POČETNA DNEVNA AŽURNOST PROPISI SOFTVER ARHIVA FINANSIJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

LEGALIZACIJA OBJEKATA - DONET POSEBAN ZAKON

Legalizacija objekata - donet poseban zakonOčigledno (kontinuirano) opredeljenje zakonodavnog organa da obezbedi zakonske osnove za prevođenje bespravne gradnje - u režim legalne gradnje i legalnog korišćenja objekata (počev od posebnih poglavlja Zakona o planiranju i izgradnji iz 2003. godine, zatim iz 2009. godine) rezultiralo i donošenjem posebnog ZAKONA O LEGALIZACIJI (kojim su propisani uslovi, način i postupak legalizacije). svi, koji su do - 11. marta 2010. godine - već podneli zahteve (shodno prethodnim odredbama) – NE MORAJU PONOVO DA PODNOSE ZAHTEVE .

Narodna skupština Republike Srbije, na Prvoj sednici Drugog redovnog zasedanja u 2013. godini, 31. oktobra 2013. godine – donela je – Zakon o legalizaciji objekata, koji je proglašen i objavljen u „Sl. glasniku RS”, br. 95/2013, od 31. oktobra 2013. godine (sa stupanjem na snagu – „narednog dana”, konkretnije – 1. novembra 2013. godine).

Ovim Zakonom - uređuju se uslovi, postupak i način legalizacije objekata (odnosno delova objekta) izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju, uslovi za izdavanje upotrebne dozvole, kao i druga pitanja od značaja za legalizaciju objekata.

Legalizacija (u smislu ovog Zakona) - jeste naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno deo objekta koji je izgrađen, odnosno rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole, odnosno koji se koristi bez upotrebne dozvole.

Zakon se ne primenjuje na objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole (odnosno odobrenja za izgradnju) - u skladu sa propisima kojima (u vreme izgradnje) nije bila propisana obaveza pribavljanja građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju.

Za objekte izgrađene, odnosno rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole - ne može se naknadno izdati građevinska dozvola za objekte koji su:

1) izgrađeni, odnosno rekonstruisani na zemljištu nepovoljnom za građenje (klizišta, močvarno tlo i sl.);

2) izgrađeni, odnosno rekonstruisani od materijala koji ne obezbeđuje trajnost i sigurnost objekta;

3) izgrađeni na površinama javne namene, odnosno na zemljištu planiranom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene, za koje se (u skladu sa odredbama posebnog zakona) utvrđuje javni interes;

4) izgrađeni u prvom stepenu zaštite prirodnog dobra, odnosno u zoni zaštite kulturnog dobra od izuzetnog značaja i zoni zaštite kulturnih dobara upisanih u Listu svetske kulturne baštine, odnosno radovi na samom kulturnom dobru od izuzetnog značaja ili dobru upisanom u Listu svetske kulturne baštine, izgrađeni u zaštitnim zonama oko vojnih kompleksa i objekata infrastrukture posebne namene, odnosno izgrađeni, rekonstruisani ili dograđeni suprotno propisima o odbrani (kojima su propisane posebne obaveze za izgradnju objekata), kao i za druge objekte izgrađene u zaštitnim zonama, u skladu sa odredbama posebnih zakona;

5) izgrađeni, odnosno rekonstruisani, u pogledu namene i spratnosti objekta, kao i udaljenja od susednih objekata, protivno uslovima propisanim planskim dokumentom ili odredbama Pravilnika o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju ("Sl. glasnik RS", br. 50/11). Izuzetno - nadležni organ će naknadno izdati građevinsku i upotrebnu dozvolu, ako podnosilac zahteva za legalizaciju priloži overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

 

Postupak legalizacije - pokreće se po zahtevu vlasnika bespravno izgrađenog objekta, odnosno njegovog dela, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Postupci za legalizaciju, započeti do dana stupanja na snagu Zakona, a po zahtevima koji su podneti do 11. marta 2010. godine, a koji nisu okončani do dana stupanja na snagu ovog Zakona - okončaće se po odredbama ovog Zakona o legalizaciji.

Zahtevi i prijave za legalizaciju, podneti do - 11. marta 2010. godine - smatraju se zahtevima u smislu ovog zakona.

 

Videti propise:

 

Videti tekstove:

USTAV NE DOPUŠTA PRIVILEGIJE U KORIST PREKRŠILACA, USTAVNI SUD - UKINUO ODREDBE O LEGALIZACIJI

LEGALIZACIJA OBJEKATA IZGRAĐENIH BEZ DOZVOLE

 

LJ.M.V.

Objavljeno: 01.11.2013.

Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prva strana | Prethodna | Prikaz komentara 21 do 21 od ukupno 21
Prva strana | Prethodna | Prikaz komentara 21 do 21 od ukupno 21
INTERMEX ONLINE

ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
KALENDAR PRAZNIKA

Uvećajte kalendar >

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA


FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za mart 2020.

Agencijsko zapošljavanje - Novi i fleksibilniji način

PRAVNA POMOĆ

Povodom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

SUDSKA PRAKSA - Apelacioni sud u Beogradu

Softver - nezakonito korišćenje, neovlašćeno umnožavanje, zloupotreba aplikacije

Suđenje u razumnom roku

SUDSKA PRAKSA - Privredni apelacioni sud

Parnični postupak - dozvoljenost tužbe, odbacivanje tužbe

IZVRŠNI POSTUPAK

Skraćeni izvršni postupak pred Privrednim sudom

SUDSKA PRAKSA - OBLIGACIONO PRAVO

Opasna stvar i odgovornost za štetu


VELIKANI PRAVNE MISLI

Prof. dr Radomir Lukić - Tumačenje prava - Pojam, značaj i pravna praznina - Analogija, argumentum a contrario i usko tumačenje izuzetaka


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)