POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

EVROPSKE INTEGRACIJE 

VLADA 

Dijalog i normalizacija odnosa ključni za regionalnu stabilnost

Beograd/Brisel, 18. maj 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prenela je večeras da je tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima u Briselu ponovila da je Srbija spremna za dijalog, koji je u najboljem interesu i Beograda i Prištine i čitavog regiona.

Brnabić, koja boravi u poseti Briselu, gde će prisustvovati radnoj večeri za lidere Zapadnog Balkana, razgovarala je danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom Unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Borelom.

Ona se, takođe, sastala i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i predsedavajućom Delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanjom Fajon.

Predsednica Vlade je u izjavi za novinare, nakon pomenutih sastanaka, naglasila da su dijalog i normalizacija odnosa jedna od stvari od kojih zavisi regionalna stabilnost.

Brnabić je rekla da u EU postoji frustracija jer je prvi sastanak u okviru pomenutog dijaloga pomeren zbog Prištine, i dodala da se nada da će prvi sastanak biti zakazan tokom juna.

Ona je navela da je sa evropskim parlamentarcima imala konstruktivne sastanke na kojima je, između ostalog, razgovarala o reformama koje Srbija treba da sprovede na putu ka Evropskoj uniji.

Premijerka je ukazala na to da je bilo reči o reformama u oblasti vladavine prava, implementaciji ODIR-ovih preporuka, međustranačkom dijalogu i dijalogu sa Prištinom.

Predsednica Vlade je ukazala na to da će na predstojećoj radnoj večeri, koju organizuje visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije, biti reči o regionalnoj saradnji i investicionom planu za Zapadni Balkan.

Za sve građane regiona je važno da pričamo o konstruktivnim temama, a manje o onim koje nas razdvajaju, ali biće i njih, naglasila je Brnabić.

Ona je, govoreći o vladavini prava, istakla da je Srbija u toj oblasti dosta uradila i da je to u ovom njenom mandatu apsolutni prioritet.

Premijerka je podsetila na to da se krenulo u proces ustavnih reformi, najavivši da će sutra održati sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović.

Što se tiče medija, predsednica Vlade je podsetila na to da je  usvojena Medijska strategija, kao i akcioni plan za njeno sprovođenje.

Mnogo radimo i nadam se da će taj non pejper u oblasti vladavine prava biti bolji nego što je bio ranije, očekujem bolji izveštaj. Mi ćemo nastaviti da radimo jer to činimo zbog naših građana, a tako ćemo biti bliži i EU, poručila je premijerka.

  

https://www.srbija.gov.rs/vest/545968/dijalog-i-normalizacija-odnosa-kljucni-za-regionalnu-stabilnost.php

 

* * *

 

Fokus na budućnosti i boljem životu građana Zapadnog Balkana

 

Beograd/Brisel, 18. maj 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je večeras nadu da će 2021. godina, kada je reč o evrointegracijama, biti uspešnija i za Srbiju i za region Zapadnog Balkana.

Brnabić je, nakon radne večere koju je za lidere Zapadnog Balkana priredio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel, ocenila da je ovaj događaj bio koristan jer su ga organizovali ljudi koji zaista zagovaraju agendu proširenja.

Rekla bih da smo u tom smislu kucali na otvorena vrata. Dobar savet koji su podelili sa nama jeste da svi mi zajedno treba da budemo mnogo prisutniji u državama članicama EU i da sa njima više razgovaramo i informišemo ih o tome šta se dešava u našim zemljama, navela je premijerka.

Ona je ukazala na to da članice EU treba obavestiti o tome na čemu radimo i šta smo sve postigli zato što su zbog krize izazvane pandemijom njihovo poimanje, razumevanje i informisanost o Zapadnom Balkanu prilično ograničeni.

Predsednica Vlade je istakla da će nastojati da Srbija bude više prisutna u zemljama EU kako bi predočila šta se dešava, i dodala da je sigurna da zemlje Unije ne znaju za neke važne stvari koje su već počele da funkcionišu, a što bi doprinelo boljoj percepciji regiona.

Prema njenim rečima, to je, na primer, da nije potreban pasoš onima koji iz Srbije dolaze u Severnu Makedoniju, već samo lična karta, a od pre neka dva meseca ne treba pasoš ni za Albaniju.

To su stvari koje mi kao region treba da promovišemo i da uradimo, a sve ostalo je na državama članicama EU, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je na večeri za lidere Zapadnog Balkana fokus bio na budućnosti i onome što može da se uradi kako bi građani živeli bolje, napomenuvši da su razmatrana važna politička i ekonomska pitanja.

Predsednica Vlade je prenela da je tema bio i investicioni plan EU za Zapadni Balkan, pri čemu je izrazila zadovoljstvo zbog toga što će pre kraja godine početi radovi na izgradnji auto-puta od Niša ka Pločniku, zatim Prištine, Tirane, do luke Drač.

Brnabić je izrazila očekivanje da će tom događaju prisustvovati predstavnici Unije, jer je u pitanju regionalni projekat koji pokazuje šta sve možemo da uradimo uz prisustvo EU.

Premijerka je istakla da je atmosfera na večeri bila korektna i da nije bilo provokacija, istakavši da su se svi, zbog domaćina koji zagovaraju agendu proširenja, trudili da razgovaraju o budućnosti.

Ona je rekla da sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem nije imala direktan razgovor i dodala da su njihovi domaćini nastojali da budu konstruktivni i da region predstave u najboljem svetlu.

Predsednica Vlade je navela da je bilo reči i o non-pejperima, ali da nisu išli u detalje tih papira, kojih je bilo mnogo u proteklom vremenu, istakavši da su pomenuti samo kao stvar koja može da uzdrma teško postignutu regionalnu stabilnost.

Prema njenim rečima, određeni prisutni premijeri iz regiona posebno su skrenuli pažnju na to koliko se region promenio.

Pre 2014. godine bilo je nezamislivo da sedimo svi zajedno za istim stolom i da imamo zajedničke projekte, naglasila je Brnabić, istakavši da je Srbija u svemu tome odigrala ključnu ulogu, pre svega, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je pozvao albanskog premijera Edija Ramu da poseti našu zemlju.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/546478/fokus-na-buducnosti-i-boljem-zivotu-gradjana-zapadnog-balkana.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)