POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Novi kolektivni ugovor za zaposlene u EPS-u

Beograd, 2. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas novi kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata radnika „Elektroprivrede Srbije“.

Mihajlović je u Vladi Srbije istakla da su zaposleni u EPS-u veoma važni za Srbiju i da je ovim kolektivnim ugovorom, između ostalog, dogovoreno povećanje toplog obroka i regresa, a da će radnici zaraženi koronavirusom imati plaćeno odsustvo tokom lečenja.

Ona je navela da je sve ono o čemu se razgovaralo pre mesec i po dana pretočeno u ovaj dokument, kao i da je prvi sastanak po formiranju novog Ministarstva rudarstva i energetike bio sa predstavnicima sindikata EPS-a, kao strateški važnog preduzeća.

EPS nisu samo rudnici, termo i hidroelektrane, to su radnici – od rudara do inženjera, od kojih mi kao građani očekujemo da imamo kvalitetnu struju i da rešavaju probleme kada se oni pojave. Zato je važno da radimo na tome da kvalitet i uslovi rada budu na višem nivou, podvukla je Mihajlović.

Predsednik Sindikata radnika „Elektroprivrede Srbije“ Milan Đorđević rekao je da se kolektivni ugovor odnosi i na radnike EPS-a i na radnike ODS-a.

Ovim ugovorom obezbedili smo sigurnost u naredne tri godine i za naša tri preduzeća na Kosovu i Metohiji. Zaposleni ne treba da imaju bojazan jer neće biti rasparčavanja preduzeća, niti viškova radne snage, podvukao je on.

Potpredsednik Sindikata radnika EPS-a Branko Tomić iskazao je zahvalnost potpredsednici Vlade i resornom ministarstvu jer su uspeli da na brz i efikasan način urade nešto veoma važno za zaposlene u EPS-u, ODS-u i tri preduzeća na Kosmetu.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu distributivna mreža, čije je održavanje u prethodnom periodu bilo opterećeno velikim troškovima.

Prema njenim rečima, procene su da u naredne tri do četiri godine treba uložiti najmanje 350 miliona evra kako bismo te gubitke smanjili za bar tri do četiri procenta.

Hoćemo da ulažemo u kompletnu distributivnu mrežu, ne samo u brojila, objasnila je potpredsednica Vlade i dodala da „Distribucija ODS“ mora da bude jako preduzeće koje može da isporuči kvalitetnu električnu energiju.

Takođe, kako je napomenula, resorno ministarstvo je pripremilo investicioni plan u energetskom i rudarskom sektorum vredan 10 milijardi evra.

Prioritet je, kako je naglasila, izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana, jer je to održiva energija u vreme energetske tranzicije, a zatim sledi snižavanje cene električne energije i u proizvodnji i u potrošnji, što je pitanje energetske efikasnosti za koju smo pripremili novi zakon.

Treći pravac su održivi izvori energije koji mogu da pomognu u energetskoj sigurnosti i najveći deo investicionog plana odnosi se na elektroenergetiku, precizirala je Mihajlović.

Ona je objasnila i da je cena električne energije samo mali deo svega što se radi da bi „Elektroprivreda Srbije“ bila moderno, profitabilno i uspešno preduzeće.

EPS je strateški važno preduzeće koje, ako želimo da doprinosi BDP-u i bude moderno i uspešno, mora da se menja i da se u njega mnogo više investira jer su trenutno investicije ispod nivoa amortizacije, predočila je potpredsednica Vlade.

Prema njenoj oceni, ovom preduzeću su potrebne milijarde evra novih investicija, uključujući i distributivnu mrežu i zaštitu životne sredine.

Mihajlović naglasila da su, pre povećanja cena, započete važne promene u EPS-u, pre svega odvajanje distributivne delatnosti, što će uticati na smanjenje određenih troškova, a pravi se i novi plan investicija, koji će više voditi računa o ulaganjima u životnu sredinu.

Električna energija nije socijalna kategorija, već najplemenitiji vid energije, kao što ni EPS nije neprofitna ili nevladina organizacija već strateški važno preduzeće, podvukla je ona.

Istovremeno, potpredsednica Vlade je rekla da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa u celom svetu jedna od najgorih u istoriji i da kroz nju možemo proći samo uz mnogo rada i ako budemo svi u tome zajedno.

Ona je prenela da je Ministarstvo kojim rukovodi na početku mandata zateklo realizaciju budžeta od 52 odsto, a da je već u decembru ona bila 96 odsto, kao i da će u januaru 2021. realizacija budžeta biti iznad planirane.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/516543/novi-kolektivni-ugovor-za-zaposlene-u-eps-u.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)