POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

NOVI ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU - donet decembra 2015. g, STUPA NA SNAGU - 1. jula 2016. g, ALI neke odredbe (o „proceduralno-tehničkim pitanjima primene) počinju primenu i ranije

Zakon o izvršenju i obezbeđenju 2016

U „Sl. glasniku RS“, br. 106/2015 od 21. decembra 2015. godine - objavljen je NOVI Zakon o izvršenju i obezbeđenju - a koji STUPA NA SNAGU - 1. jula 2016. godine.

Važeći Zakon o izvršenju i obezbeđenju -  usvojen je 2011. godine („Sl. glasnik RS“, br. 31/2011) i menjan tri puta.

Ovo je Zakon koji je uveo bitnu novinu - osim sudskih izvršitelja, za sprovođenje izvršenja postali su nadležni i izvršitelji, kao lica od javnog poverenja i imaoci javnih ovlašćenja, koje imenuje (i razrešava) ministar pravde. Ovim zakonom je (pre svega) pokušano da se ubrza postupak izvršenja i obezbeđenja.

Po rečima Predlagača zakona - Ostvarivanju ove legitimne i svrsishodne namere, uostalom, služi i uspostavljanje izvršitelja, kao nove pravosudne profesije u pravnom sistemu Republike Srbije, ali sama metodologija ubrzavanja postupka je, međutim, sporna. Niz opštih instituta (koji nisu svojstveni samo izvršnom postupku) uklonjen je iz zakona: žalba, odlaganje izvršnog postupka, veštačenje.... Potom, normativno uređenje nekih veoma bitnih instituta je skraćeno, pa su postali nejasni (prigovor protiv rešenja o izvršenju, prigovor trećeg lica, rešenje o izvršenju na osnovu verodostojne isprave, protivizvršenje, priroda mera obezbeđenja, načini sticanja založnog prava na nepokretnostima, itd). Takav metod ubrzavanja izvršnog postupka i postupka obezbeđenja je jednostavan, ali problematičan. Njime se, zarad brzine, žrtvuje jasan tok postupka i izaziva nesigurnost.

U Ministarstvu pravde osnovana je radna grupa koja je imala zadatak da preuredi norme Zakona o izvršenju i obezbeđenju kojima se uređuje položaj izvršitelja. Pre svega, trebalo je da se jasno razgraniče oblasti rada izvršitelja u kojima nadzor nad njima vrši Ministarstvo pravde, od onih oblasti rada izvršitelja koje nadzire Komora izvršitelja. Bilo je mišljenja da nejasno razgraničenje nadležnosti sprečava odgovornost izvršitelja. Potom, valjalo je preciznije i obimnije urediti disciplinsku odgovornost izvršitelja, budući da ona u praksi nije bila delotvorna. Drugim rečima, radna grupa trebalo je da se pozabavi slabostima važećeg zakona u trećem segmentu, koji uređuje status izvršitelja.

No, ubrzo se pokazalo da fragmentarne izmene zakona nisu dovoljne. Jasna spoznaja o statusu izvršitelja, time i o oblicima njihove odgovornosti, nije moguća bez precizno definisane procesne uloge i ovlašćenja izvršitelja. Neophodno je da se izvršitelji stave u precizan procesni kontekst, u uređenu poziciju naspram suda i stranaka, da se nedvosmisleno urede procesni odnosi na liniji sud-izvršitelj i procesni odnosi unutar trougla sud-stranke-izvršitelj, da se tečno i tačno propišu ovlašćenja izvršitelja u različitim delovima izvršnog i postupka obezbeđenja. Tek posle te spoznaje - koja ne može da se izvede iz važećeg zakona - može biti govora o izmenama normi o položaju izvršitelja i povećavanju njihove nadležnosti.

Tako je rešeno da se pripremi novi zakon, u kome bi bili detaljno rekonstruisani i rekonstituisani svi segmenti koje uređuje važeći zakon: i procesni, i materijalnopravni, i deo o statusu izvršitelja.

Stoga (zaključuje se u obrazloženju Predlagača) - osnovne ideje novog Zakona su:

  • postići kompromis između brzine izvršnog postupka (pre svega oličene u delovanju izvršitelja) i ujednačavanja  prakse sudova (putem žalbe),
  • proširiti nadležnost izvršitelja (da bi se zadržala i povećala brzina izvršnog postupka),
  • najvažnije akte izvršitelja podvrgnuti pravnom leku, prigovoru o kome odlučuje sud, čime se i ujednačava praksa izvršitelja sa područja istog osnovnog ili privrednog suda,
  • preurediti opšti deo izvršnog postupka i učiniti ga preglednim i sistematičnim,
  • postići jasna rešenja koja treba da izbegnu nesporazume u praksi,
  • rešiti pitanja o kojima zakon ćuti, ponekad od 1956. godine,
  • kauistički redigovati odredbe, kako bi se što više dobilo na pravnoj sigurnosti.

Videti - IZVRŠENJE I OBEZBEĐENJE - NOVI Zakon o izvršenju i obezbeđenju (Sl. glasnik RS”, br. 106/2015) - RAZLOZI ZA DONOŠENJE NOVOG ZAKONA

 * * *

Rečeno je već da ovaj NOVI Zakon o izvršenju i obezbeđenju - STUPA NA SNAGU - 1. jula 2016. godine (član 551.) - ALI postoje odredbe koje počinju da se primenjuju i RANIJE.

