POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

IZMENA USTAVA

Odbor za ustavna pitanja usvojio Predlog za promenu Ustava

Beograd, 16. april 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je 30. sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine, na kojoj je danas usvojen Predlog za promenu Ustava Republike Srbije, koji je podnela Vlada.

Time je i formalno počela procedura za promenu najvišeg pravnog akta u državi.

Odluka je usledila nakon što je utvrđeno da je Predlog za promenu Ustava podnet od strane ovlašćenog predlagača i u propisanoj formi, i pošto su predstavnici Vlade predstavili razloge za izmenu Ustava i tekst amandmana koje je izradilo Ministarstvo pravde, kao polaznu osnovu za izmene.

Odbor u narednom koraku ovaj predlog upućuje poslanicima koji treba da ga usvoje dvotrećinskom većinom, a potom treba da uslede javna slušanja i javne rasprave.

Brnabić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, nakon sednice pomenutog odbora, istakla da je potrebno da se postigne što je moguće širi društveni konsenzus oko ustavnih amandmana u pravosuđu, i pozvala sve da učestvuju u tom procesu jer se Ustav tiče svih nas.

Ona je ukazala na to da je Vlada, upućivanjem predloga parlamentu, praktično završila svoj rad, ali da ostaje na raspolaganju Skupštini za sve što je dalje potrebno da se uradi tokom ove kompleksne procedure.

Ustavni amandmani u pravosuđu obezbediće jednakost svih građana pred sudovima, ali i to da pravda dolazi u razumnom roku, objasnila je ona i ponovila da to pokazuje duboku, istinsku posvećenost Srbije evropskim integracijama.

Premijerka je još jednom pozvala sva relevantna udruženja, organizacije civilnog društva, građane, lokalne samouprave, da učestvuju u procesu.

To se ne radi često i svi treba da budemo ponosni na to što je danas cela procedura izmene Ustava drugačija nego u prošlosti, ukazala je ona i podvukla da smo ovom procedurom dostigli standard koji govori o jačoj vladavini prava u Srbiji.

Predsednica Vlade je ocenila da bi promena Ustava u oblasti pravosuđa mogla da se završi u ovom sazivu parlamenta, i napomenula da to zavisi i od društvenog konsenzusa.

Naime, kako je predočila, pored saglasnosti Venecijanske komisije, važno je da se postigne i društveni konsenzus u smeru koji će da obezbedi efikasno i nezavisno pravosuđe.

Prema njenim rečima, ako se u okviru javne rasprave koju vodi Skupština značajno promene amandmani, onda će ponovo morati da se traži saglasnost Venecijanske komisije, a ako toga ne bude, izjašnjavanje neće biti potrebno.

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić podvukao je da je sa današnje sednice Odbora za ustavna pitanja poslata poruka da će se u narednom kratkom periodu obaviti pripremne konsultacije, a da onda sledi ozbiljan rad tog odbora.

Odbor će imati ključnu ulogu u pisanju amandmana i to sve može da se završi do izbora, naveo je on i naglasio da neće biti moguće da se istovremeno održavaju izbori i referendum za promenu Ustava.

Ustavne promene moraju da se dese pre raspuštanja Skupštine, odnosno njeno raspuštanje je uslov za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. To znači da će promene Ustava biti u ovom sazivu do izbora ili će se dešavati u nekom sledećem sazivu, objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, te promene, kao uostalom i zakoni, ne mogu da se prenose sa jednog saziva na drugi.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/537171/odbor-za-ustavna-pitanja-usvojio-predlog-za-promenu-ustava.php

 

* * *

 

Predstavljeni predlozi ustavnih amandmana

Beograd, 16. april 2021.

 

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović predstavila je danas najvažnija rešenja u amandmanima na Ustav Srbije koje je pripremilo ovo ministarstvo posle pribavljanja mišljenja Venecijanske komisije, a koji čine sastavni deo Predloga za promenu Ustava, koji je podnela Vlada.

Popović je objasnila da Vrhovni kasacioni sud, prema predlogu amandmana, menja naziv u nekadašnji naziv – Vrhovni sud Srbije i predstavlja najviši sud u zemlji, koji će biti zadužen da obezbedi jednaku primenu prava svih sudova, putem sudske prakse.

Ona je objasnila da Vrhovni sud odlučuje o suštini spora, pravosnažno ga rešava i ima reformatorska ovlašćenja, dok model Vrhovnog kasacionog suda ima samo ovlašćenja da poništi odluku i vrati je nižem sudu.

Prema njenim rečima, promenom naziva u Vrhovni sud Srbije jasno se ukazuje na njegovu osnovnu funkcijuda sudi povodom pravnog leka i odlučuje u suštini spora.

Ovim amandmanima, kako je navela, predviđeno je i da se promeni način izbora i sastava Vrhovnog sudaubuduće će on umesto 11 imati 10 članova, od kojih pet bira Narodna skupština nakon sprovedenog konkursa iz reda istaknutih pravnika dvotrećinskom većinom svih poslanika, dok pet sudija biraju njihove kolege sudije.

Ukoliko, međutim, Skupština ne izabere svih pet članova u roku, preostale članove nakon isteka narednih 10 dana bira, između svih kandidata koji ispunjavaju uslove za izbor, komisija koju čine predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda Srbije, vrhovni javni tužilac Srbije i zaštitnik građana, većinom glasova, precizirala je ona.

Takođe, kako je dodala, amandmanima je predviđeno da se promeni sastav i način izbora Državnog veća tužilaca, koji će se ubuduće zvati Visoki savet tužilaca.

Prema njenim rečima, ovo telo će činiti 10 članova, od kojih četiri zamenika javnih tužilaca koje biraju javni tužioci i zamenici javnih tužilaca, četiri istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština, Vrhovni državni tužilac Srbije i ministar nadležan za pravosuđe.

Ona je istakla da Republičko javno tužilaštvo, prema predlogu, menja naziv u Vrhovno državno tužilaštvo Srbije, kojim rukovodi Vrhovni javni tužilac Srbije.

Ministarka je napomenula da je predviđena stalnost sudijske funkcije od izbora do penzije, čime je ukinut takozvani "probni izbor" na mandat od tri godine za sudije i zamenike tužilaca koji se prvi put biraju.

Probni mandat je kritikovala još Venecijanska komisija nakon usvajanja Ustava, kao i stručna javnost, podsetila je ona i objasnila da će sudije i zamenika, prema predlogu amandmana, ubuduće birati Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca, umesto Narodne skupštine.

U cilju veće profesionalizacije sudija i zamenika javnih tužilaca koji se prvi put biraju na te funkcije predviđeno je da budu birani samo ako su završili Pravosudnu akademiju, koja treba da postane ustavna kategorija, naglasila je Popović.

Ona je dodala da je neophodno precizirati i odredbe Ustava o podeli vlasti i druge.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/537195/predstavljeni-predlozi-ustavnih-amandmana.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)