POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DIGITALIZACIJA

Digitalna pismenost i digitalna povezanost za sve građane

Beograd, 23. mart 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Forumu „Pristupačna Evropa: IKT za sve“ da je tokom poslednjih nekoliko godina digitalna transformacija bila jedan od ključnih prioriteta njene vlade, a da je pandemija koronavirusa dokazala da je odluka o okretanju ka inovacijama i digitalizaciji bila ispravna, možda i presudna.

Brnabić  je naglasila da je vlada koju vodi digitalizaciju shvatila kao neophodnost i način da se ponude bolje javne usluge, kvalitetnije obrazovanje, konkurentnije tržište rada i atraktivno poslovno okruženje i da trenutna tehnološka revolucija donosi do sada neviđene promene u načinu života i rada, bez presedana.

Napredak u toj oblasti, kako je istakla, omogućio je brzi odgovor na krizu koju je izazvala pandemija, što je ujedno bilo ključno za uspešno pokretanje kampanje imunizacije protiv COVID-19.

Zahvaljujući tome, Srbija danas ima drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, posle Velike Britanije, dodala je premijerka.

Ona je rekla da država apsolutno stoji iza digitalne agende, ali i da ima odgovornost da obezbedi da svi njeni građani imaju koristi od tih napora, jer sa brzim napretkom tehnologija rizici od socijalne isključenosti imaju tendenciju da se umnožavaju, utičući na najugroženije kategorije u društvu.

U tom kontekstu, kako je istakla, Vlada Srbije nastoji da obezbedi dva osnovna preduslova: digitalnu pismenost i digitalnu povezanost za sve građane.

Premijerka se osvrnula i na reforme obrazovnog sistema kroz digitalizaciju škola, sa ciljem da se taj proces, uvođenjem digitalnih udžbenika i digitalnih učionica, završi do kraja 2022. godine.

Prema njenim rečima, Srbija je bila među prvim evropskim zemljama koje su uvele kodiranje i programiranje kao obavezne predmete u osnovnim školama, dok je krajnji cilj uvođenje širokopojasne mreže za 99 odsto domaćinstava do 2025. godine.

Brnabić je podsetila na to da je prošle godine usvojena Strategija unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, koja se naročito fokusira na pristupačnost informacija i pomoćne tehnologije.

Vlada, s tim u vezi, radi na kreiranju nove e-usluge koja će umnogome olakšati i ubrzati proces apliciranja za parking nalepnice i parking mesta za osobe sa invaliditetom, navela je predsednica Vlade.

U međuvremenu, Vlada je preporučila svim lokalnim samoupravama da produže rok važenja parkinga za osobe sa invaliditetom do kraja ove godine, dodala je ona i napomenula da se, s obzirom na ključni značaj ove teme, nastavlja rad na sveobuhvatnom i sistemskom unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Uz podršku Međunarodne telekomunikacijske unije, pripremljena je Nacionalna IKT studija pristupačnosti, koja će uskoro biti objavljena. Ova studija omogući će da se mapiraju i stvore sistemska i održiva rešenja koja će otvoriti prostor za napredak, tako da nijedan građanin ne bude izostavljen iz koristi koje donosi tehnologija, objasnila je premijerka.

Saradnja Vlade i ITU postavlja temelje za buduće korake koji treba da dovedu do potpuno inkluzivnog društva, zaključila je Brnabić.

Na otvaranju foruma „Pristupačna Evropa: IKT za sve“, u organizaciji Evropske komisije i Međunarodne telekomunikacijske unije, a u okviru predsedavanja Portugala Evropskom savetu, obratile su se i evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali, portugalska ministarka za modernizaciju državne i javne uprave Aleksandra Lejtao i direktorka Međunarodne telekomunikacijske unije za razvoj Dorin Bogdan.

Bogdan je potencirala da je Srbija jedna od retkih zemalja koja se sistemski bavi pitanjem digitalne pristupačnosti i izrazila želju Ujedinjenih nacija da nastavi saradnju sa našom zemljom u ovoj oblasti.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/530074/digitalna-pismenost-i-digitalna-povezanost-za-sve-gradjane.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)