POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROPSKE INTEGRACIJE

Srbija očekuje podršku za otvaranje klastera do kraja godine

Beograd/Pariz, 12. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji koja će biti održana u decembru.

Brnabić je na konferenciji za novinare navela da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno o tome da li možemo da računamo na podršku te zemlje za otvaranje klastera na decembarskoj međuvladinoj konferenciji.

Imamo spremna dva klastera za otvaranje, tako da očekujem pozitivne vesti i podršku Francuske za jedan ili oba klastera, ali svakako značajnu podršku, poručila je premijerka.

Ona je istakla da joj je Makron rekao da prenese pozdrave predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i čitavoj Srbiji, kao i da se sa radošću seća posete Beogradu.

Imala sam danas dobre razgovore sa predsednikom Kipra, ali i predsednikom Slovenije, sa kojim sam takođe razgovarala o evropskim integracijama, odnosno o podršci te zemlje, koja je jasna i nedvosmislena za otvaranje klastera i dalji napredak Srbije ka punopravnom članstvu u EU, regionalnim odnosima i regionalnoj saradnji, poručila je Brnabić.

Ona je navela da je u Parizu razgovarala i sa visokim predstavnikom EU Žozefom Boreljom.

Bilo je zanimljivih i dobrih razgovora, čini mi se da smo uradili dobre stvari za našu zemlju i očekujem da se tako nastavi i danas, istakla je premijerka.

Istovremeno, Brnabić je najavila da će naša zemlja u septembru 2022. godine biti domaćin skupa o nauci i održivom razvoju Uneska, koji će organizovati u saradnji sa tom organizacijom.

Reč je, kako je objasnila, o najvećem skupu Uneska posvećenom jednoj od najvažnijih tema za održivi razvoj i dalji ekonomski rast i napredak, ali u skladu sa ciljevima održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

Prema njenim rečima, Srbiji je ukazana ogromna čast time što je organizator ovog događaja sa Uneskom, ali i time što će biti domaćin najvećeg naučnog skupa.

Uloga i delovanje Uneska, kao organizacije koja postoji 75 godina, sada su potrebniji nego ikada ranije, ocenila je premijerka i dodala da Srbija kontinuirano ulaže napore da postigne vidljive i održive rezultate u primeni Agende za održivi razvoj 2030.

Naša zemlja teži ka tome da se pozicionira kao lider u razvoju veštačke inteligencije, ukazala je ona i naglasila da ćemo do kraja 2022. godine imati skladište celokupne naučne produkcije iz Srbije sa slobodnim pristupom.

Brnabić je istakla da je ponosna na to i da joj je čast što može da predvodi zemlju, koja je, kako je rekla, postala regionalni lider u veštačkoj inteligenciji, poštujući smernice i principe etike u ovoj oblasti.

Ona je, izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da će biti usvojena globalna preporuka o etici u veštačkoj inteligenciji, podsetila na to da je Vlada usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije za period 2020–2025. godine kako bi omogućila korišćenje veštačke inteligencije za promociju ekonomskog rasta i zaposlenosti i omogućila bolji život građana.

Takođe, kako je napomenula, Srbija se posebno usredsredila na investicije u ruralne sredine, sa ciljem da gotovo 100 odsto njene teritorije bude pokriveno brzim internetom do 2025. godine.

Naša zemlja je uspostavila Nacionalnu akademiju za javnu upravu, gde javni službenici mogu da uče nove veštine, istakla je premijerka i podsetila na to da je Srbija počela sa uvođenjem IT obuke i kurseva digitalnog pisanja, a otvorila je i desetak nacionalnih centara za obuku kako bi smanjila razlike koje postoje na tržištu rada.

Brnabić je navela da potpuno podržava usvajanje Preporuke o otvorenoj nauci, navodeći da je Srbija uspostavila portale o otvorenim podacima i otvorenoj nauci, kao i da uvodi koncept e-nauke.

Predsednica Vlade je poručila da je odgovornost svih država članica da očuvaju načela konsenzusa i konstruktivnog i otvorenog dijaloga po svim pitanjima, koji su pod mandatom Uneska.

Deleći i prepoznajući svetsku viziju i vođstvo Uneska, Srbija stoji kao pouzdan partner, snažno posvećen mandatu i vrednostima Uneska, zaključila je Brnabić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/589933/srbija-ocekuje-podrsku-za-otvaranje-klastera-do-kraja-godine.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)