POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE - KONVERZIJA PRAVA KORIŠĆENJA U PRAVO SVOJINE

Građevinsko zemljište - konverzijaKonverzija - kao prelazak (otuđenje) državne svojine na građevinskom zemljištu - u druge oblike svojine: javnu, privatnu i zadružnu - tema je kojom se bavi Novica Cvetković, zamenik Republičkog javnog pravobranioca, u svom  prikazu  nove Uredbe o konverziji prava korišćenja na građevinskom zemljištu u pravo svojine.

 

Uredba o uslovima, kriterijumima i načinu ostvarivanja prava na konverziju prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu, kao i o načinu određivanja tržišne vrednosti građevinskog zemljišta i visine naknade po osnovu konverzije prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu ("Sl. glasnik RS", br. 67/2011, u daljem tekstu: Uredba) - regulisani su sledeća pitanja:
 

  • Ko ima pravo na konverziju uz naknadu po Uredbi,
  • Način obračuna naknade za konverziju,
  • Troškovi pribavljanja prava korišćenja,
  • Način određivanja tržišne vrednosti građevinskog zemljišta,
  • Način ostvarivanja prava,
  • Plaćanje i
  • Upis prava.

 

Obrazlažući materiju u okviru gore nabrojanih tematskih grupa, jasno i koncizno izlaže institute ukazujući istovremeno i na nejasnoće i moguće probleme - PRIKAZ NOVE UREDBE O KONVERZIJI PRAVA KORIŠĆENJA NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU U PRAVO SVOJINE.

 

Detaljnije - videti:

 

Dodajemo - Uredbom o izmeni Uredbe (“Sl. glasnik RS”, br. 20/2012) u članu 4. stav 1. - precizirane su odredbe koje se odnose na umanjenje naknade za konverziju, a u vezi tržišne vrednosti zemljišta i prava na umanjuje za troškove pribavljanja prava (dodata je izričita odredba - da - "Tržišna vrednost građevinskog zemljišta ne umanjuje se ako su troškovi pribavljanja prava korišćenja na tom građevinskom zemljištu nastali posle 11. septembra 2009. godine.").


Lice - koje je zahtev za utvrđivanje prava na konverziju - podnelo u skladu sa Uredbom (Osnovnim tekstom Uredbe - "Sl. glasnik RS", broj 67/11) pre Izmene Uredbe ("Sl. glasnik RS", broj 20/12, od 16.03.2012) IMA PRAVO da - od dana stupanja na snagu ove Izmene Uredbe (24.03.2012),  a najkasnije do 31. decembra 2012. godine i pod uslovom da naknadu za konverziju plaća jednokratno - ostvari popust od 30% od utvrđene visine naknade.

 

Videti i:

LJ.M.V.

Objavljeno: 10.04.2012.

Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 44 | Sledeća | Poslednja strana
Jovanjovanovic
Ukupno: 44
Komentar
zakon o konverzaciji
Komentar #44 objavljen : Fri September 16, 2016, 19:04:52
po Ustavu RS postoji samo drzavna i privatna svojina drustvena imovina ne postoj po novom ustavu Drzava je duzna da imovinu kao Gradsko gradjevinsko zemljiste koji ima vlasnika od koga je otudjena bez naknade treba da vrati vlasnicima od kojih je nezakonito otudjena
Kiso Momčilo
Ukupno: 44
Komentar
Re: Otuđenje državne svojine
Komentar #43 objavljen : Wed August 17, 2016, 06:14:51
Vlasnik sam zemljišta od 5ari na kojem je legalno izgrađena kuća.Da bi istu
poklonio sinu,pored uknjiženja notar traži konverziju zemljišta iz državne u privatnu svojinu.Kakav je postupak.Kuća nema upotrebnu dozvolu.Hvala
Mirko
Ukupno: 44
Komentar
pitanje
Komentar #42 objavljen : Tue May 10, 2016, 11:39:55
Postovani,

