POČETNA DNEVNA AŽURNOST PROPISI SOFTVER ARHIVA FINANSIJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

LEGALIZACIJA OBJEKATA - DONET POSEBAN ZAKON

Legalizacija objekata - donet poseban zakonOčigledno (kontinuirano) opredeljenje zakonodavnog organa da obezbedi zakonske osnove za prevođenje bespravne gradnje - u režim legalne gradnje i legalnog korišćenja objekata (počev od posebnih poglavlja Zakona o planiranju i izgradnji iz 2003. godine, zatim iz 2009. godine) rezultiralo i donošenjem posebnog ZAKONA O LEGALIZACIJI (kojim su propisani uslovi, način i postupak legalizacije). svi, koji su do - 11. marta 2010. godine - već podneli zahteve (shodno prethodnim odredbama) – NE MORAJU PONOVO DA PODNOSE ZAHTEVE .

Narodna skupština Republike Srbije, na Prvoj sednici Drugog redovnog zasedanja u 2013. godini, 31. oktobra 2013. godine – donela je – Zakon o legalizaciji objekata, koji je proglašen i objavljen u „Sl. glasniku RS”, br. 95/2013, od 31. oktobra 2013. godine (sa stupanjem na snagu – „narednog dana”, konkretnije – 1. novembra 2013. godine).

Ovim Zakonom - uređuju se uslovi, postupak i način legalizacije objekata (odnosno delova objekta) izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju, uslovi za izdavanje upotrebne dozvole, kao i druga pitanja od značaja za legalizaciju objekata.

Legalizacija (u smislu ovog Zakona) - jeste naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno deo objekta koji je izgrađen, odnosno rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole, odnosno koji se koristi bez upotrebne dozvole.

Zakon se ne primenjuje na objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole (odnosno odobrenja za izgradnju) - u skladu sa propisima kojima (u vreme izgradnje) nije bila propisana obaveza pribavljanja građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju.

Za objekte izgrađene, odnosno rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole - ne može se naknadno izdati građevinska dozvola za objekte koji su:

1) izgrađeni, odnosno rekonstruisani na zemljištu nepovoljnom za građenje (klizišta, močvarno tlo i sl.);

2) izgrađeni, odnosno rekonstruisani od materijala koji ne obezbeđuje trajnost i sigurnost objekta;

3) izgrađeni na površinama javne namene, odnosno na zemljištu planiranom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene, za koje se (u skladu sa odredbama posebnog zakona) utvrđuje javni interes;

4) izgrađeni u prvom stepenu zaštite prirodnog dobra, odnosno u zoni zaštite kulturnog dobra od izuzetnog značaja i zoni zaštite kulturnih dobara upisanih u Listu svetske kulturne baštine, odnosno radovi na samom kulturnom dobru od izuzetnog značaja ili dobru upisanom u Listu svetske kulturne baštine, izgrađeni u zaštitnim zonama oko vojnih kompleksa i objekata infrastrukture posebne namene, odnosno izgrađeni, rekonstruisani ili dograđeni suprotno propisima o odbrani (kojima su propisane posebne obaveze za izgradnju objekata), kao i za druge objekte izgrađene u zaštitnim zonama, u skladu sa odredbama posebnih zakona;

5) izgrađeni, odnosno rekonstruisani, u pogledu namene i spratnosti objekta, kao i udaljenja od susednih objekata, protivno uslovima propisanim planskim dokumentom ili odredbama Pravilnika o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju ("Sl. glasnik RS", br. 50/11). Izuzetno - nadležni organ će naknadno izdati građevinsku i upotrebnu dozvolu, ako podnosilac zahteva za legalizaciju priloži overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

 

Postupak legalizacije - pokreće se po zahtevu vlasnika bespravno izgrađenog objekta, odnosno njegovog dela, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Postupci za legalizaciju, započeti do dana stupanja na snagu Zakona, a po zahtevima koji su podneti do 11. marta 2010. godine, a koji nisu okončani do dana stupanja na snagu ovog Zakona - okončaće se po odredbama ovog Zakona o legalizaciji.

Zahtevi i prijave za legalizaciju, podneti do - 11. marta 2010. godine - smatraju se zahtevima u smislu ovog zakona.

 

Videti propise:

 

Videti tekstove:

USTAV NE DOPUŠTA PRIVILEGIJE U KORIST PREKRŠILACA, USTAVNI SUD - UKINUO ODREDBE O LEGALIZACIJI

LEGALIZACIJA OBJEKATA IZGRAĐENIH BEZ DOZVOLE

 

LJ.M.V.

Objavljeno: 01.11.2013.

Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prva strana | Prethodna | Prikaz komentara 11 do 20 od ukupno 21 | Sledeća | Poslednja strana
Slavica
Ukupno: 21
Komentar
Zahtev za legalizaciju posle ovog roka
Komentar #11 objavljen : Thu January 30, 2014, 08:22:48
Posto moja mama zivi trenutno kod nas u Becu i nije bila u mogucnosti da preda zahtev za legalizaciju( 2013 u prolece joj je receno da novi zakon nije stupio na snagu i treba predati zahtev tek nakon stupanja na snagu zakona) dali postoji mogucnost da nakon ovog roka preda zahtev za legalizacuju objekta od meke gradje sagradjhenog 1960 god.?
Ana
Ukupno: 21
Komentar
Kriterijumi za legalizaciju???
Komentar #10 objavljen : Sat January 25, 2014, 18:02:40
Da li ce ovaj zakon dozvoliti legalizaciju komercijalnih stanova, gde su vlasnici napravili stanove na krovu i izdaju ih, a drugim stanarima koji tu zive sa porodicama, uzeli zajednicke prostorije tavan itd. Da li postoji forum ili udruzenje, gde se prevareni mogu zajedno boriti protiv ove nepravde?
Zoran
Ukupno: 21
Komentar
Legalizacija
Komentar #9 objavljen : Fri January 24, 2014, 08:35:32
Svedoci smo jos jednog konfuzno srocenog obavestenja odgovornih iz ministarstva o predavanju zahteva za legalizaciju.
Naime, jutros 24.1.2014 god.u TV dnevniku I programa RTS-a gospodja iz ministarstva cije ime nisam zapamtio govorila je o ovoj temi. Ni jednog trenutka nije spomenula da oni koji su predali zahteve do 11. marta 2010 godine ne treba to ponovo da urade, a to je i napisano na Vasem sajtu.
Pitanje je da li poatupiti po njenim recima i ponovo po treci put predavati zahtev ili se drzati obavestenja na Vasem sajtu?
GORAN
Ukupno: 21
Komentar
PITANJE
Komentar #8 objavljen : Sun January 19, 2014, 23:01:26
MOJ OTAC JE PODNEO ZAHTEV JOŠ KAD JE BILA PRVA LEGALIZACIJA ZA POMOĆNE OBJEKTE.U MEĐUVREMENU JE PREMINUO.A JOŠ NIJE BILA OSTAVINSKA RASPRAVA.NEZNAM DALI ĆU MOĆI DA PRIKUPIM TRAZENA DOKUMENTA.POŠTO NA MENE NEVODI SE NIŠTA,A IMAM I DVE SETRE.
milanka
Ukupno: 21
Komentar
milanka
Komentar #7 objavljen : Sat January 04, 2014, 20:52:44
moja kuca je sagradjena 1958 godine, upisana je u katastar pre desetak godina ali nemozemo da legalizujemo zato sto se tvrdi dok je bio prethodni vlasnik uradjena exproprijacija. sta da uradimo da legalizujemo objekat i zadrzimo nasu parcelu?
Stevan
Ukupno: 21
Komentar
odgovor
Komentar #6 objavljen : Tue November 26, 2013, 10:10:21
Branislave moras proveriti da li su ti objekti upisani kao nelegalni u katastar, odnosno da li su sagradjeni pre ili posle zakona o izgradnji posto vidim da se radi o 1959-oj godini. Ako su upisani pre zakona o izgradnji, tvoji objekti su onda legalni i ovaj zakon se ne odnosi na te objekte.
branislav
Ukupno: 21
Komentar
stara gradnja
Komentar #5 objavljen : Mon November 25, 2013, 19:34:14
dva objekta izgradena 1959god jedan od 57m2 i drugi objekat od 38m2 na istoj parceli od meke gradne tj od nepecene cigle. kako legalizovati i koliko ce to da kosta , oba objekta su usnimana u kataster imaju struju i vodu, a nalaze se u bujanovcu na jugu srbije. hvala unapred
Prva strana | Prethodna | Prikaz komentara 11 do 20 od ukupno 21 | Sledeća | Poslednja strana
INTERMEX ONLINE

ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
KALENDAR PRAZNIKA

Uvećajte kalendar >

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA


FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za mart 2020.

Agencijsko zapošljavanje - Novi i fleksibilniji način

PRAVNA POMOĆ

Povodom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

SUDSKA PRAKSA - Apelacioni sud u Beogradu

Softver - nezakonito korišćenje, neovlašćeno umnožavanje, zloupotreba aplikacije

Suđenje u razumnom roku

SUDSKA PRAKSA - Privredni apelacioni sud

Parnični postupak - dozvoljenost tužbe, odbacivanje tužbe

IZVRŠNI POSTUPAK

Skraćeni izvršni postupak pred Privrednim sudom

SUDSKA PRAKSA - OBLIGACIONO PRAVO

Opasna stvar i odgovornost za štetu


VELIKANI PRAVNE MISLI

Prof. dr Radomir Lukić - Tumačenje prava - Pojam, značaj i pravna praznina - Analogija, argumentum a contrario i usko tumačenje izuzetaka


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)