POČETNA DNEVNA AŽURNOST PROPISI SOFTVER ARHIVA FINANSIJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE - KONVERZIJA PRAVA KORIŠĆENJA U PRAVO SVOJINE

Građevinsko zemljište - konverzijaKonverzija - kao prelazak (otuđenje) državne svojine na građevinskom zemljištu - u druge oblike svojine: javnu, privatnu i zadružnu - tema je kojom se bavi Novica Cvetković, zamenik Republičkog javnog pravobranioca, u svom  prikazu  nove Uredbe o konverziji prava korišćenja na građevinskom zemljištu u pravo svojine.

 

Uredba o uslovima, kriterijumima i načinu ostvarivanja prava na konverziju prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu, kao i o načinu određivanja tržišne vrednosti građevinskog zemljišta i visine naknade po osnovu konverzije prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu ("Sl. glasnik RS", br. 67/2011, u daljem tekstu: Uredba) - regulisani su sledeća pitanja:
 

  • Ko ima pravo na konverziju uz naknadu po Uredbi,
  • Način obračuna naknade za konverziju,
  • Troškovi pribavljanja prava korišćenja,
  • Način određivanja tržišne vrednosti građevinskog zemljišta,
  • Način ostvarivanja prava,
  • Plaćanje i
  • Upis prava.

 

Obrazlažući materiju u okviru gore nabrojanih tematskih grupa, jasno i koncizno izlaže institute ukazujući istovremeno i na nejasnoće i moguće probleme - PRIKAZ NOVE UREDBE O KONVERZIJI PRAVA KORIŠĆENJA NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU U PRAVO SVOJINE.

 

Detaljnije - videti:

 

Dodajemo - Uredbom o izmeni Uredbe (“Sl. glasnik RS”, br. 20/2012) u članu 4. stav 1. - precizirane su odredbe koje se odnose na umanjenje naknade za konverziju, a u vezi tržišne vrednosti zemljišta i prava na umanjuje za troškove pribavljanja prava (dodata je izričita odredba - da - "Tržišna vrednost građevinskog zemljišta ne umanjuje se ako su troškovi pribavljanja prava korišćenja na tom građevinskom zemljištu nastali posle 11. septembra 2009. godine.").


Lice - koje je zahtev za utvrđivanje prava na konverziju - podnelo u skladu sa Uredbom (Osnovnim tekstom Uredbe - "Sl. glasnik RS", broj 67/11) pre Izmene Uredbe ("Sl. glasnik RS", broj 20/12, od 16.03.2012) IMA PRAVO da - od dana stupanja na snagu ove Izmene Uredbe (24.03.2012),  a najkasnije do 31. decembra 2012. godine i pod uslovom da naknadu za konverziju plaća jednokratno - ostvari popust od 30% od utvrđene visine naknade.

 

Videti i:

LJ.M.V.

Objavljeno: 10.04.2012.

Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prva strana | Prethodna | Prikaz komentara 11 do 20 od ukupno 44 | Sledeća | Poslednja strana
Dragan
Ukupno: 44
Komentar
Zemljište zgrade
Komentar #34 objavljen : Thu July 02, 2015, 15:23:00
Zgrada je izgradjena po gradjevinskoj dozvoli,tehnićki po završetku primljena a stanovi kupljeni tokom i posle izgradnje, prošlo je 5 g. ali plac na kome je izgradjena i useljena manja zgrada i dalje je u vlasnisništvu investitora na fizičko lice 1/1 .
Kako da mi vlasnici uknjizimo svoje pravo na zemljištu zgrade?
katarina
Ukupno: 44
Komentar
konverzija ili otkup
Komentar #33 objavljen : Thu May 14, 2015, 12:01:08
Zelela bih da otklupim zemljiste na kojem se nalazi kuca koju je podigla moja baka, posle 40 godina sudjenja dobila sam pravo na prvobitni objekat kao vecinski vlasnik. objekat je tokom sudjenja /40 god/ bespravno ili ilegalno izmenjivan . Zelela bih da otkupim zemljiste na kome objekat lezi.
Molila bih vas za pomoc i instrucije.
Hvala
KATARINA
Ukupno: 44
Komentar
KONVERZIJA
Komentar #32 objavljen : Wed May 13, 2015, 21:36:46
Ostavinskom raspravom moje 3 sestre i ja smo nasledile gradjevinsko zemljište i deo njive na kome se nalazi kuća od 120m2(zemljište ukupno 700m2).Na izvodu iz zemljišnjih knjiga piše da je kuća privatno vlasništvo a celo zemljište državna svojina i da imamo pravo korišćenja.U geodetskom zavodu su nam rekli da treba da predamo zahtev za konverziju i platimo nešto preko 6000 rsd,a onda ćemo dobiti odgovor da li može da se izvrši konverzija.Interesuje me koliko mora da se plati konverzija da bi imali pravo da bude privatna svojina.Hvala...
Dalibor
Ukupno: 44
Komentar
KONVERZIJA
Komentar #31 objavljen : Thu April 16, 2015, 16:10:03
Imam plac koji se vodi na mene i 3 objekta na njemu, nelegalizovana. isao sam u opstinu zbog legalizacije a radnica mi je pomenula konverziju. kao zasto bi ste legalizovali kad se zemljiste vodi na vas, dovoljno je uraditi konverziju... zanima me da li je to isto, situacija mi nije bas jasna... pozzz Dalibor
Biljana
Ukupno: 44
Komentar
konverzija zemljista
Komentar #30 objavljen : Tue January 21, 2014, 13:45:37
Imamo otkupljenu kucu u Nisu koja je na zemljistu u vlasnistvu Zeleznica Srbije, da li imamo pravo na konverziju zemljista i kako da ostvarimo to pravo? Takodje me interesuje s obzirom da smo vlasnici samo kuce da li ipak imamo pravo na koriscenje okucnice i sta to podrazumeva (da li mozemo zbog sigurnosti da je ogradimo)?hvala
Ljiljana s Vracara
Ukupno: 44
Komentar
pravo na konverziju oduzete vlasnicke zemlje
Komentar #29 objavljen : Wed December 25, 2013, 10:05:41
Imam pravo na koriscenje okucnice (dvorista i zemlje ispod moje kuce) .Ovo pravo je ustanovljeno nakon sprovedene eksproprijacije zemljista u Beogradu pedesetih godina proslog Veka.Vlasnik cele parcele je bio moj pociv deda.Na toj parceli je bilo nekoliko zgrada u takodje dedinom vlasnistvu.Nakon podele imovine nakon dedine smrti, moj otac kao jedan od direktnih naslednika, je dobio zgradu prizemnu levo od ulaza (ulicne kapije).Uz zgradu i pravo na koriscenje zemljista(gornje u tekstu navedeno!),za koje se placala godinama Opstini Vracar zemljarina.To zemljiste je otprilike cetvrtina celokupnog gradj.placa koji je bio privatan posed naseg dede koji ga je kupio iza I Sv Rata.Iza dede, u sadasnjem stanju stvari, postoje cetiri direktna naslednika (unuka).Iza svog pociv .oca sada aktuelno ,legalno delim kucu i pravo na koriscenje zemljista (cetvrtine zemljista iza dede)sa sestrom.Po svoj prilici postacu uskoro jedini vlasnik