POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Država pruža podršku i pomoć građanima i privredi

Beograd, 25. mart 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izrazio je očekivanje da će Vlada danas usvojiti predloge tri zakona koji se odnose na treći paket pomoći građanima i privredi, objasnivši da je reč o proširenju prošlogodišnje garantne šeme, koja je iznosila dve milijarde evra.

Mali je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Hepi, naveo da se ova šema sada proširuje za dodatnih 500 miliona evra kako bi preduzeća mogla da bolje funkcionišu tokom aktuelne krize, i podsetio na to da je preduzećima već podeljena 1,6 milijardi evra, a u pitanju su jeftini krediti za koje garantuje država.

To je značajno doprinelo očuvanju radnih mesta i funkcionisanju preduzeća. Imaćemo i dodatnu garantnu šemu za ugroženija preduzeća, gde država garantuje za još veći deo tog kredita kako bi banke lakše odobravale kredite, rekao je on.

Prema njegovim rečima, rok za vraćanje kredita, u okviru nove garantne šeme za ugroženija preduzeća, biće pet godina, sa grejs periodom otplate od 18 do 24 meseca.

Ministar je najavio da će se pred Vladom naći i zakonsko rešenje kojim se definiše isplata 60 evra pomoći građanima, te da očekuje da će u naredne dve do tri nedelje ti predlozi biti izglasani u parlamentu.

Mali je podsetio na to da 28. aprila počinje prijava za isplatu 60 evra, koja će trajati do 15. maja. Taj postupak biće organizovan kao i prošle godine, odnosno, prijave će biti moguće putem sajta Uprave za trezor i kol-centra. Prvih 30 evra biće isplaćeno u maju, a ostatak u novembru. Za obe isplate, građani se prijavljuju samo jednom.

Prema njegovim rečima, penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, što je ukupno 110 evra pomoći države, a nezaposleni će dobiti dodatnih 60 evra, odnosno, ukupno 120 evra, pri čemu su ovim merama pokriveni svi oni za koje smatramo da im je pomoć najpotrebnija.

Pokazali smo da je budžet stabilan i da smo tu da pomognemo kada je najteže i da građanima i privredi ulijemo dozu optimizma. Ovim merama pokrivamo polovinu ove godine, uz nadu da će se problem sa koronavirusom što pre rešiti. Nastavljamo da pratimo situaciju, rekao je Mali.

Ministar je podvukao da se nastavljaju razgovori sa najugroženijim sektorima, posebno zanatlijama, ali i fitnes centrima, noćnim klubovima, ivent centrima, dodavši da shvata njihovu zabrinutost.

Zato smo i organizovali tri paketa pomoći države, koja je prvi put u istoriji pomogla privatnom sektoru, odnosno preduzetnicima, malim zanatlijama koji su najugroženiji. Krojači, frizeri, kozmetičari dobijaju pomoć automatski, bez prijavljivanja. Mikro, mala i srednja preduzeća su nosilac privrednog razvoja i zato su nam važni, naglasio je on.

Mali je dodao da se ipak vidi svetlost na kraju tunela, o čemu govori i rezultat na kraju prošle godine, kada je Srbija imala jednu od najmanjih kontrakcija BDP-a u Evropi, kao i stopu nezaposlenosti od devet odsto.         

Naša privreda je pokazala da je otpornija, a sve to je bilo moguće zahvaljujući teškim reformama koje je započeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Četiri godine zaredom imali smo suficit u budžetu. Sakupili smo neki novac, napravili rezervu, vratili neke skupe kredite, sve se odlično uklopilo, ali, nažalost, dogodila se pandemija, istakao je on.

Ohrabruju rezultati iz prva dva meseca ove godine. Imali smo 7,5 milijardi dinara suficita za prva dva meseca tekuće godine. Planirali smo minus, a imamo plus u budžetu, rekao je Mali, navodeći da se u Srbiji trenutno grade četiri auto-puta.

Srbija u doba najveće krize investira u auto-puteve i pruge, što nam obezbeđuje rast i razvoj, naveo je ministar i objasnio da je ostvaren suficit, a da je jedan od razloga i konzervativno planiranje budžeta.

Dakle, konzervativni smo kada su u pitanju prihodi, a odgovorni po pitanju rashoda. Kontrola rashoda je tu, tako održavamo stabilnost budžeta, naveo je on, uz napomenu da se svi troškovi plaćaju na vreme, jer država vodi odgovornu ekonomsku politiku.

Nema odmora u planiranju bolje budućnosti Srbije. Kada je predsednik Vučić u pitanju, nema slobodnih dana. U nedelju smo razgovarali o važnim projektima, približava se kraj prvog kvartala.

Razmatrali smo gde je neophodna dodatna podrška, rekao je ministar.

Trenutno je jedan od najvažnijih projekata izgradnja kanalizacione mreže u 65 lokalnih samouprava i fabrike za prečišćavanje vode. Za to ćemo obezbediti dodatna sredstva, rekao je Mali.

Ministar je poručio da se svakodnevno radi na tome da Srbija bude lepše i bolje mesto za život, ali da rezultati nisu slučajni, jer se, kako je rekao, država svakog dana bori za nove projekte kojima podstičemo rast.

U doba najveće ekonomske krize, mi smo u januaru ove godine imali povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalne cene rada, a uspeli smo i da izgradimo nove bolnice i nabavimo vakcine i lekove, objasnio je on.

Mali je naveo i da su u Srbiji izgrađene dve moderne bolnice u rekordnom roku od četiri meseca, i podsetio na uspeh u vakcinisanju, jer su obezbeđene vakcine četiri proizvođača.

Ne postoji drugi način da završimo sa ovom zdravstvenom krizom. Zato je važno da se svi vakcinišemo i revakcinišemo. Tako štitimo i sebe, ali i najbliže. To nam omogućava otvaranje ekonomije i postizanje još boljih rezultata, zaključio je Mali.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/530737/drzava-pruza-podrsku-i-pomoc-gradjanima-i-privredi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)