POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

Brnabić svečano dočekala premijera Češke

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić dočekala je danas ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni dveju zemalja i postrojenu Gardu, predsednika Vlade Češke Republike Andreja Babiša, koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Nakon sastanka dvoje premijera i dveju delegacija, Brnabić i Babiš će se obratiti medijima.

Premijer Češke će se danas sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kasnije u toku dana, Brnabić i Babiš će obići punktove za vakcinaciju u Hali 3 na Beogradskom sajmu.

Ranije danasministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković dočekao je češkog premijera na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/518853/brnabic-svecano-docekala-premijera-ceske.php

 

 

 

* * *

Odlični politički i ekonomski odnosi Srbije i Češke

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon sastanka sa premijerom Češke Andrejem Babišom, da dve zemlje imaju izvanredne odnose, koji se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, koja je 2020. godine iznosila 1,2 milijarde evra.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare navela da je fokus današnjih razgovora delegacija dveju zemalja bio na zdravstvu, odnosno borbi protiv koronavirusa, ocenivši da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija.

Ona je ukazala na to da su od jutros srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale o sistemu za prijavljivanje eUprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru tog procesa.

Mi smo do sada deset puta menjali protokol za lečenje zaraženih koronavirusom, istakla je Brnabić, ocenivši da baš zbog toga Srbija beleži uspeh u borbi protiv tog virusa.

Predsednica Vlade je ukazala na to da uspeh u toj borbi u Srbiji obezbeđuje i veliki obim hospitalizacije, koji je mnogo veći od onog u zemljama Evrope i sveta.

Sada je najvažnija masovna vakcinacija, a naše je da u teškim vremenima podelimo sve što možemo sa prijateljima i partnerima, poručila je premijerka.

Ona je istakla da se odlični odnosi Srbije i Češke održavaju kroz redovne posete i sastanke na najvišem nivou, podsetivši na njen sastanak sa Babišem u Pragu 2018. godine, zatim učestvovanje na sastanku Višegradske grupe 2019, kao i na prisustvo predsednika Aleksandra Vučića na Samitu Višegradske grupe.

Premijerka je najavila da će krajem marta u Beograd doputovati češki ministar inostranih poslova sa delegacijom koju će činiti privrednici.

Brnabić je podsetila i na to da je predsednik Vučić odlikovao češkog predsednika Miloša Zemana, dodavši da se ugovara termin posete predsednika Srbije Češkoj.

Predsednica Vlade je istakla da je Češka jedan od najvećih promotera politike proširenja EU, kada je u pitanju Zapadni Balkan, i dodala da je ta zemlja već objavila platformu za njeno predsedavanje EU 2022. godine u kojoj je jedan od prioriteta upravo proširenje.

Prema njenim rečima, dobri odnosi se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, a 2020. godine trgovinska saradnja iznosila je 1,2 milijarde evra.

Beležimo suficit, to govori o našoj saradnji i prisustvu čeških investitora, rekla je premijerka i u tom smislu navela da je jedna od najvećih investicija preuzimanje „Telenora“ u iznosu od 2,8 milijardi evra.

Prema njenim rečima, broj investicija i veliko interesovanje čeških investitora za ulaganja u Srbiji govori u prilog i političkim i ekonomskim odnosima.

Brnabić je rekla da je u svim bilateralnim ili razgovorima sa češkim partnerima na marginama skupova i konferencija ohrabrena stavom te zemlje u vezi sa evropskim integracijama Srbije i čitavog Zapadnog Balkana.

Ona je izrazila zahvalnost Češkoj jer daje ogroman podstrek Srbiji i Zapadnom Balkanu da nastave svoj evropski put, dodavši da ta zemlja redovno i brzo daje saglasnost za otvaranje svih poglavlja, za koja smo mi spremni.

Mislim da je i Češka nezadovoljna brzinom otvaranja poglavlja ili time koliko brzo idu naše integracije, rekla je predsednica Vlade, ocenivši da nije fer to što prošle godine nije otvoreno nijedno poglavlje.

Premijerka je ocenila da to nije bila odluka koja oslikava sve što je naša zemlja uradila, poručivši da to neće obeshrabriti Srbiju, jer se reforme sprovode zbog naših građana i privrede.

Ona je izrazila nadu da će ova godina u tom smislu biti drugačija, pri čemu je prenela zahvalnost i evropskom komesaru Oliveru Varheiju na pomoći, kao i nekim pojedinačnim zemljama članicama, poput Francuske, koja je predložila novu metodologiju, koja će ako bude primenjena, pomoći da sve zemlje Zapadnog Balkana idu brže ka EU.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/519012/odlicni-politicki-i-ekonomski-odnosi-srbije-i-ceske.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)