POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

LEGALIZACIJA OBJEKATA - DONET POSEBAN ZAKON

Legalizacija objekata - donet poseban zakonOčigledno (kontinuirano) opredeljenje zakonodavnog organa da obezbedi zakonske osnove za prevođenje bespravne gradnje - u režim legalne gradnje i legalnog korišćenja objekata (počev od posebnih poglavlja Zakona o planiranju i izgradnji iz 2003. godine, zatim iz 2009. godine) rezultiralo i donošenjem posebnog ZAKONA O LEGALIZACIJI (kojim su propisani uslovi, način i postupak legalizacije). svi, koji su do - 11. marta 2010. godine - već podneli zahteve (shodno prethodnim odredbama) – NE MORAJU PONOVO DA PODNOSE ZAHTEVE .

Narodna skupština Republike Srbije, na Prvoj sednici Drugog redovnog zasedanja u 2013. godini, 31. oktobra 2013. godine – donela je – Zakon o legalizaciji objekata, koji je proglašen i objavljen u „Sl. glasniku RS”, br. 95/2013, od 31. oktobra 2013. godine (sa stupanjem na snagu – „narednog dana”, konkretnije – 1. novembra 2013. godine).

Ovim Zakonom - uređuju se uslovi, postupak i način legalizacije objekata (odnosno delova objekta) izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju, uslovi za izdavanje upotrebne dozvole, kao i druga pitanja od značaja za legalizaciju objekata.

Legalizacija (u smislu ovog Zakona) - jeste naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno deo objekta koji je izgrađen, odnosno rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole, odnosno koji se koristi bez upotrebne dozvole.

Zakon se ne primenjuje na objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole (odnosno odobrenja za izgradnju) - u skladu sa propisima kojima (u vreme izgradnje) nije bila propisana obaveza pribavljanja građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju.

Za objekte izgrađene, odnosno rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole - ne može se naknadno izdati građevinska dozvola za objekte koji su:

1) izgrađeni, odnosno rekonstruisani na zemljištu nepovoljnom za građenje (klizišta, močvarno tlo i sl.);

2) izgrađeni, odnosno rekonstruisani od materijala koji ne obezbeđuje trajnost i sigurnost objekta;

3) izgrađeni na površinama javne namene, odnosno na zemljištu planiranom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene, za koje se (u skladu sa odredbama posebnog zakona) utvrđuje javni interes;

4) izgrađeni u prvom stepenu zaštite prirodnog dobra, odnosno u zoni zaštite kulturnog dobra od izuzetnog značaja i zoni zaštite kulturnih dobara upisanih u Listu svetske kulturne baštine, odnosno radovi na samom kulturnom dobru od izuzetnog značaja ili dobru upisanom u Listu svetske kulturne baštine, izgrađeni u zaštitnim zonama oko vojnih kompleksa i objekata infrastrukture posebne namene, odnosno izgrađeni, rekonstruisani ili dograđeni suprotno propisima o odbrani (kojima su propisane posebne obaveze za izgradnju objekata), kao i za druge objekte izgrađene u zaštitnim zonama, u skladu sa odredbama posebnih zakona;

5) izgrađeni, odnosno rekonstruisani, u pogledu namene i spratnosti objekta, kao i udaljenja od susednih objekata, protivno uslovima propisanim planskim dokumentom ili odredbama Pravilnika o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju ("Sl. glasnik RS", br. 50/11). Izuzetno - nadležni organ će naknadno izdati građevinsku i upotrebnu dozvolu, ako podnosilac zahteva za legalizaciju priloži overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

 

Postupak legalizacije - pokreće se po zahtevu vlasnika bespravno izgrađenog objekta, odnosno njegovog dela, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Postupci za legalizaciju, započeti do dana stupanja na snagu Zakona, a po zahtevima koji su podneti do 11. marta 2010. godine, a koji nisu okončani do dana stupanja na snagu ovog Zakona - okončaće se po odredbama ovog Zakona o legalizaciji.

Zahtevi i prijave za legalizaciju, podneti do - 11. marta 2010. godine - smatraju se zahtevima u smislu ovog zakona.

 

Videti propise:

 

Videti tekstove:

USTAV NE DOPUŠTA PRIVILEGIJE U KORIST PREKRŠILACA, USTAVNI SUD - UKINUO ODREDBE O LEGALIZACIJI

LEGALIZACIJA OBJEKATA IZGRAĐENIH BEZ DOZVOLE

 

LJ.M.V.

Objavljeno: 01.11.2013.

Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 27 | Sledeća | Poslednja strana
Dragan Ikonić
Ukupno: 27
Komentar
Re: Zakon o legalizaciji
Komentar #27 objavljen : Wed December 16, 2015, 23:15:03
Izgradio sam coklu i na cokli izlio ploču na koju planiram da stavim brvnaru da li je moguće legalizovati coklu pa nastaviti radove
Nada Kokotovic
Ukupno: 27
Komentar
legalizacija prosirene terase u sobu
Komentar #26 objavljen : Wed November 11, 2015, 20:47:16
Imam garsonjeru od 19m2 bila je terasa 0,8ocm sirine i 4m duzine prosirila sam terasu za 1m,i tako dobila prostor od 10m2 podnela sam 2006g zahtev za legalizaciju samo zahtev bez dokumentacije dali da cekam zakon pa da skupljam papire ili??????.i sta mi je potrebno kako bi to legalizovala.
Nikola
Ukupno: 27
Komentar
Re: Zakon o legalizaciji
Komentar #25 objavljen : Thu September 24, 2015, 12:45:03
Postovani,

Legalizujen deo dogradjene hale za tretman otpada koja je posedovala gradjevinsku dozvolu za gradnju i svu potrebnu pratecu dokumentaciju.

Sada me zanima da li i kroz legalizaciju dela objekta moram da radim ponovo zahtev za izvodjenje studije o proceni uticaja na zivotnu sredinu koji vec posedujen za legalni deo ili ne.

Unapred hvala
Lalusevic Katarina
Ukupno: 27
Komentar
Ko zna da odgovori?!!!
Komentar #24 objavljen : Mon March 30, 2015, 17:09:33
Dobar dan,
Kako ste?

Molim Vas, procitala sam na Vasem sajtu nesto sto je osnova mog problema.
Naime, u clanku ’’ Novi zakon o legalizaciji (iz 2013. god.)’’ pise:
’’... Upis prava svojine na bespravno izgrađenom objektu koji je izgrađen na katastarskoj parceli koja je u susvojini, odnosno sukorišćenju više lica, a na kojoj nije sprovedena parcelacija, izvršiće se uz podnošenje dokaza o suvlasništvu na zemljištu, kao i uz pismenu saglasnost svih suvlasnika, odnosno sukorisnika.’’
Dakle;
- Kako treba da izgleda saglasnost svih suvlasnika?
- Da li postoji neki formular, ili neka forma, koju treba zadovoljiti?
- Ko je zaduzen za overu saglasnosti: opstina, sud, notar?
A evo zasto ovo sve i pitam.
Iz jednog jedinog razloga: NIKO ne zna da mi da odgovor, a pod tim podrazumevam i one sluzbenike koji rade u opstini na legalizaciji objekata! Ti isti znaju samo da meni treba saglasnost jer je suvlasnicki odnos nad parcelom i objektima u pitanju.
Notari, nemaju pojma o cemu pricam, odnosno ne znaju nista ukoliko do parcelizacije ne dolazi, kao sto je u mom slucaju.
Advokat, cini mi se jos gore reaguje: salje nas da uradimo plan objekta i .. onda ce to na planu da pise koji deo kuce i zemljista je ciji ... i onda ce tako da vas upisu kao vlasnike ....


Pravni savetnici koji sede u opstini i rade na legalizaciji samo kazu da je saglasnost potrebna, i da je prva stvar koju moramo da obezbedimo, a kako saglasnost treba da zigleda, gde se overava, i sl ne znaju nista da kazu jer, navodno, sada pojavom notara nije jos rascisceno ko je za sta zaduzen (mislim na notare, sud, opstinu) .... a jasno je da je to samo izgovor i da samo birokratski obavljaju delic svoga posla.

Da li Vi mozda znate odgovore na moja pitanja ili znate nekoga ko ce mi barem priblizno odgovoriti?

