POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DRŽAVNA UPRAVA

NAJU najvažnija institucija za stručno usavršavanje državnih službenika

Beograd, 16. mart 2021.

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović otvorila je danas onlajn sastanak Radne grupe Regionalne škole za državnu upravu (ReSPA) za upravljanje ljudskim resursima.

Obradović je tom prilikom predstavila rad Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU), jedne od najvažnijih institucija za stručno usavršanje službenika u javnoj upravi u Srbiji.

Ona je ocenila da je NAJU regionalni primer dobre prakse, iako je jedna od najmlađih institucija u državnoj upravi Srbije, ali od koje svi u javnoj upravi imaju velika očekivanja kada je u pitanju  ulaganje u ljudske resurse i njihova znanja.

Srbija je, kako je podsetila, pre samo četiri godine napravila prve korake ka reformi stručnog usavršavanja u javnoj upravi, čiji je nosilac bilo resorno ministarstvo, obezbedivši prvo zakonodavni okvir, a zatim i formirajući NAJU – savremenu instituciju za stručno usavršavanje kadrova u javnoj upravi.

Prema njenim rečima, od tada je sistem stručnog usavršavanja podignut na viši nivo i jednako je dostupan svim zaposlenima u javnoj upravi, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Čak i u 2020. godini, koju je obeležila pandemija, Srbija je nastavila da uvodi sistema kvaliteta u sve procese stručnog usavršavanja, primenjuje najsavremenije metode i tehnike u obučavanju službenika, inovira programe obuka i tako poveća broj polaznika koji svoja stečena znanja mogu da primenjuju i dele, istakla je ministarka.

Takođe, kako je dodala, NAJU je uspela da uvede i nov informacioni sistem sa elektronskom platformom za učenje, za šta je nagrađena jednom od najprestižnijih IT nagrada za jugoistočnu Evropu, a otvoren je i novi trening centar, te je NAJU postala najsavremenija kuća znanja namenjena svim službenicima u javnoj upravi.

Obradović je podvukla da je Srbija bila otvorena za saradnju i razmenu iskustava sa svim kolegama iz javnih uprava regiona i evropskih zemalja, ali i najeminentnijim školama za javnu upravu.

Ona je navela da su planovi za dalju reformu sadržani u novoj strategiji reforme javne uprave, koja će uskoro biti doneta i kojom će se koncept celoživotnog učenja preneti na sistem javne uprave.

Ova onlajn prezentacija NAJU okupila je članove radne grupe za upravljanje ljuskim resursima iz regiona, koji su imali priliku da se upoznaju sa njenim radom, počev od osnivanja, pa sve do priprema i primene programa obuka, ali i projekata vidljivisti i komunikacije.

Na današnjem skupu, prisutnima su se obratili direktor NAJU Dejan Miletić, direktorka ReSPA Ratka Sekulović i ministarka državne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore Tamara Srzentić.

Srbija je u novembru prošle godine preuzela godišnje predsedavanje Regionalnoj školi za državnu upravu – ReSPA, koja je osnovana 2010. godine zajedničkom inicijativom Evropske komisije i zemalja Zapadnog Balkana, a koju čine vlade Albanije, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/528244/naju-najvaznija-institucija-za-strucno-usavrsavanje-drzavnih-sluzbenika.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)