POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

JAVNE FINANSIJE

Veliko interesovanje građana za prijavljivanje za pomoć države

Beograd, 28. april 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je da se od ponoći pa do 8 časova jutros 176.281 osoba prijavila za pomoć države od dva puta po 30 evra u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima.

Mali je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), objasnio da je u svim dnevnim novinama danas izašao informativni pamflet, gde građani mogu da se informišu o ovoj vrsti pomoći i da nađu odgovore na najčešća pitanja.

Sistem prijavljivanja je jednostavan, kao i prošle godine. Na stranici koja je na portalu Uprave za trezor treba da ukucate tri podatka – JMBG, broj lične karte i da izaberete banku u kojoj imate račun ili banku u kojoj želite da ga otvorimo, naveo je on.

Prema njegovim rečima, za prvih pola sata posle ponoći, kada je omogućeno prijavljivanje građana, znatno je više prijavljenih nego prošle godine, kada je država uplaćivala 100 evra.

Naime, kako je precizirao, u prvih pola sata prijavljivanja za 100 evra prošle godine prijavilo se 3.900 ljudi, a noćas više od 20.000, što je pet puta više.

Očekujemo da će u narednih par sati biti prijavljeno više od 500.000 ljudi, kao i da ćemo danas preći prvi milion. Prošle godine je uplatu od 100 evra dobilo 6,2 miliona građana, a prijavilo se 4,3 miliona, ukazao je ministar.

On je dodao da ne treba da se prijavljuju penzioneri, korisnici novčane socijalne pomoći i lica koja su u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, jer će pomoć dobiti automatski.

Prijavljivanje građana za pomoć moguće je do 15. maja, dok će 5. maja biti otvoren i kontakt centar za one koji žele da se prijave telefonskim putem, potvrdio je Mali i pozvao građane da se prijave u što većem broju i iskoriste ovo pravo.

Država će, kako je najavio, već 6. maja isplatiti pomoć za svih 1,7 miliona penzionera, a dan kasnije za sve korisnike novčane socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Isplata svih prijavljenih građana kreće 12. maja i očekujemo da će novac biti na njihovim računima najkasnije do 20. maja.

Ministar je podsetio na to da će 10. maja biti isplaćena i druga minimalna zarada u visini od 50 odsto, koja je deo trećeg paketa pomoći privredi.

Srbija je u potpunosti stabilna i danas na računu ima 240 milijardi dinara. Potpuno smo likvidni, imamo novca i želimo da damo podršku i privredi i građanima, da lakše prebrodimo krizu koju je proizvela pandemija koronavirusa, ponovio je on.

Mali je napomenuo i da će pored pomoći od po dva puta po 30 evra, u junu biti isplaćeno 60 evra za nezaposlene, a u septembru dodatnih 50 evra za penzionere.

On je, odgovarajući na pitanje oko eventualnog zaduženja zbog pomoći građanima i privredi, predočio da kritika ne odgovara istini, jer je država odlučila da pomogne pošto je postala stabilna i jaka, a i budžet je četiri godine bio u suficitu.

Plate su se povećale tokom 2020. godine, u jeku pandemije za 7,7 odsto u realnom iznosu u odnosu na 2019. godinu. Nabavili smo vakcine, podigli dve kovid bolnice u rekordnom roku, a predsednik Republike Aleksandar Vučić danas postavlja kamen temeljac i za treću, preneo je ministar.

On je podsetio na to da je za treći paket pomoći država izdvojila 257 milijardi dinara, a prošle godine za dva paketa 704 milijarde dinara, što je ukupno izdvajanje države od približno osam milijardi evra za pomoć građanima i privredi.

Zato smo sačuvali naš privredni sistem i sa pravom govorimo da ćemo ove godine imati šest odsto rasta. MMF procenjuje da će biti pet, a mi kažemo biće šest, ali uz apsolutno održavanje stabilnosti, kao što piše u rebalansu budžeta, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, učešće javnog duga u BDP-u neće preći 60 odsto, uprkos velikim izdvajanjima za pomoć privredi, dok sa druge strane u budžetu imamo i nikad veći novac za investicije.

On je napomenuo da će do kraja godine u izgradnji biti čak osam auto-puteva, da se investira u bolnice, novu fabriku vakcina, ekologiju.

Ministar se osvrnuo i na Nacrt zakona o metrou, koji će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a koji se pre svega odnosi na izgradnju i upravljanje sistemom metroa kada bude izgrađen.

Krajem godine, kao što smo i obećali, krećemo u izgradnju prve linije metroa u Beogradu. To jeste deo programa "Srbija 2025" i taj novac smo opredelili u rebalansu budžeta koji su poslanici usvojili, objasnio je on.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/540928/veliko-interesovanje-gradjana-za-prijavljivanje-za-pomoc-drzave.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)