POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

KULTURA 

Gojković otvorila Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji

Beograd/Venecija, 21. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković svečano je danas otvorila Paviljon Srbije na 17. međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji.

Gojković je istakla da postavka „Osmi kilometar“ autorskog tima „Moderni u Beogradu“ uverljivo svedoči o tome da je Srbija još jednom pokazala da stvaralaštvom i imaginacijom može da pruži vredan doprinos u suočavanju sa globalnim pitanjima našeg vremena

U tom pogledu, pored predstavljanja nacionalne arhitekture na međunarodnoj sceni, pomenuta postavka istovremeno potvrđuje vizionarsku ulogu umetnosti, koja joj daje moć da u izazovima svog vremena pronađe izvor inspiracije i da, čak i u onom što deluje potrošeno, razvije klicu novog, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je ocenila da izložba tima, koji čini osam mladih i talentovanih arhitekata, na višeslojan način odgovara na ovogodišnji slogan Bijenala „Kako ćemo živeti zajedno?“, navodeći da odgovor na to pitanje, kroz umetnički koncept izložbe, predstavlja iskorak u prostor postindustrijskog grada Bora, u kome se metaforično nudi i nagoveštaj budućih rešenja urbanog razvoja.

Gojković je podsetila na to da naša zemlja na Bijenalu samostalno nastupa od 2006. godine i da je ovo za Srbiju jedan od najvažnijih kulturnih događaja na međunarodnom planu.

Zahvaljujući viziji kneza Pavla Karađorđevića, danas imamo priliku da se, u ime Republike Srbije, okupimo u ovom divnom prostoru. Za sve učesnike na izložbi i posetioce ovo nije samo jedna od velikih svetskih kulturnih manifestacija, na kojoj se na visokom nivou razmenjuju ideje i iskustva, već i prilika da upoznamo neke od odgovora koje arhitektura daje u suočavanju sa savremenim izazovima, poručila je Gojković.

Ona je istakla da je Srbija potpuno posvećena tome da kultura prevaziđe krizu izazvanu koronavirusom.

Svesni izuzetnog značaja kulture za kvalitetan život u društvu, obezbedili smo da i u teškim uslovima ustanove kulture budu otvorene za publiku. Pored toga, država je u dva navrata pomogla samostalnim umetnicima kako bi lakše nastavili svoj rad, zaključila je Gojković.

Komesar izložbe Slobodan Jović rekao je da je tema Bijenala ”Kako ćemo živeti zajedno?” Hašima Sarkisa, kustosa 17. Međunarodnog bijenala arhitekture, od 2019. godine, kada je postavljena, do danas dobila nova značenja i čitanja, a da je ukazala na urgentnu potrebu za novim promišljanjima o građenoj sredini.

Grad možemo posmatrati kao društveni dogovor, a ubrzanje u promišljanju novog društvenog dogovora mora biti jednako ubrzanju tehnološkog razvoja, sve negativnijeg uticaja čoveka na životnu sredinu i konstantnih društvenih promena, primetio je Jović i dodao da grad definišu i kultura i identitet ljudi koji u njemu žive.

Ispred osam mladih autora izložbe "Moderni u Beogradu" obratila se Dalia Dukanac, koja je istakla da su na temu Bijenala odgovorili na primeru grada Bora, koji se razvijao u zavisnom odnosu sa njegovom glavnom privrednom delatnošću – rudarstvom.

Ona je objasnila da stanovnici Bora u svakodnevnom govoru iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor ka jugu.

Dukanac je precizirala da je odatle potekla tema projekta „Osmi kilometar“, koji predstavlja budućnost grada Bora na metaforičkom nivou.

Autorski tim „Moderni u Beogradu“ čine arhitekte: Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić.

Gojković je danas sa predsednikom Bijenala Robertom Ćikutom obišla Paviljon Srbije, ocenivši tom prilikom da održavanje ovogodišnjeg bijenala, imajući u vidu okolnosti koje nameće pandemija, predstavlja veliki uspeh, posebno kada se uzme u obzir izuzetan kvalitet postavki.

Potpredsednica Vlade je napomenula da je poseban fokus Srbije bio na učešću na Bijenalu u Veneciji, što je jedna od najprestižnijih manifestacija, izrazivši zadovoljstvo zbog uspešne saradnje u okviru ovogodišnjeg Bijenala sa Direkcijom te manifestacije.

Ona je ukazala i na mogućnosti za uspostavljanje dinamičnije saradnje i u drugim oblastima i u tom kontekstu je uputila poziv predsedniku Bijenala da poseti Srbiju.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/547276/gojkovic-otvorila-paviljon-srbije-na-bijenalu-u-veneciji.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)