POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

Unapređenje saradnje sa Velikom Britanijom u oblasti kulture

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i                 unapređenju bilateralne saradnje u oblasti kulture, posebno o aktivnostima i konkretnim projektima sa Britanskim savetom u Beogradu.

Gojković je informisala ambasadorku Meklaud o prioritetima kulturne politike i razvoju kulture u Srbiji, kao i o prevazilaženju posledica pandemije u tom sektoru.

Ona je upoznala svoju sagovornicu i sa aktivnostima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, kao i sa predstojećim koracima u primeni Akcionog plana za realizaciju Medijske strategije, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/518949/unapredjenje-saradnje-sa-velikom-britanijom-u-oblasti-kulture.php

 

 

 

* * *

 

Jačati i unaprediti saradnju Srbije i Republike Irske

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas, putem video-veze, sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova i odbrane Republike Irske Sajmonom Kovenijem o produbljivanju i unapređenju bilateralne saradnje dveju zemalja.

Selaković je konstatovao da je potrebno ojačati međusobnu komunikaciju na visokom nivou i ovom prilikom uputio poziv ministru Koveniju da poseti Beograd, što bi bio podstrek za intenziviranje bilateralnih odnosa, posebno imajući u vidu da je poslednja poseta na nivou ministra inostranih poslova Srbiji bila 2007. godine.

Ministar je ukazao na važnost redovnog razmatranja pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti UN, naglašavajući važnost Republike Irske u aktivnostima ovog tela, posebno sada kada je preuzela mesto nestalne članice SB UN za 2021–2022. godinu.

On je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i postizanju kompromisnog rešenja prihvatljivog za obe strane.

Šef srpske diplomatije je podvukao da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i da je naša zemlja veoma posvećena reformskom procesu i evrointegracijama, izrazivši pritom zahvalnost na podršci Republike Irske na tom putu.

Takođe, Selaković je poručio da bi ekonomske odnose Srbije i Republike Irske trebalo unaprediti i dati podsticaj trgovinskoj razmeni i, s tim u vezi, istakao mogućnost unapređenja poslovne klime u Srbiji kako bismo privukli više irskih investicija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/518988/jacati-i-unaprediti-saradnju-srbije-i-republike-irske.php

 

* * *

  

Razvoj saradnje sa Austrijom u oblasti turizma

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić i ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti razgovarali su o mogućnostima razvoja bilateralne ekonomske saradnje.

Na sastanku je istaknuto da je Austrija na listi petnaest najvažnijih srpskih partnera u trgovini robom i među deset najvažnijih u razmeni usluga, kao i jedan od najvećih stranih investitora.

Matić je, istakavši da Srbija uspešno sprovodi plan imunizacije, predložila austrijskom ambasadoru da razmotri mogućnost započinjanja pregovora o uspostavljanju obostrano odobrenog digitalnog sertifikata o vakcinaciji, koji bi značajno doprineo prevazilaženju stagnacije u turističkoj razmeni usled pandemije COVID-19.

Luteroti je naglasio značaj saradnje na projektima u oblasti turizma, ali i istakao važnost smanjenja zagađenosti i zaštite životne sredine.

On je izrazio zainteresovanost za podršku projektu „Digitalizacija turističke ponude Srbije“, ukazavši na to da je Vlada Srbije uradila ogroman posao za unapređenje infrastrukture.

Zaključeno je da je neophodno dalje ulaganje u telekomunikacionu infrastrukturu, koja će omogućiti razvoj i turizma, ali i celokupne privrede i industrije, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/518937/razvoj-saradnje-sa-austrijom-u-oblasti-turizma.php

 

 

* * *

                     

Unapređenje saradnje sa Turskom u oblasti socijalne zaštite

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević i odlazeći ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič ocenili su danas da dve zemlje imaju veoma dobru saradnju u oblasti socijalne politike, o čemu svedoči i izgradnja Materinskog doma pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu.

Kisić Tepavčević je iskazala zahvalnost Turskoj na doprinosu pri izgradnji tog objekta, koji ispunjava sve standarde i koji će ženama koje tu budu smeštene omogućiti lakši i bezbedniji život.

Ministarka je istakla da su bilateralni odnosi Srbije i Turske veoma dobri i da se saradnja zasniva na međusobnom poverenju i poštovanju.

Ona je naglasila da postoji prostor za unapređenje saradnje u narednom periodu, a naročito u oblasti socijalne zaštite, budući da je Srbija prepoznala Tursku kao pouzdanog partnera za čitav niz aktivnosti na tom planu.

Bilgič je istakao da je u poslednje četiri godine, od kako je ambasador Turske u Srbijirealizovano mnogo zajedničkih projekata i da su veliki doprinos tome dali predsednici dveju zemalja – Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.

Ambasador je čestitao ministarki Kisić Tepavčević na rezultatima Srbije u borbi protiv epidemije COVID-19, kao i na sprovedenoj vakcinaciji stanovništva.

On je izrazio zahvalnost našoj zemlji na gostoprimstvu prethodne četiri godine i naveo da će Srbija ubuduće imati dva ambasadora u Turskoj – svog zvaničnog i njega, kao velikog prijatelja, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/519042/unapredjenje-saradnje-sa-turskom-u-oblasti-socijalne-zastite.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)