POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Srbija ostaje posvećena borbi protiv globalnog terorizma

Beograd/Rim, 28. jun 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je danas na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države – ISIL/DAEŠ u Rimu da je Srbija čvrsto opredeljena da odgovori savremenim bezbednosnim izazovima.

Gojković je na sastanku, koji su otvorili ministar za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Italije Luiđi di Majo i državni sekretar SAD Entoni Blinken, naglasila da borba protiv terorizma i svih vidova ekstremizma i radikalizma ima prioritetni značaj.

Ona je izrazila zahvalnost svima koji su dali svoj nesebičan doprinos zajedničkim naporima u borbi i pobedi nad Islamskom državom, podsetivši na to da se Srbija od samog početka pridružila Globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u borbi protiv DAEŠ.

Potpredsednica Vlade je naglasila da u multilateralnom pogledu Ujedinjene nacije predstavljaju ključni forum za međunarodnu saradnju, a da je Srbija svoj doprinos dala kroz različite forme donacija, kao i učestvovanjem u obukama bezbednosnih snaga.

Prema njenim rečima, dostupni podaci pokazuju da u regionu Zapadnog Balkana deluju ogranci terorističke organizacije DAEŠ, posebno na delu područja Bosne i Hercegovine i na delu teritorije Srbije, u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, koja je po Rezoluciji SB UN 1244 pod privremenom upravom UN.

Najviše nas brinu mogući rizici i pretnje koji mogu doći od tzv. stranih terorističkih boraca, istakla je Gojković, navodeći podatak da je na strani DAEŠ ratovalo više od tri stotine ekstremista sa Kosova i Metohije.

Potpredsednica Vlade je objasnila da se time, proporcionalno broju stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u tim redovima.

Ona je poručila da će zbog toga, pored ostalog, Srbija nastojati da, podržavajući međunarodno pravo i u njegovim okvirima, još više produbi saradnju sa svim bezbednosnim partnerima u regionu i šire, a to uključuje i preventivno delovanje radi eliminisanja uzroka ovih fenomena.

Budite uvereni da će Srbija i u vremenu koje sledi nastaviti da podržava borbu protiv globalnog terorizma i protiv DAEŠ. Spremni smo da razmotrimo sve inicijative i predloge na osnovu navedenih principijelnih zalaganja, poručila je Gojković.

Sastanku prisustvuju i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Ministri zemalja članica Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a doneli su zajedničko saopštenje i potvrdili odlučnost da nastave ovu borbu i da kroz sveobuhvatne, koordinisane i višestrane napore stvore uslove za trajniji poraz terorističke grupe, što je još uvek isključiva svrha ove koalicije.

Oni su, između ostalog, istakli da je prioritet zaštita civila, uz uverenje da je neophodno da se u svim okolnostima poštuju međunarodno pravo, uključujući međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, gde je primenljivo, kao i relevantne rezolucije SB UN.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/557382/srbija-ostaje-posvecena-borbi-protiv-globalnog-terorizma.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)