POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Rebalansom budžeta više novca za građane, privredu i investicije

Beograd, 15. april 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će se pred Vladom danas naći nekoliko važnih odluka o pomoći građanima i privredi, u okviru trećeg paketa mera podrške, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2021. godinu.

Mali je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), naglasio da je rebalans budžeta predviđen iz dva razloga – ublažavanja posledica izazvanih pandemijom koronavirusa, kao i zbog povećanog broja kapitalnih investicija i nastavka izgradnje zdravstvene infrastrukture.

Izdvojićemo dodatnih 88 milijardi dinara za nove investicije i nastavak velikih kapitalnih projekata, sa kojima smo već krenuli. U ovom trenutku gradimo četiri auto-puta, a u rebalansu budžeta imamo dodatni novac i za početak izgradnje auto-puta Niš–Pločnik–Merdare, kao i za Dunavsku magistralu, od Požarevca prema Golupcu, objasnio je on.

Ministar je precizirao da su predviđena izdvajanja i za Fruškogorski koridor, a već su počeli radovi i novac je obezbeđen za auto-put od Surčina ka Novom Beogradu.

Takođe, kako je najavio, očekuje nas izgradnja auto-puta Beograd–Zrenjanin, a sredstva u budžetu predviđena su i za izgradnju obilaznice oko Novog Sada, oko Gornjeg Milanovca i za početak izgradnje metroa u Beogradu.

Mali je dodao da je pored sredstava za pomenute infrastrukturne projekte predviđen dodatni novac i za poljoprivredu, kao i da je budžet za ekologiju povećan za četiri milijarde dinara.

Prema njegovim rečima, cilj Srbije je da ove godine dostigne rast od šest odsto, te da optimizam po tom pitanju, pored pomoći privredi i građanima, daju investicije i ulaganje u zdravstvo.

Naime, kako je najavio, u narednih desetak dana kreće izgradnja nove kovid bolnice u Novom Sadu, zatim gradnja fabrike vakcina, završetak radova na rekonstrukciji i izgradnji KC u Beogradu, rekonstrukcija KC Vojvodina u Novom Sadu, kao i opštih bolnica.

Mali je naglasio da imamo dodatni novac i za nabavku opreme, vakcina, lekova i svega što je neophodno da se na pravi način izborimo sa pandemijom koronavirusa.

On je preneo da je deo novca za te namene predviđen rebalansom, s obzirom na to da je rezultat u prvom kvartalu bolji za približno 500 miliona evra nego što je planirano.

Takođe, predviđeno je i manje zaduživanje. Ići ćemo na domaće i međunarodno finansijsko tržište, što je u skladu sa politikom koju vode gotovo sve svetske ekonomije, ali i sa politikom koju smo definisali prošle godine, objasnio je ministar.

Najveći teret ove krize preuzeće država i to tako što će pomoći privatnicima – preduzetnicima, mikro, malim, srednjim preduzećima, i velikim preduzećima, ali i zaposlenima, svim našim građanima, kroz isplatu 100 evra prošle i 60 i više evra ove godine.

On je objasnio dinamiku isplate predviđene pomoći u okviru trećeg paketa mera podrške građanima i privredi, navodeći da se prva pomoć države odnosi na sve nezaposlene koji su registrovani u NSZ na današnji dan, a pomoć od po 60 evra biće isplaćena u junu.

Takođe, kako je precizirao, predloženo je da se pomogne našim sugrađanima koji žive na teritoriji Kosova i Metohije – 100 evra za decu i sve punoletne, odnosno 200 evra za one koji su nezaposleni, i to je pomoć koja će biti isplaćena u maju.

Ministar je precizirao da Vlada odlučuje o još jednom vidu pomoći – od dve pune minimalne za zaposlene u turizmu, ugostiteljstvu, za turističke vodiče.

Oni će dobiti dve pune minimalne zarade, što je ukupno 500 evra za svakog od njih, precizirao je on i dodao da Vlada odlučuje i o dodatnoj pomoći za samostalne umetnike, koji će takođe dobiti dve pune minimalne zarade.

Svakog meseca isplaćujemo neku vrstu pomoći, tako da je prvih 50 odsto minimalne zarade za milion i 140 hiljada zaposlenih već isplaćeno, podsetio je ministar i dodao da će druge dve isplate biti u maju i junu.

Završen je konkurs za pomoć prevoznicima, kojima ćemo u sledećih šest meseci plaćati 600 evra po autobusu. U maju ćemo pomoći Srbe sa Kosmeta i za njih nije predviđeno da se prijavljuju, jer je sve njih Kancelarija za Kosovo i Metohiju već evidentirala, objasnio je on.

Ministar je precizirao da građani koji se prijave za pomoć, uplatu prvih 30 evra mogu očekivati u maju, a drugih 30 evra u novembru. Dodatnih 50 evra penzioneri će dobiti u septembru, dok će 60 evra za nezaposlene biti uplaćeno na njihove račune u junu.

Prijava za pomoć počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Telefonska prijava, odnosno putem kol-centra počinje 5. maja. Prijava je organizovana na isti način kao i prošle godine, preneo je Mali.

Ministar je precizirao da je treći paket podrške koji je u toku vredan 257 milijardi dinara, što je približno 4,3 odsto BDP-a.

Prema njegovim rečima, prošle godine imali smo dva paketa pomoći ukupne vrednosti 704 milijarde dinara, a sada smo sa ova tri paketa pomoći negde na 17,2 odsto našeg BDP-a.

Mali je, govoreći o nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", najavio da će prvo kolo početi 15. maja, a da će nagradni fond biti veći u poređenju sa prošlom godinom jer će se dodeljivati 16 stanova i 60 automobila "fijat 500L".

On je uputio poziv svim građanima Srbije da učestvuju u toj nagradnoj igri, objasnivši da će važiti svi fiskalni računi od 1. aprila.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536838/rebalansom-budzeta-vise-novca-za-gradjane-privredu-i-investicije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)