firma je kupila objekat na aukcijskoj prodaji od robnih rezervi, katastar je sproveo u liste nepokretnosti vlasnistvo nad objektom ali je pravo koriscenja zemljista ostalo na firmi koja je taj objekat dala u hipoteku robnim rezervama. To znaci da sad u listi nepokretnosti moja firma stoji kao vlasnik objekata a prethodna firma stoji da ima pravo koriscenja zemljista. Znaci toj firmi je objekat uzet od strane robnih rezervi posto je bio pod hipotekom. Interesuje me kome da se obratimo posto imamo ugovor sa robnim rezervama o kupovini objekta ali nam treba pravo koriscenja. Bitno je napomenuti da je ta firma kojoj je objekat uzet od strane robnih rezervi nedostupna, tj da su vlasnici nedostupni. Da li postoji nacin da se prebaci pravo koriscenja na nas posto smo zakonski vlasnici objekta?
Ranko
Ukupno: 44
Komentar
Pitanje
Komentar #41 objavljen : Mon January 18, 2016, 12:31:59
Poštovani,
molio bih da mi odgovorite na sledeće pitanje:
1982. god sačinio sam ugovor sa opštinom o davanju građevinskog zemljišta na korišćenje. Platio sam po tadašnjoj tržišnoj ceni odgovarajuću parcelu. Posle dužih peripetija, prošle godine, dobio sam rešenje kojim se dozvoljava upis u listu nepokretnosti pravo korišćenja na odgovarajućim parcelama. U međuvremenu je podignuta stambena kuća za koju nemam upotrbnu dozvolu. Interesuje me:
1. Da li mogu da poklonim sinu pravo korišćenja na predmetnom građevinskom zemljištu zajedno sa kućom kako bi on nastavio poslove u vezi dobijanja građevinske dozvole? Za kuću je podnet zahtev za legalizaciju.
2. Da li je potrebna konverzija već kupljenog građevisnkog zemljišta?
Hvala
Smilja Tesic
Ukupno: 44
Komentar
Konverzija zemljista
Komentar #40 objavljen : Tue January 12, 2016, 22:13:06
Sestre i ja smo nasledile stan od roditelja. U posedovnom listu je navedeno da smo vlasnice stana na po 1/3, ali smo korisnici zemljista ciji je vlasnik Privredno drustvo Kolubara, a od 1.07.2015.godine EPS. Kome treba da se obratimo radi konverzije zemljista iz drustvene svojine u privatnu? U pitanju je 202 metara kvadratna na koje imamo pravo koriscenja. Da li smo vlasnici zemljista samo ispod stana koji ima povrsinu od 66 metara kvadratna ili cele parcele?
Marko
Ukupno: 44
Komentar
Kako uknjižiti stan?
Komentar #39 objavljen : Thu December 17, 2015, 23:15:18
Poštovani,

moj ujak već više od četrdeset godina živi sam u manjem stanu (22 metara kvadratnih) u Beogradu, a koji se još uvek vodi kao društveni stan (dakle za koji ujak, preko računa Infostana, plaća zakupninu), a koji je dobio na korišćenje nakon razvoda, kada je njegova žena na korišćenje dobila drugi stan. Tašta je preminula, kao i bivša žena, a stan je na ime bivše tašte koja ima, osim ,pok. ujakove žene, još jednu ćerku. Kako je podela izvršena tako da jedan stan ostane bivšoj ženi, a drugi ujaku, s čim je saglasna i sestra bivše žene, da li je moguće da ujak pomenuti stan prebaci u svoje vlasništvo i uknjiži na svoje ime?
Ako je odgovor afirmativan, kakva je procedura i kolika je cena da se stan prebaci u privatno vlasništvo i uknjiži?

Zahvaljujem.
Jasna Petrović
Ukupno: 44
Komentar
Vlasništvo dvorišta stambene zgrade
Komentar #38 objavljen : Thu December 10, 2015, 09:20:53
Preduzeće koje se bavi gradnjom stambenih zgrada podnelo je zahtev RGZ za konverziju prva korišćenja u pravo svojine nepokretnosti-gradj.parcele koja u prirodi predstavlja gradj.zemljište. Na toj parceli je izgradjen objekat sa 57 stanova, 10 garaža i 5 lokala. Rešenje RGZ smo dobili i upisani smo kao vlasnici.
U dvorištu zgrade uradjeno je 4 parking mesta koja je investitor izdao u zakup stanarima iz zgrade. Medjutim predsednik skupštine stanara osporava našu svojinu, jer je u RGZ upisano da su vlasnici zemljišta -stanari tj.vlasnici posebnih delova zgrade. Ne znamo po kom osnovu ni kako je moguće da RGZ upiše stanare kao vlasnike kada je nama dato pravo svojine pravosnažnim rešenjem?

Molim za tumačenje da li je svojina preduzeća ili je svojina stanara.

