POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

U toku cele godine isplata pomoći za privredu i građane

Beograd, 17. april 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je rebalans budžeta u najvećem delu rezultat trećeg paketa pomoći privredi i građanima, koji je procenjen na 257 milijardi dinara.

Mali je gostujući na Televizija Prva naveo da smo prošle godine imali dva paketa pomoći vredna 704 milijarde dinara, odnosno skoro 6 milijardi evra.

Ovaj treći paket je vredan 257 milijardi dinara, što je ukupno 8 milijardi evra, a to je 17,2 odsto našeg BDP-a. To je ogromna pomoć usmerena i ka privredi i ka građanima, a s ciljem da se ublaže negativne posledice izazvane pandemijom, istakao je Mali.

Ministar finansija je naglasio da će od aprila do novembra skoro svakog meseca biti isplaćivan neki oblik pomoći namenjen ili privredi ili građanima, a da je 1,13 miliona zaposlenih koji su se prijavili već dobilo prvu tranšu od pola minimalca za mesec mart.

Tri puta po 50 odsto minimalne zarade ide za zaposlene u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima i preduzetnicima. Šest meseci isplaćujemo 600 evra po autobusu za sve autoprevoznike, a prva isplata je u aprilu. Takođe, već smo završili konkurs za pomoć hotelima, dakle oni dobijaju 350 evra po krevetu, 150 evra po sobi i to isplaćujemo u aprilu, rekao je ministar finansija.

Kada je reč o pomoći za građane na Kosovu i Metohiji, Mali je napomenuo da će svi dobiti pomoć od 100 evra, uključujući i decu, a da će nezaposleni na Kosovu i Metohiji dobiti 200 evra.

Bila je mala konfuzija oko toga da li se oni prijavljuju. Dakle, nema potrebe da se prijavljuju, ta pomoć će biti isplaćena u maju i to će se raditi preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju”, objasnio je Mali.

On je dodao da se u maju kreće i sa prvih 30 evra za sve punoletne građane Srbije koji se prijave za tu pomoć.

Od 28. aprila biće moguće prijavljivanje preko portala Uprave za trezor za sve one koji žele pomoć od 30 plus 30 evra. Prvih 30 evra isplaćujemo u maju, kao što smo i obećali, drugih 30 evra uplaćujemo u novembru. Penzioneri ne treba da se prijavljuju, kao i oni koji primaju socijalnu pomoć, istakao je on.

Ministar je dodao da će nezaposleni koji su u četvrtak, 15.aprila, bili na evidenciji Nacionalne služba za zapošljavanje, dobiti dodatnih 60 evra u junu mesecu, s obzirom na to da je tada Vlada usvojila Zaključak kojim se to pitanje reguliše.

Takođe, dodatnu finansijsku pomoć, pored isplate tri polovine minimalne zarade, dobiće i samostalni umetnici i to u vidu dva puna minimalca, što je ukupno oko 500 evra.

Ista pomoć od dve pune minimalne zarade očekuje i zaposlene u ugostiteljstvu, turizmu i turističke vodiče, kao i dodatnih 50 evra za najstarije sugrađane u septembru.

Ovo je zaista ogroman pomoć. Pokrili smo sve, i najugroženije sektore, i privredu u celini i građane. Nemamo problem da obezbedimo ova sredstva, već hoćemo da podignemo nivo optimizma, da građani znaju da je država tu za njih. Važno je da napomenem da je Srbija imala jedan od najmanjih padova BDP-a u Evropi, održali smo makroekonomsku stabilnost i sa ovom trećom pomoći ne prelazimo učešće 60 odsto javnog duga u BDP-u, što je najvažnije.

Ne igramo se sa našom ekonomijom, ukazao je Mali.

On je istakao da je rebalansom budžeta obezbeđeno 88 milijardi dinara više za kapitalne investicije.

Mi u ovom trenutku imamo četiri autoputa koja gradimo – Preljina-Požega, Moravski koridor, Sremska Rača – Kuzmin i Novi Sad – Ruma. Do kraja godine krećemo u izgradnju još četiri autoputa, naveo je Mali.

Ministar je podsetio da je obezbeđen novac i za beogradski metro, kao i za poljoprivrednike u iznosu od 4,9 milijardi dinara, a duplo je veći i budžet za ekologiju, pa se tako kreće sa projektima izgradnje kanalizacije i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

Hoćemo da budemo još bolji, da otvaramo nove fabrike i do kraja godine imamo rast od 6 odsto, poručio je Mali.

Na pitanje šta je najveći izazov u ekonomiji ove godine, Mali je rekao da je to globalna ekonomija.

Srbija je uspešna u nabavci vakcina, za razliku od mnogih zemalja, uspešni smo u imunizaciji, i ovim putem pozivam građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da se ekonomija potpuno otvori i da se vratimo normali. Ono što nas brine je što su neke druge zemlje, koje su naši važni spoljno-trgovinski partneri, sporije u vakcinaciji i otvaranju ekoniomije. Upravo zato smo rebalansom izdvojili sredstva za projekte koji samo od nas zavise. Auto-putevi, putevi, metro, to su projekti koji guraju naš BDP napred i to je odgovorna ekonomska politika, naglasio je Mali.

Ministar se osvrnuo i na nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" i rekao da je veoma zadovoljan rezultatima.

Veoma smo zadovoljni rezultatima nagradne igre. Građani mogu ponovo slati koverte sa računima. Ovogodišnji nagradni fond je povećan i u igri za dobijanje nagrade je 16 stanova i 60 automobila, istakao je Mali.

On je dodao da odlično ide i naplata poreza.

U prvoj polovini ovog meseca naplatili smo poreza za dve milijarde dinara više, ali nagradnom igrom želimo da nastavimo da podižemo svest o uzimanju računa i borbi protiv sive ekonomije. Prošle godine smo imali 11,5 miliona koverata, što je 115 miliona računa, a vrednost poreza od tih računa je bila 100 miliona evra. Uzimanje računa i naplata poreza je veoma važna, jer znači i više novca u budžetu, kako za pakete pomoći, tako i za vakcine, nove puteve, škole, bolnice, vrtiće, veće plate i penzije, zaključio je Mali.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/537579/u-toku-cele-godine-isplata-pomoci-za-privredu-i-gradjane.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)