POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Više od 200 miliona evra godišnje za veću energetsku efikasnost

Beograd, 18. novembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni cilj i jedan od ključnih elemenata u ostvarivanju vizije o zelenoj Srbiji.

Mihajlović je, gostujući na TV K1, istakla da danas u Srbiji trošimo 40 odsto više energije nego što je to prosek u zemljama EU, ukazavši na to da postizanje veće energetske efikasnosti mora da postane nacionalni projekat.

Prema njenim rečima, u narednim godinama će se u ovu oblast ulagati između 200 i 250 miliona evra, sa ciljem da se za nekoliko godina smanji potrošnja energije.

Ako uspemo da pomognemo da barem 80 odsto građana zameni stolariju i izolaciju, eventualno da postave solarne panele, smanjićemo količinu utrošene energije, a procene su da godišnje kroz prozor bacamo proizvodnju jedne termoelektrane, navela je ona.

Prema njenim rečima, država će subvencionisati građane u iznosu od 50 odsto ukupnih troškova zamene solarije, izolacije i postavljanja solarnih panela i potrebno je minimum četiri godine da se poveća energetska efikasnost i dođe na prosek EU.

Ove godine nismo uspeli da obezbedimo svim građanima subvencije u budžetu, s obzirom na to da je interesovanje ogromno, ali smo za narednu godinu spremili 240 miliona evra. Ljudi su svesni značaja ulaganja u energetsku efikasnost, koja dovodi do nižih računa za utrošenu energiju, poručila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je napomenula da je snabdevanje energijom i energentima u Srbiji stabilno uprkos krizi na evropskim i svetskim tržištima, istakavši da je naša zemlja energetski stabilna i da u rezervama ima dovoljne količine nafte, naftnih derivata i drugih energenata.

Imaćemo do kraja zimske sezone dovoljno električne i toplotne energije i nafte i gasa. Pogledajte šta se u Evropi dešava od marta ove godine. Cene gasa i uglja su visoke, cena gasa na današnji dan je približno 1.000 evra za hiljadu kubnih metara, što je nekoliko puta više u odnosu na prošlu godinu, navela je ona.

Ima dosta razloga zbog kojih imamo energetsku krizu u celom svetu. Ona je nastala zbog rasta tražnje, problema sa LNG terminalima, ali i politike, rekla je Mihajlović.

Prema njenoj oceni, energetika je oduvek bila povezana sa politikom i ekonomijom i zbog toga je veoma važno da li imate dovoljno novca da ostvarite nabavke i da budete mudri prilikom planiranja.

Srbija je energetski stabilna. Ne kažem da smo potpuno bezbedni, ali smo ostvarili stabilnost. Pregovaraćemo sa ruskom stranom o nabavci gasa za narednih deset godina, a trenutno procenjujemo količine koje će nam biti potrebne, objasnila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je ukazala na to da je Srbija obezbedila energetsku stabilnost tokom energetske krize, ali da mora da ulaže sredstva u proširenje skladišta „Banatski dvor“ i izgradnju novog skladišta gasa.

Čim budemo potpisali ugovor, imaćemo stabilno snabdevanje gasom, ali istovremeno moramo da proširimo kapacitete „Banatskog dvora“ i da izgradimo novo skladište kako bismo obezbedili najmanje jedan mesec sigurnog snabdevanja koji nas osigurava od potencijalnih budućih kriza. Nedavna havarija u Bugarskoj pokazala je koliko je pitanje energetske bezbednosti značajno, naglasila je ona.

Ona je istakla da je učešće Srbije u izgradnji nuklearnih elektrana u zemljama u okruženju za sada samo ideja, ali da je neophodno da se razmatra i taj izvor energije, jer se, od kada je donet zakon kojim je uspostavljen moratorijum na razvoj nuklearnih elektrana pre više od 25 godina, mnogo toga promenilo.

Pre svega, napredovali su tehnologija izgradnje i bezbednosni sistemi, i ovaj izvor energije je aktuelan, pa bi o tome svakako trebalo da se razgovara, zaključila je Mihajlović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/591046/vise-od-200-miliona-evra-godisnje-za-vecu-energetsku-efikasnost.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)