POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

JAVNE FINANSIJE

Uspeh države se meri po stanju njene ekonomijea

Beograd, 15. decembar 2020.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali podsetio je danas na to da je tokom ove godine država izdvojila više od šest milijardi evra za pomoć građanima i privredi, dodavši da je juče uplaćena minimalna zarada ugostiteljima i hotelijerima.

Mali je rekao i da će svi penzioneri u četvrtak dobiti po pet hiljada dinara, što je, kako je istakao, kruna paketa mera koji je podržao i privredu i građane.

On je istakao da je naša zemlja ostvarila rekordan uspeh, te da smo prvi u Evropi po pitanju stope rasta, pri čemu sada uspevamo da vratimo i stare skupe kredite, poput azerbejdžanskog, koji je uzet za izgradnju Moravskog koridora jer je kamata četiri odsto.

Mi se sada zadužujemo po stopi od jedan odsto i uložićemo u to 170 miliona evra, što je deo novca od prodaje Komercijalne banke, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu kojoj agencija "Standard i Pur" nije smanjila kreditni rejting, te da je potvrđivanje da ostajemo na nivou BB+ uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, veoma važna vest.

On je ukazao na to da zadržavanje kreditnog rejtinga Srbije znači da su izvori finansiranja jeftiniji i za građane i za pojedince i da padaju kamatne stope.

Mali je istakao da je Srbija pokazala da je otporna, da može da reaguje kada je najteže, te da nema razloga da građani ne veruju da će tako biti i u budućnosti.

Pogledajte samo budžet za narednu godinu, u okviru kojeg smo izdvojili rekordan novac za investicije, a biće i dodatnih povećanja plata i penzija. Od 1. januara penzije će biti veće za 5,9 procenata, plate će rasti 5 odsto, a minimalna cena rada 6,6 procenata, naglasio je ministar.

Takođe, dodatno rasterećujemo privredu. Ulaganjem u izgradnju auto-puteva, infrastrukturu, očekujemo da ćemo ostvariti stopu rasta od šest odsto, kao i da ćemo dodatno privući privatne investitore. Do kraja godine očekujemo da ćemo imati 2,3 milijarde evra stranih direktnih investicija, rekao je Mali.

On je napomenuo da se uspeh države sada meri i po ekonomiji, ali i po tome koliko je zdravstveni sistem jak, podsetivši na to da je budžetom za narednu godinu planirano izdvajanje oko 386 milijardi dinara za naš zdravstveni sistem.

Prema njegovim rečima, pred poslanicima će biti važni sistemski zakoni koji će doneti brojne olakšice privredi ali i pomoći da se dodatno suzbije siva ekonomija.

On je najavio da će poslanici raspravljati o Predlogu zakona o digitalnoj imovini, koji će omogućiti da investitori mnogo lakše plasiraju svoj novac, a istovremeno će onemogućiti zloupotrebe i pranje novca.

Važno je da ne zaostajemo ni po tom pitanju i zato uređujemo tržište kriptovaluta, poput bitkoina. To je zapravo moderan sistem finansiranja i poslovanja, a mi ne želimo da propustimo da učestvujemo u tome, rekao je ministar.

Recimo, mnoge mlade investicione kompanije se finansiraju zahvaljujući investicionim tokenima. Ovim predlogom zakona regulišemo tu oblast, ne ugrožavajući fiskalnu stabinost, objasnio je Mali.

On je, govoreći o Predlogu zakona o fiskalizaciji, naveo da je reč o sistemskom zakonu i istakao da se tehnologija značajno promenila, te da će nove fiskalne kase omogućiti kontrolu u stvarnom vremenu

Poreska uprava će, kako je dodao, moći da prati u stvarnom vremenu promet preko fiskalnih kasa, ali je predviđen niz beneficija za privatnike ovim napuštanjem prevaziđenog sistema fiskalizacije.

Ostvariće brojne uštede, a i mi smo u budžetu za sledeću godinu obezbedili tri milijarde dinara za nove uređaje, s tim što softverska rešenja mogu biti različita, naglasio je Mali.

On je poručio da privatnici neće imati ni dinar troška za novi sistem, a da, ulaganjem u novi sistem omogućavamo uspešniju borbu protiv sive ekonomije, bolje prihode, a da se ulaganja isplaćuju za godinu dana.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/506060/uspeh-drzave-se-meri-po-stanju-njene-ekonomije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)