S poštovanjem,
Gordana Makklur
Ukupno: 44
Komentar
Zahtev za konverziju
Komentar #37 objavljen : Tue November 24, 2015, 11:06:07
U ostavinskom postupku, iza smrti supruga, nasledila sam stan 1/2 idealnog dela. Stan je uknjizen na moje ime, dvoriste je upisano Kao Drzavina Republike Srbije. Pitanje posto je pok. suprug bio vlasnik tog dvorista , kako mogu da se u knjizim kao Vlasnik tog dvorista.u listu nepokretnosti pise svojina drugi oblici, a za stan Privatna svojina. Zahvalna
Zora Ristc
Ukupno: 44
Komentar
konverzija
Komentar #36 objavljen : Thu August 20, 2015, 13:51:51
Kupla sam plac u Soko Banji da bi ga prenela na svoje ime moram uraditi konverziju. Podnela sam zahet na ime starog vlasnika, uz njegovu saglasnost i platila sam takse u iznosu od 5.500,00 RSd. Medjutim, na osnovu plana Generalne regulacije Sokobanje na placu nije dozvoljena gradnja, jer prolazi saobracajnica. Da li se moze uraditi konverzija takvog zemljista.
Vlada
Ukupno: 44
Komentar
Konverzija zemljista
Komentar #35 objavljen : Wed August 19, 2015, 21:04:41
Postovanje,zaintresovan sam za kupovinu jedne kuce u Vrscu gde je stambeni objekat i pomocni obijekat legalizovan i sve je uredno samo sto (okucnica) zemljiste pripada drzavnoj svojini...
Posto kupoprodaju planiramo da izvrsimo preko kredita banka mi trazi da se odradi konverzija iz prava koriscenja u pravo svojine...
Mene intresuje da li je to stvarno neophodno i koliko taj postupak traje? S tim da je zahtev od strane vlasnika podnet i receno je da je u postupku... hvala najlepse.
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 44 | Sledeća | Poslednja strana

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2020.

IN MEMORIAM - Ljubodrag Pljakić


IZMENE PROPISA

Planiranje i izgradnja


Naknade za korišćenje javnih dobara

SUDSKA PRAKSA - VRHOVNI KASACIONI SUD


ZAŠTITA OD ZARAZNIH BOLESTI

Mere Vlade - Sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti

ZAŠTITA OD ZARAZNIH BOLESTI 

Mere Ministra zdravlja - NOVA Naredba o zabrani okupljanja - Zabranjeno okupljanje - više od 10 lica

ZAPOŠLJAVANJE

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalna služba za zapošljavanje - Kontinuiran rad na većem zapošljavanju građana


BEZBEDNOST I ZAŠTITA NA RADU

Zaštita od zarazne bolesti - Preventivne mere za bezbedan rad


ELEMENTARNA NEPOGODA

Poplave - Bespovratna sredstva


PRIVREDA

Dodatna direktna podrška za privredu - Još dva meseca - po 18.000 dinara zaposlenima


NARODNA BANKA SRBIJE

Mere i aktivnosti za banke i davaoce finansijskog lizinga radi ublažavanja posledica pandemije COVID-19 novi moratorijum (zastoj u otplati obaveza)


NARODNA BANKA SRBIJE

Olakšavanje pristupa građana kreditima za kupovinu prvog stana


INSTRUKCIJA

Isplata na osnovu jednokratnog punomoćja


KOMUNALNA MILICIJA

Snimanje na javnom mestu - Način snimanja i saopštavanja namere snimanja


PARNIČNI POSTUPAK

Dozvoljenost žalbe punomoćnika kome je kao advokatu odobren privremeni prestanak bavljenja advokaturom


PRAVOSUĐE

Strategija razvoja pravosuđa za period 2020-2025. godine


JAVNI BELEŽNICI

Početak primene propisa


PARNIČNI POSTUPAK

Isključenje i izuzeće sudije u parničnom postupku u kontekstu prava stranke na nezavistan i nepristrasan sud


VELIKANI NAŠE PRAVNE MISLI

Ljubodrag Pljakić, sudija Vrhovnog suda Srbije - Vršenje sudijske funkcije


VELIKANI NAŠE PRAVNE MISLI

Ljubodrag Pljakić, sudija Vrhovnog suda Srbije - Strani ulagač i jednokratni porez na ekstra dohodak


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)