POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

LJUDSKA PRAVA

46. redovno zasedanje

Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija 

Veliki značaj zaštite ljudskih prava za mir i stabilnost u svetu

Beograd, 23. februar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je danas na 46. redovnom zasedanju Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija da zaštita i promocija ljudskih prava predstavlja jednu od najvažnijih obaveza država i čitave međunarodne zajednice.

Selaković, koji se učesnicima ovog skupa obratio posredstvom video-veze, istakao je da je saradnja država, civilnog društva i međunarodnih organizacija na tom polju od prioritetne važnosti za očuvanje mira i stabilnosti u svetu.

On je ukazao na to da Srbija na nacionalnom planu posvećuje veliku pažnju pitanjima socijalnih, ekonomskih, građanskih i političkih prava, vodeći računa o kulturnom i verskom diverzitetu svog stanovništva, štiteći uživanje u kulturnom nasleđu i verskom pluralizmu.

Ministar je istakao da je zaštita prava manjina u Srbiji na najvišem nivou i da je u skladu sa standardima Saveta Evrope i OEBS-a.

U tom smislu očekujemo, zarad obezbeđivanja dugoročnog mira i stabilnosti, posebno u našem okruženju, da i druge države posvete dužnu pažnju zaštiti i unapređenju prava i sloboda pripadnika srpske manjine kao i etničke zajednice, rekao je on.

Prema njegovim rečima, veoma je važno u vreme pandemije koronavirusa pojačati napore da se zaštite ljudska prava svakog pojedinca i osigurati da niko ne bude ostavljen po strani.

Selaković je naglasio da je Srbija od početka krize preduzimala sve neophodne mere za suzbijanje pandemije u najboljem interesu svih građana, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

Ozbiljno smo pristupili vakcinaciji stanovništva, polazeći od premise da je ona danas najvažnije pitanje od javnog interesa, istakao je ministar i dodao da je pravo na zdravstvenu brigu najvažnije ljudsko pravo.

On je uputio poziv državama da se ujedine u naporima da se omogući ravnomerna distribucija vakcina, kako bi se svima pružila mogućnost da steknu imunitet.

I u ovim okolnostima, želim da poručim da Srbija nastavlja da pridaje značaj radu i ulozi Saveta kao najvažnijem međunarodnom telu koje ima kapacitet da koriguje, unapredi i zaštiti položaj pojedinaca i nacija u svetu u pogledu ljudskih prava, rekao je ministar.

S tim u vezi, kako je objasnio, Srbija primenjuje mehanizme koji se u punoj meri zasnivaju na dijalogu, saradnji, praćenju, kao i održavanju komunikacije sa zemljama članicama UN, ali i sa različitim međunarodnim organizacijama.

Takođe, Selaković je poručio da Srbija veoma ceni nezavisnost i nepristrastan rad visoke komesarke UN za ljudska prava Mišel Bašle i da će nastaviti da pruža podršku njenom mandatu i u narednom periodu.

Ministar je podsetio na to da je Srbija ratifikovala osam međunarodnih ugovora o ljudskim pravima i da redovno priprema i podnosi periodične izveštaje ugovornim telima. 

Prema njegovim rečima, Srbija će na međunarodnom planu nastaviti da se zalaže za doslednu primenu međunarodnih normi o građanskim i političkim pravima, ekonomsko-socijalnim i kulturnim pravima i unapređenju prava žena i prava deteta.

Nastavićemo sveukupne napore u borbi protiv diskriminacije, torture, za zaštitu prava manjina i očuvanje kulturnih identiteta, zaštitu prava osoba sa invaliditetom, borbu protiv siromaštva i društvene segregacije, naglasio je on.

Selaković je podvukao da Srbija pridaje poseban značaj održivom rešavanju pitanja dugotrajnog raseljenja u Srbiji – kako izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tako i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

On je ukazao na to da stabilizacija prilika u regionu umnogome zavisi od rešavanja tih pitanja, dodavši da naša zemlja očekuje da međunarodna zajednica nastavi napore za iznalaženje trajnih rešenja, uključujući i obezbeđivanje uslova za održivi povratak interno raseljenih lica.    

Govoreći o stanju ljudskih prava u južnoj srpskoj pokrajini, nakon više od dvadeset godina od usvajanja rezolucije SB UN 1244, ministar je naglasio da su osnovna ljudska prava, garantovana međunarodnim konvencijama, uključujući pravo na život, integritet i dostojanstvo, na Kosovu i Metohiji i dalje ugrožena.

Smatramo neophodnim nastavak delovanja UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, uz poziv da UNMIK mora ostati angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, što je u slučaju srpskog stanovništva na Kosmetu pitanje opstanka, zaključio je Selaković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/522258/veliki-znacaj-zastite-ljudskih-prava-za-mir-i-stabilnost-u-svetu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)