvi ugovori za čistiji vazduh u 31 gradu i opštini


VEŠTAČENJE

Veštačenje posledica povreda kičmenog stuba i karlice


UNUTRAŠNJI POSLOVI

Potpisan Sporazum o saradnji MUP-a i Udruženja osiguravača Srbije


IZ DRUGIH IZDANJA

Polemike posle predloga za promenu koncepta nužne odbrane - Suština je u tumačenju Zakona


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Primena instituta nužne odbrane


DRŽAVNA UPRAVA

NAJU najvažnija institucija za stručno usavršavanje državnih službenika


DIGITALIZACIJA

Digitalna pismenost i digitalna povezanost za sve građane


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE

Podeljena odgovornost - doprinos u nastanku štete


RADNO PRAVO

Neke dileme povodom prestanka radnog odnosa zbog otvaranja stečajnog postupka


SUDSKA PRAKSA - RADNO PRAVO

Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji


RADNO PRAVO

Radno vreme


RADNO PRAVO

Komunalna delatnost - Kolektivni ugovor za zaposlene u komunalnoj delatnosti


OBLIGACIONO PRAVO

Ugovor o ortakluku u našem pravnom sistemu


VLADA

Popis stanovništva u oktobru ove godine


FINANSIJE

Agencija "Fič" potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou od BB+


IZ DRUGIH IZDANJA

Gramatički i prirodni rod imenica


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)