Pre svega ovde bi ukazali na član 549. stav 1. Novog Zakona, kojim je obavezana Komora (izvršitelja) da uskladi svoj Statut (Komore) - sa ovim NOVIM Zakonom - u roku od 30 dana od dana objavljivanja ovog zakona u "Sl. glasniku RS" (što znači - do 20. januara 2016. godine, zaključno).

Takođe, stavom 2. istog člana 549. - obavezani su Ministar i Komora - da propise određene ovim NOVIM Zakonom - donesu u roku od 60 dana od dana objavljivanja ovog zakona u "Sl. glasniku RS" (što znači - do 19. februara 2016. godine, zaključno).

Članom 551. - taksativno su navedene još neke odredbe (članovi i stavovi) Novog Zakona - koji predstavljaju izuzetak od OPŠTEG (1. jul 2016.) stupanja na snagu Zakona i koje su VEĆ STUPILE NA SNAGU (osmog dana od objavljivanja u "Sl. glasniku RS" - što znači da su stupile na snagu 29. decembra 2015. godine).

Obzirom da se radi (pre svega) o određenim “proceduralno-tehničkim pitanjima” koja Ministar, odnosno Komora moraju da preciznije urede (propišu) u svrhu uspešne primene Zakona, logično je da se to uredi pre početka same primene Zakona. 

Videti - DONET JE (KOMPLETNO) NOVI ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU 

* * *

U vezi „datuma“ (i rokova) - podsetili bi na još dva člana (547. i 548.).

Prvo se odnosi na situaciju kada - Izvršni poverioci (u čiju korist je pre početka rada izvršitelja u Republici Srbiji - doneto rešenje o izvršenju, na osnovu izvršne ili verodostojne isprave ili rešenje o obezbeđenju) i koji na dan 1. maja 2016. godine - još vode izvršni postupak ili postupak obezbeđenja - dužni su da se u roku od 1. maja 2016. godine do 1. jula 2016. godine izjasne o tome da li su voljni da izvršenje sprovede sud ili javni izvršitelj. Ako se ne izjasne u roku - izvršni postupak se obustavlja  (član 547. st. 1. i 2).

Ovde je reč o postupcima izvršenja koji su počeli pre nego što su izvršitelji uopšte počeli da rade, pa je izvršenje sprovodio samo onaj koji je i mogao, a to je sud. Izvršnom poveriocu se prepušta da bira da li će izvršenje nastaviti sud (prema zakonu od 2011. godine) ili javni izvršitelj, prema novom zakonu. U principu, oni biraju koji će zakon na njih biti primenjivan, novi ili stari.

Drugo - Novim zakonom predviđeno je da javni izvršitelji moraju da imaju položen pravosudni ispit. To važi - kako za one koji su već imenovani, tako i za one koji plediraju da budu imenovani. Konkretnije, Izvršitelji i zamenici izvršitelja koji su imenovani ili budu imenovani do 1. jula 2016. godine - dužni su da polože pravosudni ispit do 1. januara 2018. godine, a ako do tada (1. januara 2018. g) ne polože pravosudni ispit - biće razrešeni  (član 548. st. 2. i 3.).

 

Videti:

LJ.M.V.

Objavljeno: 11.01.2016.

Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

(25.09.2020.)

(15.10.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/465694/Od-1-novembra-vlasnici-nekretnina-iz-nase-zemlje-mogu-u-Grcku

https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/933630/novi-sastanak-kriznog-staba-razmatrace-stroze-mere-skok-broja-zarazenih-zabrinjavajuc

(14.11.2020.)

(16.11.2020.)

(20.11.2020.)

(25.11.2020.)

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za novembar 2020.

PREDSEDNIK REPUBLIKE – 05.10.2020

Predlog kandidata za predsednika Vlade


NARODNA SKUPŠTINA – 22.10.2020

Izabrani predsednik i potpredsednici Narodne skupštine


NARODNA SKUPŠTINA – 24.10.2020

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine


NARODNA SKUPŠTINA – 26.10.2020

Usvajanje Zakona o ministarstvima


NARODNA SKUPŠTINA – 28.10.2020

Prva posebna sednica Narodne skupštine – Obraćanje mandatarke za sastav Vlade


SUDSKA PRAKSA – VKS – KRIVIČNO

Ekstradicija – Ispunjenje zakonskih pretpostavki za izručenje


SMANJENJE RIZIKA OD KATASTROFA

Formiranje Registra rizika


ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Obrazovan Krizni štab


RADNO PRAVO

Probni rad i raskid radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA - RADNO PRAVO

Sentence pripremio: Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji


SOCIJALNA ZAŠTITA

Zaštita i podrška žrtvama porodičnog nasilja


SUDSKA PRAKSA – VKS – KRIVIČNO

Nasilje u porodici


KATASTAR NEPOKRETNOSTI

Usaglašeni obim i vizuelni prikaz lista nepokretnosti


SAOPŠTENJE – APR

Ponuda za upis u “Privredni-registar.rs” ne potiče od APR

Nezakonit dokaz – prepoznavanje lica


Podsticaji – Usvojen program razvoja


POLJOPRIVREDA

Pomoć DFC poljoprivrednicima u Srbiji


VLADA

Novi krug nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”


FINANSIJE

MMF odobrio povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara


PLATNI PROMET – NARODNA BANKA

Izveštaj o otkrivenim falsifikovanim novčanicama


IZ DRUGIH IZDANJA

Autorski tekst guvernera NBS Jorgovanke Tabaković za magazin “The Banker”


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)