POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Španija

Turska

Slovenija 

Mogućnosti proširenja pravne saradnje sa Španijom 

Beograd, 18. februar 2021.

 

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović razgovarala je danas sa ambasadorom Kraljevine Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom Molinom o unapređenju pravne saradnje dveju zemalja i putu Srbije ka Evropskoj uniji, sa akcentom na vladavini prava i Poglavlju 23.

Sagovornici su ocenili da su odnosi dveju država na visokom i prijateljskom nivou, kao i da je saradnja u oblasti pravosuđa dobra, ali da postoji prostor za njeno unapređenje i proširenje.

Ministarka je istakla da je prioritet Vlade Srbije ulazak u EU, poručivši da je Srbija apsolutno posvećena Poglavlju 23 i da se mnogo radi i na polju ljudskih prava, borbe protiv korupcije i poboljšanja uslova u pravosuđu.

Nastojimo da promenimo sve što će nas učiniti evropskom državom kako bismo dostigli demokratske standarde u 21. veku. U tom smislu, mnogo toga je već urađeno, promenili smo brojne zakone u skladu sa preporukama EU, a predstoje i ustavne promene, naglasila je Popović.

Ona je podsetila na to da je pravna saradnja Srbije i Španije regulisana bilateralnim ugovorima, kao i multilateralnim konvencijama kojima su pristupile obe države.

Popović je u ime Vlade Srbije izrazila zahvalnost na podršci koju Španija pruža Srbiji na putu ka EU, kao i na principijelnom stavu u vezi sa očuvanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Ambasador Španije je pohvalio velike napore koje Srbija ulaže na polju usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim standardima.

Molina je ukazao na to da Španija podržava proces evropskih integracija Srbije i da zagovora proširenje EU jer je to najveća garancija stabilnosti čitavog regiona, ali i ekonomskog prosperiteta.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/520827/mogucnosti-prosirenja-pravne-saradnje-sa-spanijom.php

 

 

* * *

 

Razvoj turističke i trgovinske saradnje sa Slovenijom

 

Beograd, 18. februar 2021.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić razgovarala je danas sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom o razvoju saradnje u oblastima turizma i trgovinske razmene.

Tom prilikom je konstatovano da je Slovenija jedna od najznačajnijih turističkih destinacija srpskih državljana i veoma važan spoljnotrgovinski partner.

Naime, kako je ukazano, u poslednjih deset godina dve zemlje beleže konstantan rast trgovinske razmene, koja je dostigla obim od milijardu i 167 miliona evra u 2020. godini, uprkos pandemijskim okolnostima.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će u narednom periodu biti sprovedena uspešna imunizacija, koja bi trebalo da omogući bolju privrednu i ekonomsku bilateralnu saradnju.

Posebno je bilo reči o potencijalima banjskog turizma u Srbiji i mogućnostima partnerstva dveju zemalja u razvoju ove turističke grane.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/520767/razvoj-turisticke-i-trgovinske-saradnje-sa-slovenijom.php

 

 

* * * 

Intenziviranje saradnje sa Slovenijom u oblasti odbrane

Beograd, 17. februar 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je danas u razgovoru sa ambasadorom Slovenije Damjanom Bergantom da odnose dveju zemalja karakteriše razvijena saradnja u brojnim oblastima.

Stefanović je podsetio na to da je saradnja sa Evropskom unijom, kao i sa njenim članicama, jedan od prioriteta Ministarstva odbrane, kako u bilateralnom tako i u multilateralnom formatu.

On je istakao opredeljenje Srbije za intenziviranje saradnje sa Slovenijom u oblasti odbrane uvažavajući obostrani interes, posebno kada je u pitanju vojno-vojna i vojnoekonomska saradnja.

Potpredsednik Vlade je izrazio očekivanje da će se tokom ove godine realizovati susret ministara odbrane dveju zemalja, ukoliko to epidemijska situacija dozvoli.

Bergant je naveo da Slovenija preuzima predsedavanje Evropskoj uniji od juna ove godine i da će jedan od ciljeva tokom predsedavanja biti i pomoć zemljama regiona u procesu evrointegracija.

On je preneo podršku Slovenije Srbiji u tom procesu i angažovanju pod okriljem Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Takođe, ambasador je čestitao Srbiji na uspešnoj vakcinaciji stanovništva protiv koronavirusa i na stvaranju mogućnosti da građani mogu da biraju između više vakcina.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/520509/intenziviranje-saradnje-sa-slovenijom-u-oblasti-odbrane.php

 

 

* * *

Srbija posvećena unapređenju saradnje sa Turskom u oblasti kulture

 

Beograd, 17. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas sa ambasadorom Republike Turske u Srbiji Tanžuom Bilgičem.

Gojković i Bilgič su istakli da su politički odnosi između dve zemlje veoma dobri i razvijeni, o čemu svedoče i redovni susreti predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je Srbija posvećena unapređenju saradnje u oblasti kulture sa Turskom, jačanju institucionalne saradnje i saradnje srodnih ustanova, kao i razvoju odnosa u oblasti kinomatografije i audio-vizuelnog stvaralaštva.

Sagovornici su istakli značaj očuvanja zajedničkog kulturnog nasleđa i u tom kontekstu razgovarali o realizaciji konkretnih projekata rekonstrukcije, među kojima su obnavljanje parnog kupatila Braće Krsmanović na Dorćolu u Beogradu i Bajrakli džamije.

Bilo je reči i o intenzivnoj saradnji u prethodnom periodu tokom mandata Gojković na mestu predsednice Narodne skupštine Republike Srbije.

Gojković je izrazila zahvalnost na inicijativi da poseti Tursku, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/520551/srbija-posvecena-unapredjenju-saradnje-sa-turskom-u-oblasti-kulture.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)