POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROINTEGRACIJE

Srbija preduzela sve korake na ubrzanju evrointegracija

Beograd, 15. jun 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović sastale su se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima država članica EU, koje su informisale o svim najvažnijim koracima koje je Vlada preduzela kako bi ubrzala put naše zemlje ka članstvu u EU.

Brnabić je podsetila na to da je Srbija prihvatila novu, unapređenu metodologiju politke proširenja EU i prva od svih zemalja u pregovaračkom procesu prilagodila joj svoje strukture za vođenje pregovora, kako bi brže dostizala merila u nastavku pristupnog procesa.

Ona je, govoreći o Polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o vladavini prava u Srbiji, naglasila da veruje da taj dokument obezbeđuje potreban balans kao uslov za dalje napredovanje u procesu.

Premijerka je istakla da se u njemu navode značajni rezultati koje je Srbija ostvarila u proteklom periodu, iako je bio opterećen posledicama pandemije koronavirusa.

Brnabić je posebno ukazala i na činjenicu da naša zemlja, s ciljem bržeg stupanja u članstvo u EU, inicira značajne projekte regionalne saradnje, kao i na to da nastavljamo da unapređujemo svoju ekonomiju, kako bismo i u tom segmentu bili po meri evropskih vrednosti.

Joksimović je ukazala na važnost redovne strateške komunikacije svih aktera pregovora, pre svega one sa državama članicama EU i sa Evropskom komisijom.

Ona je posebno istakla da su sprovedene sve neophodne aktivnosti kako bismo u predviđenim rokovima stavili Evropskoj komisiji na raspolaganje naše pregovaračke pozicije obuhvaćene klasterom tri – Konkurentnost i inkluzivni rast i klasterom četiri – Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Ministarka je izrazila i uverenje da je bilo mnogo elemenata da se u punom obimu otpočne sa primenom nove metodologije, ali i da Srbija razume održavanje političke Međuvladine konferencije najavljene za narednu nedelju, kao delimičnu valorizaciju onoga što smo do sada postigli i podstrek da još više osnažimo naš reformski kurs.

 

Fabrici i ambasadori država članica EU iskazali su zahvalnost predsednici Vlade i ministarki na održanom sastanku, i pozdravili posvećenost Srbije putu evropskih integracija.

Oni su takođe pozdravili odluku da se iduće nedelje održi naredna Međuvladina konferencija u Luksemburgu, prva od usvajanja nove pregovaračke metodologije.

Ambasador Fabrici je konstatovao veliki posao koji je obavljen u kratkom periodu u različitim oblastima reformi, posebno pozdravivši napore Srbije da ispuni merila za otvaranje klastera tri i četiri.

Šef Delegacije EU u Srbiji je posebno naglasio potrebu da se iskoristi dobar zamah u pregovaračkom procesu i ogromnu priliku koju predstavlja Međuvladina konferencija naredne nedelje da pruži neophodno političko usmerenje da se nastavi zajednički rad na ubrzavanju pristupnog procesa.

On je ohrabrio da se i dalje postižu konkretni rezultati u reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Fabrici je takođe istakao da se saradnja sa Srbijom u pogledu sprovođenja programa i projekata koje finasira Evropska unija odvija prema zajedničkim planovima i da će naša zemlja i region Zapadnog Balkana nastaviti da dobija razvojnu pomoć iz Instrumenta za pristupnu pomoć, kao i iz Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

Ova podrška, kako je zajednički zaključeno, neophodna je kako bi se ubrzale reforme, unapredilo regionalno ekonomsko povezivanje i podržala tranzicija ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

Na sastanku su učestvovali i koordinatori svih šest klastera, predstavnici nadležnih institucija koji su ambasadore obavestili o aktivnostima i rezultatima u okviru svih grupa poglavlja za koje su zaduženi.

Naime, prisutni su bili direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić za klaster 1 Osnove; državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović i pomoćnik ministra u Ministarstvu turizma i telekomunikacija Lidija Stojanović za klaster 2 Unutrašnje tržište.

Takođe, za klaster 3 Konkurentnost i inkluzivni rast zaduženi su bili državni sekretar Ministarstva finansija Gojko Stanivuković, v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Jasmina Pekmezović i v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.

Za klaster 4 Zeleni dogovor i održiva povezanost učestvovali su državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Jelena Tanasković i državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

Za klaster 5 Resursi, poljoprivreda i kohezija prisutni su bili v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vedrana Ilić; pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija Verica Ignjatović i v.d. pomoćnik ministra u Ministarstvu za evropske integracije Branko Budimir, dok je za klaster 6 Spoljni odnosi učestvovao državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/553680/srbija-preduzela-sve-korake-na-ubrzanju-evrointegracija.php#

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)