POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Srbija i Grčka

potpisuju sporazum o ukidanju naplate rominga

Beograd/Atina, 13. maj 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Atini, uoči Ekonomskog foruma Delfi, sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom i predsednicom te zemlje Katerinom Sakelaropoulou.

Brnabić je, nakon sastanka sa Sakelaropoulou, izrazila zahvalnost na podršci koju Grčka pruža evropskom putu Srbije i na zagovaranju procesa proširenja Evropske unije.

Predsednica Vlade je istakla da ta podrška mnogo znači Srbiji, jer su evropske integracije važan preduslov dugoročne stabilnosti.

Ona je tom prilikom čestitala jubilej Grčke, budući da ta zemlja ove godine obeležava 200-godišnjicu oslobodilačkog rata od otomanske vlasti 1821. godine.

Premijerka je Sakelaropoulou prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i čestitala joj na tome što je prva žena predsednica Grčke u istoriji.

Uvek se radujem kao premijerka Srbije sastancima ovde i zajedničkim projektima, jer je Grčka jedan od najvećih partnera Srbije, politički i ekonomski, a dva naroda povezuju bratska osećanja, naglasila je Brnabić.

Sakelaropoulou je izrazila zahvalnost premijerki Srbije na učešću u proslavi velikog jubileja, što, kako je istakla, pokazuje izuzetne odnose dveju zemalja i istorijske veze naših naroda.

Ona je izrazila uverenje da će nakon pandemije odnosi dveju zemalja ojačati  i razviti se još više, napomenuvši da je Grčka zainteresovana za razvoj strateških odnosa sa Srbijom u svim sektorima.

Prema njenim rečima, od suštinskog značaja je perspektiva daljeg širenja EU na Zapadni Balkan, a od Samita u Solunu 2003. godine to je strateški cilj Grčke.

Predsednica Grčke je naglasila da je to jedini put za bezbednost, stabilnost i razvoj regiona, poručivši da ta zemlja podržava evropsku perspektivu Srbije i pomoći će u svemu što može.

Brnabić je, nakon sastanaka sa državnim vrhom Grčke, saopštila da će naredne sedmice Srbija i Grčka potpisati sporazum o ukidanju naplate rominga.

Ispregovarali smo sa Grčkom roming sporazum, prema kome naši građani koji dolaze u Grčku više neće plaćati tarifu rominga u inostranstvu, već će to biti kao lokalni poziv i slanje SMS poruka, objasnila je premijerka Srbije.

Ona je navela da će ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić već sledeće nedelje doći u Atinu kako bi potpisala taj sporazum, koji će odmah stupiti na snagu.

Učinili smo, kao vlada, sve da olakšamo građanima koji planiraju putovanje u Grčku tokom leta, istakla je Brnabić i dodala da je premijeru Grčke prenela zahvalnost na tome što je ta zemlja jednostrano priznala naše digitalne sertifikate o vakcinaciji.

Prema njenim rečima, Grci od 14. maja otvaraju granični prelaz Evzoni i svi vakcinisani građani Srbije moći će bez problema da uđu u Grčku bez ijedne druge potvrde.

Oni koji nisu vakcinisani moraće da imaju negativan PCR test, navela je Brnabić i ponovila da je država uradila sve što je u njenoj moći da olakša građanima put u Grčku.

Predsednica Vlade je, takođe, saopštila da je na sastanku sa premijerom Grčke postignut dogovor o održavanju sastanka Visokog saveta za saradnju dveju zemalja.

Brnabić je najavila da će u junu ili julu biti organizovan četvrti sastanak tog tela, podsetivši na to da je na prethodnom sastanku, u decembru 2019. godine, potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu, pa su i politički i ekonomski odnosi podignuti na nivo strateškog partnerstva.

Tokom 2020. godine nismo imali sastanak zbog epidemijske situacije i krize izazvane koronavirusom. Očekujemo da u junu ili julu imamo sledeći sastanak Visokog saveta, što bi bila i prva poseta Micotakisa Srbiji, rekla je ona.

Predsednica Vlade je, govoreći o ekonomskim odnosima, izdvojila značaj dva projekta – brze železnice i gasnog povezivanja.

Brza železnica se nastavlja na projekat koji sada imamo, od Budimpešte do Beograda, i ono što ćemo raditi sa Evropskom unijom, od Beograda do Niša i dalje do Severne Makedonije, da se to nastavi do luke Pirej, preko Skoplja, Soluna, do Atine, objasnila je ona.

Premijerka je rekla da Srbija ima stratešku saradnju sa kineskom kompanijom „Kosko“, koja je vlasnik luke Pirej i želi da uloži što više u taj železnički pravac, kako bi postala centralna transportna linija za železnički saobraćaj.

Prema njenim rečima, drugi važan projekat je gasovod od Aleksandropulosa, kao deo diverzifikacije naših gasnih interkonekcija.

Brnabić je ukazala na to da će u septembru ili oktobru početi izgradnja naše gasne interkonekcije do Bugarske, a da je Grčka već 95 odsto završila svoju konekciju do Bugarske, ocenivši da će taj strateški pravac značiti dodanu energetsku sigurnost i stabilnost.

Predsednica Vlade je istakla i da Grčka ostaje uz Srbiju po pitanjima Kosova i Metohije i evropskih integracija, naglasivši da je zvaničnicima te zemlje izrazila zahvalnost na podršci, posvećenom pristupu, poštovanju međunarodnog prava i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Ona je podsetila na to da je Grčka jedna od zemalja koja pruža kontinuiranu podršku agendi proširenja EU, pri čemu našoj zemlji bez izuzetka daje odobrenje za pregovaračke pozicije i jedna je od zemalja koja Srbiju najviše “gura” u tom procesu.

Premijerka je rekla i da bi tokom leta ili najkasnije u septembru predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da poseti Grčku povodom otvaranja konzulata na Kritu, što je važna, velika, ali i simbolična stvar.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/544885/srbija-i-grcka-potpisuju-sporazum-o-ukidanju-naplate-rominga.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)