kuce kao i prava koriscenja zemlje /posto mi je sestra novcani duznik i trazim od suda da se dug vrati u kvadratima ove deljive kuce.Moje konkretno pitanje :kako i na koji nacin da trazim i od koga konverziju u vlasnicko pravo na pripadajuci plac iz sadasnjeg stanja na koriscenje, posto je isti bio vlasnistvo mog pretka i ostavioca mi ovog zemljista.Sa dede (vlasnika zemlje)preko mog oca (dedinog sina) ostvarila sam nasledno pravo putem sudskog ostavinskog postupka da sam sada naslednik ovog jednog od delova ostavioceve imovine, znaci i zemlje koja se sada vodi kao "zemljiste dato na koriscenje".Veoma me iritira cinjenica da je ovu zemlju kupio moj deda i da sada kao naslednik sam samo "uzivalac koriscenja" a drzava vlasnik . Nama (mojoj porodici )je zemljiste oteto od kom.vlasti i to moram i sada da trpim kao veliku nepravdu iako su stupile na snagu demokratske drzavno drustvene promene!?Da li su dosle demokratske promene i kroz vracanja prava i nama Beogradjanima kojima je uzimano zemljiste ispod i oko vlastitih kuca?
suzana
Ukupno: 44
Komentar
Molim za pomoc-HITNO
Komentar #28 objavljen : Thu October 24, 2013, 13:07:05
Imam neka pitanja u vezi konverije zemljista ali iz komentara koje citam nisam shvatila da li neko ima odgovore na nasa pitanja.Da li mozda odgovore dobijamo direktno na nase mail adrese ili ostajemo bez odgovora.
Ivana
Ukupno: 44
Komentar
Konverzija zemljista
Komentar #27 objavljen : Thu July 25, 2013, 13:41:51
Koliki je zakonski rok za resavanje zahteva za konverziju?
Bozidar
Ukupno: 44
Komentar
Zeleznica
Komentar #26 objavljen : Wed July 10, 2013, 14:06:06
Placam zakup na drzavnom zemljistu,korisnik je zeleznice Srbije,(od 1990. godine),dobio sam gradjevinsku dozvoli,znaci nije divlja gradnja,u ugovoru pise ''gradnja privremenog karaktera'' a sagradio sam garazu od 200m/2,plus drzim parking od 150m/2. Tumacenjem zakona o pravu svojine: ''jedan od oblika sticanja je izgradnja objekta na tudjem zemljistu''.Pa vas pitam da li ima sanse da ostvarim svoja prava,ako podnesem tuzbu ili zahtev za otkup zemljista..? Unapred hvala.
Časlav Milenković
Ukupno: 44
Komentar
skupština stanara zgrade u ul. Užičke Republike 13
Komentar #25 objavljen : Mon March 25, 2013, 21:45:18
stanovi u zgradi su otkupljeni ali se plac na kom se nalaze garaže i zgrada i dalje vode na suvlasničkim firmama Valjaonica bakra Sevojno i Valjaonica aluminijuma Sevojno. šta je potrebno da se i plac na kom se nalazi zgrada prevede u vlasništvo stanara zgrade?
Prva strana | Prethodna | Prikaz komentara 11 do 20 od ukupno 44 | Sledeća | Poslednja strana

INTERMEX ONLINE

ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
KALENDAR PRAZNIKA

Uvećajte kalendar >

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA


FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za mart 2020.

Agencijsko zapošljavanje - Novi i fleksibilniji način

PRAVNA POMOĆ

Povodom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

SUDSKA PRAKSA - Apelacioni sud u Beogradu

Softver - nezakonito korišćenje, neovlašćeno umnožavanje, zloupotreba aplikacije

Suđenje u razumnom roku

SUDSKA PRAKSA - Privredni apelacioni sud

Parnični postupak - dozvoljenost tužbe, odbacivanje tužbe

IZVRŠNI POSTUPAK

Skraćeni izvršni postupak pred Privrednim sudom

SUDSKA PRAKSA - OBLIGACIONO PRAVO

Opasna stvar i odgovornost za štetu


VELIKANI PRAVNE MISLI

Prof. dr Radomir Lukić - Tumačenje prava - Pojam, značaj i pravna praznina - Analogija, argumentum a contrario i usko tumačenje izuzetaka


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)