POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Temelji za novu garantnu šemu sa DFC-om

  

Beograd, 13. oktobar 2020.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa direktorom novootvorene kancelarije američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) Džonom Jovanovićem o pokretanju nove garantne šeme, koja će pomoći malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Mali je ocenio da su današnjim razgovorom udareni temelji toj kreditnoj garantnoj šemi, izrazivši uverenje da ćemo izdejstvovati povoljne uslove za naše privrednike, a da će DFC u najvećem obimu biti garant uzetih kredita kod banaka u Srbiji.

U dosašnjoj garantnoj šemi, garant vraćanja tih kredita, ukoliko bi došlo do problema u otplati, bila je država Srbija, objasnio je on.

Ministar je dodao da je sama činjenica da DFC razmišlja o toj opciji i što je ona uopšte na stolu dokaz da postoji poverenje američke administracije u ekonomsku politiku Srbije, te da samim tim preuzimanje ovakve vrste ekonomskog rizika ne predstavlja veliki problem ni za američke investitore.

Prema njegovim rečima, dosadašnja garantna šema opravdala je sva naša očekivanja, privrednicima su na raspolaganju dve milijarde evra kod banaka, od čega su oni, malo više od polovine sredstava, odnosno oko 1,3 milijarde evra, već iskoristili.

Od tog novca oko 10 odsto je otišlo na refinansiranje postojećih kredita, dok 90 odsto čine uzeti krediti, rekao je Mali, objasnivši da to nisu samo krediti za likvidnost već i za investicije.

Prema njegovim rečima, preduzeća su dobila dodatni novčani impuls i likvidnost, a ono što je bilo na njima jeste da taj novac bude pravilno i funkcionalno upotrebljen.

Ministar je podsetio na to da se prva ugovorena garantna šema završava krajem ove godine, te da bi nova, dogovorena sa DFC, mogla da zaživi početkom naredne godine, kako bi privrednici imali malo više vremena za poslovno planiranje i prijavu.

Imajući u vidu sveopštu ekonomsku neizvesnost u svetu, veoma je važno da privrednim subjektima obezbedimo stabilne, ali pre svega što jeftinije izvore finansiranja na tržištu. Takođe, bitno nam je da preduzeća imaju izbor, odnosno da sama izaberu šta je najbolje za njih na tržištu, istakao je Mali.

On je dodao da su zato važniji što različitiji izvori finansiranja i da ta konkurentost izvora finansiranja može da obezbedi i znatno niže kamate.

Zbog toga ćemo intenzivno raditi i na razvijanju drugih finansijskih instrumenata kojima može da se finansira rast firmi koje posluju u Srbiji, najavio je ministar, izrazivši očekivanje da nije daleka budućnost kada će firme svoj razvoj finansirati sopstvenim sredstvima.

Mali je rekao da to sada nije realno jer ne postoji dovoljna akumulacija domaćeg kapitala, ali da će država učiniti sve da se taj kapital stvori jer je on jedini garant otvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta.

Ministar je istakao da će, sa druge strane, država sa svojim javnim ulaganjima stvoriti digitalnu i putnu infrastrukturu sa ciljem da se taj posao preduzetnicima dodatno olakša.

On je napomenuo da su naši makroekonomski pokazatelji za sada dobri i pokazuju i da se u zdravstvenoj krizi izazvanoj koronavirusom dobro držimo.

Imamo nisku i stabilnu inflaciju koju držimo ispod dva procenta, siguran nivo deviznih rezervi, zdrav bankarski i finansijski sistem, uravnotežene državne finansije i tržište rada koje nije doživelo velike turbulencije i otpuštanja, poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, DFC sve to prepoznaje, kao i potencijal Srbije kada je reč o razvoju sektora malih i srednjih preduzeća, zbog čega je na sastanku posebno bilo reči o ulaganjima u žensko preduzetništvo i podsticanje startapova, što bi takođe bio jedan segment garantne šeme.

Ministar je objasnio da preostaje da se dogovori još dosta detalja i da se razgovara sa bankama na ovu temu.

Na dobrom smo putu i verujem da ćemo uskoro naše privrednike obradovati dobrim vestima, ali ne samo sa garantnom šemom, već i drugim javnim politikama Vlade kojima hoćemo da podstaknemo preduzetništvo. Očekujemo da ove godine budemo među tri zemlje u Evropi koje imaju najbolje rezultate kada je reč o stopi BDP-a, zaključio je Mali.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/491395/temelji-za-novu-garantnu-semu-sa-dfc-om.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(02.04.2021.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/476554/Brojevi-bolji-mora-se-slusati-Krizni-stab

https://www.politika.rs/sr/clanak/476859/Kon-Medicinski-deo-Kriznog-staba-je-kocnicar-u-popustanju-mera

https://www.politika.rs/sr/clanak/477338/U-Kini-proizvode-100-miliona-doza-vakcine-Sputnjik-V

Postavljen spomenik despotu Stefanu Lazareviću

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA


FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za april 2021.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Objavljen Zakon o klimatskim promenama


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Prvi ugovori za čistiji vazduh u 31 gradu i opštini


VEŠTAČENJE

Veštačenje posledica povreda kičmenog stuba i karlice


UNUTRAŠNJI POSLOVI

Potpisan Sporazum o saradnji MUP-a i Udruženja osiguravača Srbije


IZ DRUGIH IZDANJA

Polemike posle predloga za promenu koncepta nužne odbrane - Suština je u tumačenju Zakona


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Primena instituta nužne odbrane


DRŽAVNA UPRAVA

NAJU najvažnija institucija za stručno usavršavanje državnih službenika


DIGITALIZACIJA

Digitalna pismenost i digitalna povezanost za sve građane


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE

Podeljena odgovornost - doprinos u nastanku štete


RADNO PRAVO

Neke dileme povodom prestanka radnog odnosa zbog otvaranja stečajnog postupka


SUDSKA PRAKSA - RADNO PRAVO

Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji


RADNO PRAVO

Radno vreme


RADNO PRAVO

Komunalna delatnost - Kolektivni ugovor za zaposlene u komunalnoj delatnosti


OBLIGACIONO PRAVO

Ugovor o ortakluku u našem pravnom sistemu


VLADA

Popis stanovništva u oktobru ove godine


FINANSIJE

Agencija "Fič" potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou od BB+


IZ DRUGIH IZDANJA

Gramatički i prirodni rod imenica


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)