Unapred zahvalna,
Katarina Lalusevic
Verica
Ukupno: 27
Komentar
projekti za legalizaciji predati 2004.god i 2011.god.
Komentar #23 objavljen : Wed October 22, 2014, 15:10:21
Zasto vlasnici objekata koji su predali nadleznim sluzbama u opstini i ministarstvu 2004.god. i 2011.god., po tada vazecim propisima, projekte izvedenog objekta, ciji predmeti jos nisu reseni, sada treba ponovo da predaju nove projekte po sada vazecem zakonu i pravilniku? Zasto nisu dobili obavestenja u ovih 10 godina da ne mogu ili mogu da legalizuju svoje objekte?
miomr
Ukupno: 27
Komentar
legalizacija
Komentar #22 objavljen : Tue October 21, 2014, 08:59:38
vidim da su ljudi vec postavljali pitanja u vezi protiv pozarne saglasnosti kod legalzacije!?evidentno je u novom zekonu doslo do neuskladjenosti ili nekoordinacije dva drzavna organa/!?sa jedne strane centar za legalizaciju-zakonom predvidjen projekat izvedenog objekta koji vas salje kod vatrogasaca koji izdaju saglasnost iskljucivo po zakonu o pp.zastiti koji predvidja iskljucivo glavni projekat/velika razlika pogotovu - finansiska!/ili uskladiti zahteve za potrebnu dokumentaciju ili ne maltretirati ljude pribavljanjem ovakvih saglasnosti ,makar kada se trazi legalizacija stambenog prostora tj.za objekte u kojima nema poslovnog prostora,centralnog grejanja -podstanice,gasanog,grejanja,lifta,kolektiv. garaza sa preko 5 vozila ne otezavajte ljudima jer im je i onako vec nametnuta cifra placanja gradjevinskog zemljista nocna mora!
Drago Oljaca
Ukupno: 27
Komentar
legalizacija
Komentar #21 objavljen : Tue October 14, 2014, 16:16:19
Da li je za objekte legalizacije potrebna saglasnost MUP-a da su provedene mere zastie od pozara?Naime, podneo sam yahtev za legalizaciju poslovnog objekta, podneo projekat koji izmedju ostalog sadrzi blok seme instalacija. takav projekat je propisan u Zakonu o legalizaciji, a na takav projekat nemozemo dobiti saglasnost MUP_a. Da bi dobili saglasnost MUP_a, treba nam glavni projekat. Mada uZakonu o legalizaciji objekata niti jedan clan ne pominje da je potrebna saglasnost Mupa. Sad sam u uproblemu, ne znam sta da radim.
Radman Izoljda
Ukupno: 27
Komentar
UPOTREBNA dozvola.
Komentar #20 objavljen : Mon September 22, 2014, 20:10:35
Nasa kuca izgradjena sa SVIMA mogucim dozvolama i zakonima od 1987-2012!!! Uz RADNICKE kredite na 20 godina ( ISPLACENE!!!) od sada vec POKOJNOJ firme. Mi zivimo u kuci od 1988g. i od tad PLATIM SVE DAZBINE!!! Samo smo ne predavali za UPOTREBNU dozvolu, jer nije bilo ograda!!! I sta je SAD???! Zbog TOGA po VASEMU DZELATSKOMU novomu zakonu SVE NANOVO??? ili RUSITI???
Jelena Milosevic
Ukupno: 27
Komentar
Zakon o legalizaciji
Komentar #19 objavljen : Tue May 20, 2014, 14:54:13
Interesujeme da li neko ko je podneo zahtev za legalizaciju a nema potpise-saglasnost 51% vlasnika stanova moze da legalizuje bespravno sagradjen objekat. On je dostavio Infostanu neki dokument i oni su mu priznali te kvadrate i sada placa komunalije i za taj objekat, koji je inace pod drugim krovom. U potvrdi Infostana u delu gde pise da je stan iz otkupa uracunati-sabrani su i ti kvadrati koji su bespravno sagradjeni.
Takodje me interesuje da li drzava priznaje nelegalne kvadrate prilikom rusenja za prosirenje ulice i izradu infrakstrukture ako je samo podnet zahtev za legalizaciju ali dalje radnje nisu uradjene. Hvala.
ljubinka govedarovic,nis
Ukupno: 27
Komentar
Re: Zakon o legalizaciji
Komentar #18 objavljen : Thu February 20, 2014, 18:56:00
posedujem porodicnu parternu zgradu u Nisu izgradjenu sa gradjevinskom dozvolom.U dvoristu MOJE GRADJEVINSKE PARCELE sam izgradila 1970 godine pomocni objekat-ostavu sa garazom gabarita 4 X 6 m.DA LI PO NOVOM ZAKONU O LEGALIZACIJI BESPRAVNO IZGRADJENIH OBJEKATA MOGU LEGALIZOVATI POMOCNI OBJEKAT .
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 27 | Sledeća | Poslednja strana
INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(02.04.2021.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/476554/Brojevi-bolji-mora-se-slusati-Krizni-stab

https://www.politika.rs/sr/clanak/476859/Kon-Medicinski-deo-Kriznog-staba-je-kocnicar-u-popustanju-mera

https://www.politika.rs/sr/clanak/477338/U-Kini-proizvode-100-miliona-doza-vakcine-Sputnjik-V

Postavljen spomenik despotu Stefanu Lazareviću

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA


FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za april 2021.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Objavljen Zakon o klimatskim promenama


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Prvi ugovori za čistiji vazduh u 31 gradu i opštini


VEŠTAČENJE

Veštačenje posledica povreda kičmenog stuba i karlice


UNUTRAŠNJI POSLOVI

Potpisan Sporazum o saradnji MUP-a i Udruženja osiguravača Srbije


IZ DRUGIH IZDANJA

Polemike posle predloga za promenu koncepta nužne odbrane - Suština je u tumačenju Zakona


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Primena instituta nužne odbrane


DRŽAVNA UPRAVA

NAJU najvažnija institucija za stručno usavršavanje državnih službenika


DIGITALIZACIJA

Digitalna pismenost i digitalna povezanost za sve građane


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE

Podeljena odgovornost - doprinos u nastanku štete


RADNO PRAVO

Neke dileme povodom prestanka radnog odnosa zbog otvaranja stečajnog postupka


SUDSKA PRAKSA - RADNO PRAVO

Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji


RADNO PRAVO

Radno vreme


RADNO PRAVO

Komunalna delatnost - Kolektivni ugovor za zaposlene u komunalnoj delatnosti


OBLIGACIONO PRAVO

Ugovor o ortakluku u našem pravnom sistemu


VLADA

Popis stanovništva u oktobru ove godine


FINANSIJE

Agencija "Fič" potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou od BB+


IZ DRUGIH IZDANJA

Gramatički i prirodni rod imenica


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)