POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Transbalkanski koridor strateški regionalni projekat

 

Beograd, 22. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas Ugovor o dodeli investicionih sredstava za projekat Transbalkanskog koridora, sekcija 3, za izgradnju novog dvostrukog dalekovoda Obrenovac–Bajina Bašta, vrednog 12,8 miliona evra.

Ugovor su potpisali i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka EMS Jelena Matejić i direktor Kancelarije nemačke KfW banke u Srbiji Rudiger Hartman, a potpisivanju je prisustvovao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je cilj Srbije da bude tranzitni koridor i u energetici, kao što je već u saobraćaju, ocenivši da ovaj koridor predstavlja regionalni projekat od strateškog značaja.

Prema njenim rečima, Transbalkanski koridor znači stabilnost na tržištu električne energije ne samo u Srbiji, već i u regionu, Rumuniji, Crnoj Gori, Italiji.

Ukupna vrednost izgradnje ovog koridora u Srbiji je 157 miliona evra, a ukupna dužina 321 kilometar, precizirala je ona i dodala da je do sada već završena jedna sekcija koridora, a u izgradnji je sekcija od Kragujevca do Kraljeva.

Sekcija za koju je danas potpisan ugovor, od Obrenovca do Bajine Bašte, duga je 109 kilometara i ukupne vrednosti približno 60 miliona evra, a ostaje da se izgradi još jedna deonica, od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom i granice sa Bosnom i Hercegovinom, najavila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, važan cilj ovog projekta, pored smanjenja gubitaka na prenosnoj mreži, jeste i povezivanje Srbije sa regionom.

Naš cilj je da budemo tranzitni koridor i u energetici, zbog čega mreža na visokom naponu mora da bude najbolja i na tome radimo zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, predočila je potpredsednica Vlade.

Ona je iskazala zahvalnost svim učesnicima u projektu na podršci, i istakla da je vrednost projekata realizovanih u prethodnom ministarstvu sa KfW bankom iznosila približno 300 miliona evra, a da u resoru rudarstva i energetike vrednost projekata na kojima se radi sa ovom finansijskom institucijom iznosi 830 miliona evra.

Joksimović je podvukla da je u saradnji sa međunarodnim partnerima na projektu Transbalkanskog koridora napravljen važan korak u procesu evropskih integracija.

Naime, kako je objasnila, oblast energetike je deo klastera četiri po novoj metodologiji pregovora o članstvu sa Evropskom unijom, gde je, između ostalog, Srbija preuzela obavezu da unapredi energetsko tržište i poveže se sa zemljama EU.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Ingve Engstrom podsetio je na to da je do sada kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan, koji kombinuje finansiranje zemalja članica, Evropske unije i međunarodnih banaka, uloženo približno 220 miliona evra samo u Srbiju.

On je dodao da ukupna ulaganja kroz ovaj mehanizam u regionu iznose više od 5,5 milijardi evra u oblasti saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine i digitalne infrastrukture.

Prema njegovoj oceni, ovaj mehanizam može mnogo da pomogne u razvoju čitavog regiona, uključujući i Srbiju.

Šib je rekao da je Nemačka već duže od 20 godina posvećena razvojnoj saradnji sa Srbijom i da je do sada uložila više od dve milijarde evra u različite projekte, od čega približno 800 miliona evra u energetiku, kao oblast od velikog značaja.

Današnji ugovor, kako je objasnio, odnosi se na projekat koji je važan za efikasniji prenos energije i za regionalnu saradnju, i koji će čitav region približiti Evropskoj uniji.

Matejić ponovila da je današnjni ugovor za izgradnju najmodernijeg viskonaponskog dalekovoda od Obrenovca do Bajine Bašte i podizanje naponskog nivoa u TS Bajina Bašta veliki korak u daljoj realizaciji Transbalkanskog koridora, kao i korak bliže tome da Srbija postane ključno energetsko čvorište ovog dela Evrope.

Vrednost investicije u sekciju 3 Tranbalkanskog koridora iznosi 58,95 miliona evra i realizuje se kroz zajam KfW u iznosu od 40 miliona evra, investicioni grant Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od 12,8 miliona evra, a preostali iznos od 6,15 miliona evra obezbeđen je iz tehničke pomoći WBIF i sredstava EMS-a.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/521997/transbalkanski-koridor-strateski-regionalni-projekat.php

 

* * *

 

Podrška razvoju energetike i energetskoj tranziciji

 

Beograd, 22. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarali su danas o izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, Poglavlju 15, energetskoj efikasnosti, kao i nastavku saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je projekat gasne interkonekcije veoma važan jer se njegovom realizacijom unapređuje energetska bezbednost, kako Srbije, tako i regiona, jer obezbeđujemo diversifikaciju pravaca, ali i izvora snabdevanja.

Ona je prenela da je raspisan javni poziv za izbor nadzora i da se očekuje da u najskorije vreme bude raspisan i javni poziv za izbor izvođača radova, dok je projektno-tehnička dokumentacija spremna.

Voleli bismo da u saradnji sa vama započnemo pripreme za otvaranje Poglavlja 15, istakla je potpredsednica Vlade i podsetila na to da je resorno ministarstvo pripremilo četiri zakona u oblasti rudarstva i energetike i da će se oni uskoro naći u parlamentu.

Zakon o energetskoj efikasnosti, kako je predočila, predviđa i osnivanje fonda koji treba da bude centralna institucija za sve projekte u ovoj oblasti, pri čemu je naš cilj zelena Srbija i zaštita životne sredine.

Takođe, zahvalni smo na podršci koju nam poslednjih godina pružate u rodnoj ravnopravnosti, želimo da ovu temu proširimo i na polje energetike, a posebno kada je reč o energetskom siromaštvu koje više pogađa žene, navela je Mihajlović.

Fabrici je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, rekavši da je Evropska unija tu da podrži Srbiju kako kroz projekte u oblasti energetike, tako i na daljem putu evropskih integracija.

Prema njegovim rečima, projekat gasne interkonekcije je i za Uniju veoma važan i podrška će i dalje biti snažna zajedno sa svim partnerima „Tima Evropa“, uključujući Evropsku investicionu banku (EIB).

Takođe, kako je dodao, spremni smo da pomognemo u pripremama za otvaranje Poglavlja 15, koje ima ključnu ulogu za celu zelenu agendu.

Fabrici je, kada je reč o energetskoj efikasnosti, rekao da je Evropska unija Srbiji već stavila na raspolaganje nekoliko finansijskih instrumenata kao podršku.

Treba da pokrenemo sve te instrumente i da počnemo sa realizacijom plana. Raduje me i nastavak saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti, poručio je on.

Šef Delegacije EU je dodao da je potpisivanje zajma preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), kom Evropska unija daje najveći doprinos, označilo još jedan važan korak u saradnji između EU i Srbije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/521973/podrska-razvoju-energetike-i-energetskoj-tranziciji.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)