POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

BRIGA O PORODICI

Intersektorska podrška roditeljstvu

Novi Pazar, 3. jul 2021.

 

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije saopštilo je da je juče u Novom Pazaru, jednom od šest gradova i opština u Srbiji u kojima se sprovodi pilot-projekat „Podsticajno roditeljstvo kroz igru”, zaokruženo obeležavanje Meseca roditeljstva.

Program podsticajnog roditeljstva u Srbiji sprovodi UNICEF, uz podršku Vlade Srbije i LEGO fondacije i, uz koordinaciju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Cilj projekta je da se kroz intersektorsku saradnju roditeljima pruži mogućnost da jednu od najvažnijih životnih uloga ostvare sa što manje stresa i uz podršku institucija.

Zaključak učesnika skupa je da je neophodno povećati ulaganja u stalnu edukaciju svih koji se bave decom, bilo da je reč o patronažnoj službi, predškolskoj ustanovi ili zaposlenima u institucijama socijalne zaštite, a neophodno je i uspostaviti sistem koordinacije svih službi i kontrole njihovog rada.

Predstavljajući primenu programa u Novom Pazaru, zaposleni u centrima za socijalni rad preporučili su osnivanje savetovališta za brak i porodicu u ovom gradu, a radnici u patronažnoj službi, centra za rani razvoj.

Državna seketarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić navela je da sve ustanove na koje se roditelj oslanja na putu odrastanja deteta, moraju u svoje sisteme ugraditi i podršku roditeljima.

Ona je ukazala na to da će primeri dobre prakse u realizaciji ovog programa biti sastavni deo sveobuhvatnog dokumenta koji će biti predstavljen Vladi Srbije, kao doprinos Ministarstva poboljšanju demografskih prilika u Srbiji.

Milovanović Minić je ukazala na to da su politike ranog razvoja najdelotvornije za smanjivanje socijalnih nejednakosti, prevenciju svih oblika nasilja i održivi razvoj.

Ključno je da podrška roditeljima bude uvremenjena, ugrađena u sistemska rešenja i standardizovana, tako da doseže do sve dece, uključujući najranjivije populacione grupe, istakla je ona.

Prema njenim rečima, ovaj projekat bazira se na uzrastu dece do šest godina, a nauka u oblasti ranog razvoja ima dokaze o uticaju okruženja na razvoj mozga malog deteta kao i o tome koliko kreiranjem kvalitetnih uslova za rast i razvoj deteta, imamo priliku da utičemo pojedinačno na svako dete,  čitave generacije, a time i društvo u celini.

Skupu su prisustovali i zamenica predsednika Odbora za prava deteta Narodne skupštine Srbije Jelena Mijatović, zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Josi Burkhard, predstavnici Grada Novog Pazara, kao i stručnjaci iz sistema zdravstvene i socijalne zaštite i predškolskog obrazovanja koji sprovode program podrške roditeljima u ovom gradu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/559137/intersektorska-podrska-roditeljstvu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)