POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA RAZVOJNA POMOĆ – INVESTICIJE EVROPSKE INTEGRACIJE

Značaj odgovornog planiranja i usmeravanja

međunarodne pomoći za razvoj Srbije

Beograd, 26. septembar 2020.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija, kao država koja prednjači u procesu evropskih integracija u regionu, ima velike potrebe za novim ulaganjima u infrastrukturu i razvoj privrede i da je važno da sredstva za nove projekte nabavlja kako kod EU, tako i kod drugih stranih partnera.

Joksimović, koja je i nacionalni IPA koordinator, rekla je u izjavi za agenciju Tanjug da EU predstavlja najznačajnijeg ekonomskog, investicionog i razvojnog partnera.

Ona je precizirala da je EU samo kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan od 2014. godine obezbedila približno 182 miliona evra bespovratne pomoći za pripremu dokumentacije i realizaciju infrastrukturnih projekata, čija ukupna investiciona vrednost prelazi pet milijardi evra.

Međutim, imajući u vidu naše potrebe i želju da se osigura ubrzan i uravnotežen razvoj svih delova Srbije, trenutno rukovodstvo je u svakodnevnom kontaktu sa brojnim državama i međunarodnim finansijskim organizacijama kako bi se na dugoročno održiv i odgovoran način utvrdio adekvatan izvor finansiranja, model sprovođenja i dinamika realizacije prioritetnih infrastrukturnih projekata, rekla je Joksimović.

Ministarka je istakla da pravi primer za to predstavlja projekat auto-puta Niš–Merdare, čija ukupna investiciona vrednost premašuje 650 miliona evra.

Prema njenim rečima, za prvu deonicu auto-puta Niš–Pločnik, EU je obezbedila bespovratna sredstva u iznosu od 40,6 miliona evra, a Evropska investiciona banka povoljan zajam u iznosu od 100 miliona evra.

Realizacija druge faze tog projekta od Pločnika do Merdara, kako je navela, do sada je bila predmet razgovora sa različitim partnerima, pa je razumljivo što se o tom projektu razgovaralo i sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC), koja je nedavno otvorila regionalnu kancelariju u Beogradu.

Ona je naglasila da je upravo izgradnja tog auto-puta jedan od ključnih projekata za praktičnu realizaciju ideje „Mini Šengen“, odnosno ekonomskog povezivanja regiona.

Ministarka je istakla da je odgovorno planiranje i usmeravanje međunarodne razvojne pomoći u strateške prioritete ključno za stabilan i održiv razvoj Srbije.

Ključ našeg razvoja, kako je istakla, predstavlja izgradnja glavnih transportnih i energetskih koridora u cilju boljeg povezivanja sa EU i sa regionom i zato sa velikom pažnjom pratimo aktivnosti koje preduzima Evropska komisija u pogledu pripreme Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, o čemu ćemo narednih dana razgovarati sa najvišim zvaničnicima EK.

Na poziv evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varhejija da kandidujemo dodatne projekte za podsticajni Ekonomsko-investicioni plan, Ministarstvo za evropske integracije je sa svim resornim ministarstvima, kabinetima predsednika Republike i Vlade, napravilo prioritizaciju relativno spremnih projekata, rekla je ona.

Joksimović je ukazala na to da se posebno vodilo računa o tome da se projekti ne preklapaju sa projektima kandidovanim na široj listi za nacionalna IPA sredstva 2021. i 2022. godinu.

Ministarka je predočila da je kao rezultat tog rada, Srbija početkom avgusta 2020. godine dostavila EU 12 predloga projekata čija investiciona vrednost prelazi 1,5 milijardi evra, sa čijom će se realizacijom krenuti do 2024. godine, a za koje još nisu u potpunosti obezbeđena finansijska sredstva.

Prema njenim rečima, pored projekata koji doprinose povezivanju u regionu, u skladu sa Agendom povezivanja koju je promovisala EU, Srbija je predložila i projekte koji podržavaju realizaciju Zelene agende, ali i podstiču bolje digitalno povezivanje.

Ona je podsetila na to da je Srbija još pre nekoliko godina uspostavila Nacionalni investicioni komitet za projekte u oblasti svih tipova infrastrukture, kojem kopredsedavaju ministar finansija i ministar za evropske integracije, kako bi se bolje koordinirali izvori finansiranja za velike projekte.

Ministarka je rekla da se može reći da je Srbija više nego ikada postala primamljiva za saradnju mnogim međunarodnim partnerima, a razlog za to se svakako ogleda u stabilnoj ekonomskoj i političkoj klimi u našoj zemlji.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/488451/znacaj-odgovornog-planiranja-i-usmeravanja-medjunarodne-pomoci-za-razvoj-srbije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

(25.09.2020.)

(15.10.2020.)

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2020.

ELEKTRONSKA UPRAVA

Značenje pojmova iz Zakona o elektronskoj upravi


TELEKOMUNIKACIONA INFRASTRUKTURA

Raspisan poziv za gradnju internet mreže u 55 ruralnih naselja


DIGITALIZACIJA I ELEKTRONSKE USLUGE

Srbija jedina nije izgubila ni dan od nastave


SUDSKA PRAKSA - Energetika

Isporuka električne energije


PRAVOSUĐE

Objavljeno uputstvo za korišćenje aplikacije "eAukcija" – Od septembra – jedini način javne prodaje u izvršnom postupku


SUDSKA PRAKSA - Ustavni sud

Vršenje roditeljskog prava


SUDSKA PRAKSA - Vanparnični postupak

Pravni zaključak VKS i odluke viših i osnovnih sudova


PARNIČNI POSTUPAK

Predlog za vraćanje u pređašnje stanje Darko Rašković, sudija Osnovnog suda u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA - Radno pravo

Ostvarivanje prava u Vojsci Srbije


OBLIGACIONO PRAVO

Jemstvo i odstupanje od akcesornosti Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u penziji


SUDSKA PRAKSA - Uzbunjivanje

Zaštita uzbunjivača


IZVRŠNI POSTUPAK

Zaštita izvršnog poverioca od uništenja, oštećenja ili umanjenja imovine popisane u izvršnom postupku Prof. dr Velisav Marković, Vanredni profesor, Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija


PLANIRANJE I IZGRADNJA

Izdavanje lokacijskih uslova - Nova Uredba o lokacijskim uslovima


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Apelacioni sud u Kragujevcu - Izvršenje krivičnog dela od strane mlađeg punoletnika i izvršenje prema maloletniku

BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)