POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROPSKE INTEGRACIJE

Joksimović: EU još nije spremna za novu metodologiju prijema 

Beograd, 12. jun 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas, povodom najava da će u nastavku pregovora o članstvu Srbije u EU do kraja juna biti održana politička međuvladina konferencija, da je očigledno da Unija nije još u potpunosti spremna za potpunu primenu nove metodologije, iako je Srbiju požurivala da se ubrzano prilagodi toj metodologiji.

Joksimović je u izjavi dostavljenoj Tanjugu ukazala na to da je Srbija uradila sve što je bilo neophodno da se steknu uslovi za primenu novog načina pregovaranja.

Ona je istakla da je Srbija, za razliku od svih drugih kandidata i potencijalnih kandidata, sprovela sve organizacione izmene pregovaračke strukture, kako bismo temeljno, reformski i suštinski tranzitirali ka pojačanom političkom vođenju procesa i klasterskoj strukturi tima za pregovore.

Razne smo izgovore za ovakvu odluku čuli od zemalja koje nisu dale saglasnost za otvaranje klastera, od toga da im je Evropska komisija kasno dostavila izveštaj o napretku u vladavini prava, te da nisu mogli da završe neophodne procedure iako bi podržali otvaranje klastera, preko toga da na ovoj političkoj međuvladinoj konferenciji samo treba da se politički potvrdi primena nove metodologije, do onih koji su rekli da Srbija nije ostvarila neophodan napredak u vladavini prava, navela je ministarka.

Istovremeno, Joksimović je naglasila da su pojedine države, kao Francuska, Češka, Grčka, Kipar, Italija, Austrija, Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka, aktivno podržavale otvaranje klastera, kao i da im se na tome iskreno zahvaljujemo.

Ona je podvukla da je svakako dobro i pozitivno što će se održati politička međuvladina konferencija, jer je to čin delimičnog priznanja naših rezultata koji ne mogu biti ignorisani, iako su neke zemlje delovale u tom pravcu, što ćemo imati u vidu.

Prema njenim rečima, naše samopouzdanje temelji se na konkretnim rezultatima i tokom pandemije 2020. i sada, poslednjih meseci, kada smo sproveli sve neophodno da ubrzamo reforme u oblasti vladavine prava, uz direktan i suštinski angažman predsednika Republike i predsednice Vlade.

Ono što je važno da građani Srbije znaju, kako je naglasila, jeste to da smo kao Vlada i pregovaračka struktura sproveli poslednjih meseci opsežne i zahtevne aktivnosti.

Naime, u okviru klastera tri – Konkurentnost i inkluzivni rast, koji obuhvata osam poglavlja, usvojena je pregovaračka pozicija za Poglavlje 10, koje se odnosi na informaciono društvo i medije, podsetila je ona.

Takođe, kako je dodala, usvojena je izmena Zakona o akcizama, što je predstavljalo zahtevno merilo za Poglavlje 16 koje se tiče poreza, a i cela pregovaračka pozicija za pomenuto poglavlje je usvojena i poslata Evropskoj komisiji, kao i pregovaračka pozicija za Poglavlje 19, koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje.

Za klaster četiri – Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost, u kojem su obuhvaćena četiri pregovaračka poglavlja, u okviru Poglavlja 15 koje se tiče energetike usvojena su dva kompleksna akciona plana – za obavezne rezerve nafte i razdvajanje u sektoru gasa, što je predstavljalo ključno merilo za ovo poglavlje. Pored ovoga, usvojena je i Pregovaračka pozicija za Poglavlje 15, predočila je Joksimović.

Ona je napomenula da su sva ova dokumenta prošla sve formalne procedure u Vladi i Narodnoj skupštini, uključujući i konsultacije sa Nacionalnim konventom, odnosno civilnim sektorom.

Dobro je što se u pozicionom papiru EU navodi da bi se sve aktivnosti Srbije za otvaranje klastera tri i četiri mogle valorizovati otvaranjem na sledećoj međuvladinoj konfrenciji, koja bi trebalo da se održi nakon usvajanja paketa proširenja i narednog godišnjeg izveštaja EK o Srbiji, istakla je ministarka.

Joksimović je dodala i da će pre toga ova politička međuvladina konferencija biti prilika da se potvrdi primena nove metodologije pregovora i ostvareni napredak u okviru klastera jedan – Vladavina prava, u kojem smo svih pet poglavlja koja su u njemu sadržana već otvorili.

Mi smo se za to aktivno i u potpunosti pripremili. Takođe, što je u ovom trenutku podjednako važno, to će biti prilika da na političkom nivou otvoreno razgovaramo o međusobnim očekivanjima – kako za nastavak procesa reformi i šta je to što se još konkretno očekuje od Srbije, tako i o našim očekivanjima od politike proširenja i revidirane metodologije pregovora i neophodnosti da se proširenje EU učini zaista kredibilnim procesom, zaključila je ona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/552990/joksimovic-eu-jos-nije-spremna-za-novu-metodologiju-prijema.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)