POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

EVROPSKE INTEGRACIJE 

FINANSIJSKI SPORAZUM 

Srbiji kroz IPA program od EU još 86 miliona evra

Beograd, 23. april 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici potpisali su danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Finansijski sporazum za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu.

Drugi deo IPA programa iznosi 122,37 miliona evra, pri čemu je Evropska unija izdvojila 86,06 miliona evra bespovratnih sredstava, dok će ostatak, odnosno 36,31 milion evra, biti obezbeđen kao nacionalno sufinansiranje.

Sredstva, koja su današnjim potpisivanjem obezbeđena, opredeljena su za podršku sektorima zaštite životne sredine, energetike, unapređenja konkurentnosti i pristupačnosti javnih objekata.

Takođe, ovaj sporazum predviđa i podršku EU za sprovođenje reformskih aktivnosti u procesu evropskih integracija i refundaciju budžetskih troškova učešća u programima EU.

Joksimović je istakla da je potpisivanje ovog dokumenta nastavak posla koji naša zemlja ima sa EU oko pripreme za kohezionu politiku i strukturne fondove Unije, onda kada budemo zemlja članica.

Kako je objasnila, kao zemlja kandidat Srbija ima prava na pretpristupne fondove koje koristi poslednjih 10 godina na odgovoran, transparentan i efikasan način.

Pokazali smo kapacitete i znanja, ali smo i podigli vidljivost tih programa, predočila je ministarka i dodala da će najveći deo sredstava iz drugog dela IPA paketa biti namenjen za podršku sektoru zaštite životne sredine, a zatim i sektoru energetike, koja je važan deo zelenog dogovora.

Joksimović je rekla da će poseban fokus biti na energetskoj efikasnosti i smanjenju emisije štetnih gasova i dodala da će u cilju unapređenja konkurentnosti biti podržane nerazvijene i manje razvijene opštine u Srbiji.

Prema njenim rečima, sredstva su namenjena za podršku lokalnom ekonomskom razvoju, lokalnom preduzetništvu, ženskom preduzetništvu i svemu što treba da dovede do ravnomernog regionalnog razvoja.

Takođe, ministarka je navela podatak da je 1,5 miliona evra opredeljeno za unapređenje pristupačnosti javnih objekata za osobe sa invaliditetom i slabom pokretljivošću.

Ovaj novac je programiran konkretno i namenski ide u određene sektore koje smatramo izuzetno važnima.Čini mi se da dobro koordinira sa Projektom Srbija 2020 – 2025, naglasila je ona.

Opredeljeni novac podeljen je u tri velike celine, od kojih je jedna demokratija i upravljanje, što uključuje Instrument za evropske integracije i podršku učešću Srbije u programima EU, kao što su program za obrazovanje „Erasmus +“ , „Horizont 2020“ namenjen istraživanju i inovacijama i "Cosme“ za preduzetništvo. Ukupna vrednost ovog bloka programa je 14,5 miliona evra.

U okviru bloka o zaštiti životne sredine, merama vezanim za klimatske promene i energiju, postoje dve komponente, a prva je veliki program od 45,55 miliona evra za sektor zaštite životne sredine.

Time će se obezbediti izgradnja kapaciteta za institucije uključene u upravljanje projektima namenjenim zaštiti životne sredine i omogućiti regionalni monitoring vodnih područja Dunava, Save i Morave, kao i bolje praćenje kvaliteta vazduha u celoj Srbiji.

Izgradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za gradove Loznica, Čačak i Sokobanja, a planirana je i podrška nacionalnim institucijama koje će operativno upravljati novosadskim regionalnim sistemom upravljanja otpadom.

Veliki deo sredstava posvećen je sprovođenju inicijalnih akcija planiranih u kontekstu Zelene agende.

Drugi deo ovog bloka je podrška Regionalnom programu za energetsku efikasnost, koji je posebno namenjen za finansiranje projekata u Srbiji, u vrednosti od devet miliona evra.

Veliki blok programa od 17 miliona evra posvećen je sektoru konkurentnosti, u okviru EU plana za ekonomski oporavak od posledica izazvanih COVID–19.

Očekuje se da će ova podrška omogućiti unapređenje ekonomskog rasta u ciljanim opštinama, kao i poboljšanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije, kao i nadogradnju turističkih/kulturnih objekata i unapređenje veština i sposobnosti zainteresovanih strana kao deo primene Strategije razvoja turizma Srbije.

Za realizaciju IPA programa za 2020. godinu Evropska unija je ukupno opredelila 156,26 miliona evra bespovratnih sredstava i to iz dva dela.

Vrednost prvog dela IPA programa iznosi 72,45 miliona evra od čega 70,20 miliona evra predstavlja doprinos EU dok nacionalno sufinansiranje iznosi 2,25 miliona evra.

Za prvi deo IPA programa za 2020. godinu Finansijski sporazum je potpisan 29. maja 2020. godine.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/539680/srbiji-kroz-ipa-program-od-eu-jos-86-miliona-evra.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)